Αγροτικές ειδήσεις και σχόλια – Γράφει ο Βασίλης Μπουρλής – bourlis-agro.gr – έκδοση 14-4-2017 - Λαός Του Αλμυρού
Μπουρλής Βασίλης - bourlis vasilis

Αγροτικές ειδήσεις και σχόλια – Γράφει ο Βασίλης Μπουρλής – bourlis-agro.gr – έκδοση 14-4-2017
Μεγάλη Πέμπτη γράφονται αυτά που διαβάζετε, αγαπητοί αναγνώστες και το απόγευμα της ίδιας ημέρας πιστώνονται οι αποζημιώσεις ύψους 17.537.860 ευρώ από τον ΕΛ.Γ.Α. σε 11.498 δικαιούχους παραγωγούς, των οποίων η φυτική παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο ζημιώθηκε από διάφορα καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια, κυρίως μέσα στο 2016 αλλά και το 2017. Σύμφωνα με την ανάλυση των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων, το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά ζημιές φυτικής παραγωγής έτους 2016. Με βάση την κατάταξη των πληρωμών το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο Νομός Κορινθίας όπου καταβάλλονται συνολικά 3.092.071 ευρώ. Εδώ για τον Νομό μας, για τη Μαγνησία, το ποσό που θα πάρουν οι δικαιούχοι ανέρχεται σε 113.240 ευρώ.

 

-Α.Δ.Α. Όσοι έχουν ανοιχτά δάνεια σε τράπεζες δεν μπορούνε να εισπράξουν τα χρήματά τους, γιατί η τράπεζα δεσμεύει το 50% των χρημάτων. Για να εισπράξουν τα χρήματα, βάσει του ισχύοντος πλαισίου, θα πρέπει να προσκομίσουν στην τράπεζα ασφαλιστική ενημερότητα, δηλαδή ότι έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Πήγαν οι αγρότες στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ, αλλά εκείνοι αδυνατούν να μπουν στο σύστημα και τους στέλνουν όλους στη Λάρισα, που είναι το γραφείο του Οργανισμού για τη Θεσσαλία. Εκεί όμως επικαλούνται φόρτο εργασίας και παραπέμπουν για μετά το… Πάσχα. Ανάλογο πρόβλημα συμβαίνει και σε ολόκληρη την Ελλάδα, υποστηρίζουν οι ανταποκριτές. Αυτό σημαίνει πως ενώ τα χρήματα θα υπάρχουν στους λογαριασμούς των αγροτών, δεν θα μπορούν να εισπραχθούν. Σε δηλώσεις που έκανε, εδώ ο δικός μας ανταποκριτής του ΟΓΑ στο Δήμο Αλμυρού Μαγνησίας και εκπρόσωπος των εργαζομένων Ο.Τ.Α. Θεσσαλίας κ. Χρήστος Βασιλάκος, τόνισε, ότι «οι αγρότες θα πρέπει να πάρουν την ασφαλιστική ενημερότητα από τον ανταποκριτή του ΟΓΑ και να πάνε στην τράπεζα για να εισπράξουν το υπόλοιπο 50% της ενίσχυσης. Το σύστημα του ΟΓΑ είναι από την προηγούμενη εβδομάδα «κλειστό» και δεν μας αφήνει να μπούμε για να βγάλουμε την ασφαλιστική ενημερότητα. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τον ΕΦΚΑ και δεν μας απαντά κανένας. Αναγκαζόμαστε να στείλουμε όλο τον κόσμο στην Λάρισα, που είναι το γραφείο της Θεσσαλίας.» Επίσης ο κ.Βασιλάκος τόνισε, ότι «παραμένουμε απλήρωτοι από το Νοέμβριο του 2016. Προσπαθούμε να συναντήσουμε την ηγεσία του ΕΦΚΑ, αλλά δεν το έχουμε καταφέρει. Αν δεν πάρουμε τα χρήματά μας θα προχωρήσουμε σε απεργία, πιθανόν από τις 27 Απριλίου». Ας ελπίσουμε μέρες που είναι να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

 

-Αφού περάσανε αρκετοί μήνες και είχε δημιουργηθεί ένα μεγάλο χάος, η κυβέρνηση πέρασε ειδική διάταξη που διευθετεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, με την υποχρεωτική μετάταξη χιλιάδων αγροτών από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, λόγω του ότι επιδοτήσεις που αντιστοιχούσαν σε παλιότερα έτη (π.χ. 2013, 2014) και πληρώθηκαν εντός του 2016, «φορτώθηκαν» στα εκκαθαριστικά του 2016. Ως εκ τούτου, οι χιλιάδες αυτοί αγρότες δεν θα έχουν υποχρέωση ένταξης στα βιβλία εσόδων – εξόδων. Συγκεκριμένα, η διάταξη προβλέπει πως, ειδικά για το φορολογικό έτος 2017, στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις (άνω του οποίου ισχύει η υποχρεωτική υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς) που έλαβαν οι αγρότες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των επιδοτήσεων που αφορούν μόνο στο έτος 2016. Οι εν λόγω αγρότες μπορούν να προβούν σε δήλωση μετάταξης στο ειδικό καθεστώς έως και 12.5.2017. Το φωνάζω, πολλούς μήνες τώρα και μάλιστα σε προηγούμενο άρθρο είχα αναφέρει και την Υφυπουργό οικονομικών την κ. Παπανάτσιου, για να πάρει θέση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

 

-Φορολογική δήλωση αγροτών. Τροπολογία κατατέθηκε και ψηφίστηκε την Μεγάλη Τρίτη και αναφέρει την προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 1 καθιερώνεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικών ετών 2016 και μετά, η 30η Ιουνίου του αμέσως επόμενου κάθε φορά φορολογικού έτους. Η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη, καθόσον δίδεται ο απαραίτητος χρόνος στους υπόχρεους ώστε να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, χωρίς με αυτόν τον τρόπο να επηρεάζεται η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Με τις προτεινόμενες διατάξεις τις παραγράφου 2 δίνεται η δυνατότητα στα νομικά πρόσωπα και στις νομικές οντότητες να καταβάλλουν τις δόσεις του φόρου τμηματικά από την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης, προκειμένου να αποσυνδεθεί η υποβολή των δηλώσεων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος και να αποφευχθεί το φαινόμενο μαζικής υποβολής τους στο τέλος της σχετικής προθεσμίας. Τα χαπάκια σας μην ξεχάσετε να πάρετε, όταν θα πάτε στον λογιστή σας.

 

-Νέοι αγρότες. Άρχισε λέει οι αξιολόγηση των νέων αγροτών μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα και θα διαρκέσει ο έλεγχος μέχρι τις 16 Ιουνίου. Καλά, μωρέ, είστε σοβαροί; Καταληκτική ημερομηνία για το ΟΣΔΕ, έχετε δώσει την 15 Μαΐου. Από μόνα τους δεν στέκουν. Πώς θα κάνουν ΟΣΔΕ αυτοί που θα πάρουν έγκριση τον Ιούνιο; Και αυτός που θα κάνει ΟΣΔΕ με δικιά του ευθύνη και αφού πληρώσει τον «δωρεάν» ΟΣΔΕ που διαλαλεί από εδώ και από εκεί ο υπουργός και δεν εγκριθεί, τι θα γίνει; Το ίδιο θα γίνει και με τις μεταβιβάσεις!! Άλλος χαμός εδώ. Αυτή την γραφειοκρατία και αυτό το αλαλούμ δεν μπορώ να το καταλάβω, φίλες και φίλοι!

 

-Οικογενειακά επιδόματα. Πληρώθηκαν σύμφωνα με ανακοίνωση, σε 725.000 οικογένειες δικαιούχων ως προκαταβολή, το 50% της πρώτης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων του έτους 2017. Το συνολικό ποσό που πιστώθηκε στους λογαριασμούς -Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων, Ειδικό επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών- καθώς και αναδρομικά παλαιοτέρων ετών, ξεπερνά τα 101 εκατομμύρια ευρώ. Τα αναδρομικά παλαιότερων ετών αφορούν περισσότερες από 45.000 οικογένειες δικαιούχων και συνολικά ξεπερνούν τα 29 εκατομμύρια ευρώ. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη χορήγηση του επιδόματος είναι ακριβώς ίδια με το 2016. Μάλιστα σε σχέση με πέρυσι έχει αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων κατά 3% και το συνολικό ποσό που αποδίδεται σε αυτούς κατά 8,5%. Από τα στοιχεία που διαθέτουν οι Υπηρεσίες, ο ΟΓΑ αναζητά την επιστροφή πλέον των 12 εκατ. ευρώ που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως σε μη δικαιούχους. Αργήσατε λίγο να τα καταβάλετε και έχετε αργήσει στο να βρίσκετε ποιοι δεν είναι δικαιούχοι.

 

-Μέρες Άγιες που είναι, φίλες και φίλοι, σας ζητώ να δώσετε μεγάλη προσοχή από πού ψωνίζετε και τι ψωνίζετε. Στα Τρίκαλα κατασχέθηκαν 305 αρνιά συνολικού βάρους 3.309 κιλών και χαρακτηρίστηκαν ως «ακατάλληλα για κατανάλωση», διότι προέρχονταν από ζώα που δεν ήταν δυνατό να ταυτοποιηθούν και δεν είχε προηγηθεί ο απαραίτητος έλεγχος προ της σφαγής από επίσημο κτηνίατρο (η σφαγή πραγματοποιήθηκε απουσία κτηνιάτρου), σύμφωνα με το Παράρτημα Ι, Τμήμα ΙΙ, Κεφάλαια III & V του Καν. 854/2004/ΕΚ. Τα κατασχεθέντα σφάγια κατηγοριοποιήθηκαν ως ζωικά υποπροϊόντα κατηγορίας Ι, σύμφωνα με το άρθρο 8, σημεία γ & δ του Καν. 1069/2009/ΕΚ και οδηγήθηκαν προς καταστροφή σε εγκεκριμένη μονάδα αποτέφρωσης υλικών κατηγορίας Ι στην περιοχή της Θεσσαλίας. Όλη η διαδικασία φόρτωσης, μεταφοράς και καταστροφής πραγματοποιήθηκε παρουσία κλιμακίου επίσημων κτηνιάτρων και Αστυνομικών Οργάνων του Α.Τ. Τρικάλων και Λάρισας. Προσοχή λοιπόν μεγάλη!

 

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ…
Αφήστε μια απάντηση