7η γιορτή ανταλλαγής ντόπιων σπόρων στον Παλιό Πλάτανο από την τοπική ομάδα του Πελίτι - Λαός Του Αλμυρού
Πελίτι 4-2016 -27042016-28

7η γιορτή ανταλλαγής ντόπιων σπόρων στον Παλιό Πλάτανο από την τοπική ομάδα του Πελίτι
Προσπαθώντας να σταθούμε ενάντια στο ρεύμα της εποχής και της γενικότερης-όχι μόνο οικονομικής-κρίσης, φιλοδοξούμε να ανατρέψουμε την παροιμία που λέει «κάθε πέρσι και καλύτερα». Κρατάμε ότι καλό είχε η περσινή μας γιορτή και προσπαθούμε για το καλύτερο φέτος.

Η φετινή μας λοιπόν γιορτή θα γίνει ξανά στον Παλιό Πλάτανο, όμως η ημέρα και η ώρα αλλάζουν. Αυτή τη φορά θα γίνει το μεσημέρι (12:00) της Κυριακής 30 Απριλίου.

Όπως και πέρυσι, θα προσπαθήσουμε και φέτος να κάνουμε πιο προσωπική την ευθύνη για τη διαφύλαξη της ποιότητας των σπόρων που- δωρεάν πάντα -παρέχουμε, αλλά και την επαφή και γνωριμία των καλλιεργητών μεταξύ τους. Καλούμε λοιπόν τους φίλους που έχουν τα δικά τους σπόρια ή έχουν κρατήσει σπόρους από το Πελίτι και θέλουν να τους φέρουν στη γιορτή να επικοινωνήσουν έγκαιρα στα τηλέφωνα που αναφέρονται παρακάτω ώστε να έχουμε ομοιόμορφη συσκευασία και κυρίως να αναγράφονται τα απαραίτητα στοιχεία που θα συνοδεύουν κάθε φακελάκι με σπόρους. Για την αλληλογνωριμία είναι αναγκαία η παρουσία των καλλιεργητών στους πάγκους που θα προσφέρονται οι σπόροι και τα φυτά. Μ΄αυτό τον τρόπο θα λύνονται απορίες και θα δίνεται κάθε δυνατή βοήθεια για την καλύτερη χρήση αυτού του πολύτιμου γενετικού υλικού που κρατάμε στα χέρια μας. Οπωσδήποτε δεν θα δεχτούμε σπόρους της «τελευταίας στιγμής», είναι τουλάχιστο αποδιοργανωτικό για τους λίγους εθελοντές που βοηθάνε στη συσκευασία. Σίγουρα θα υπάρξουν φίλοι που έρχονται από μακριά για εκείνη τη μέρα και βέβαια οι σπόροι που θα φέρουν είναι ευπρόσδεκτοι, ας φροντίσουν όμως να έχουν επικοινωνήσει μαζί μας νωρίτερα για τη μορφή και τα αναγκαία της συσκευασίας.

Κατά τ΄άλλα τα περιμένουμε όλα περισσότερα!α) Περισσότερα πράγματα για το «χαριστικό παζάρι. Βλέπετε ότι πιάνει τόπο σε αποθήκες και ντουλάπια μπορεί να είναι χρήσιμο σε κάποιον άλλο, γι αυτό φέρτε το σ΄εμάς και χαρίστε το.β) Περισσότερα παιδιά περιμένουμε, που και φέτος θα μάθουν να φροντίζουν με τα χεράκια τους τα φυτά που –με καθοδήγηση- τα ίδια θα έχουν φυτέψει. γ) Περισσότερο κέφι περιμένουμε και συμμετοχή στο γλέντι που θα ακολουθήσει.δ) Μην ξεχάσετε τη συμμετοχή σας σε φαγητό και ποτό, αν και θα προσπαθήσουμε να έχουμε περισσότερα και πιο πετυχημένα (δωρεάν πάντα) ρεβύθια φέτος.ε) Ακόμη θα θέλαμε να έχουμε κάποια έσοδα από τα μόνα είδη που πουλιούνται σ΄αυτές τις γιορτές και φτιάχνονται από το Πελίτι για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις λειτουργικές του ανάγκες.

Ο όμορφος χώρος του Παλιού Πλατάνου έχει και τις αδυναμίες του που οφείλουμε να κάνουμε γνωστές. Δεν υπάρχει πόσιμο νερό και τουαλέτες. Για το πρώτο θα φροντίσουμε ως διοργανωτές να το καλύψουμε με εμφιαλωμένο νερό, για το δεύτερο ο καθένας έχει την προσωπική του ευθύνη να καλυφθεί και να το καλύψει χωρίς να προσβάλει ούτε τον εαυτό του, ούτε όμως και το χώρο.

Το πρόγραμμά μας, απλό και δοκιμασμένο, προβλέπει τα ακόλουθα: Ξεκινάμε στις 12:00 με την κατά προσέλευση (θα μοιραστούν αριθμημένα χαρτάκια), προμήθεια των σπόρων και φυτών της επιλογής σας. Ακολουθούν ομιλίες για τη φιλοσοφία του Πελίτι και την πορεία του κινήματος για την ελευθερία των σπόρων στην πατρίδα μας αλλά και στον κόσμο.Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα προβλήματα της καλλιέργειας των ντόπιων ποικιλιών και τα μοντέλα αγροτικής παραγωγής που επιλέγουμε. Οι ΓιώργοςΚολέμπας και Γιάννης Μπίλας θα μας μιλήσουν για την αποτυχία του προωθούμενου μοντέλου ανάπτυξης και τις επιλογές μας μέσω της Τοπικοποίησης-Αποανάπτυξης.

H Στέλλα και ο Κώστας οι Θεσσαλονικείς φίλοι που ακούραστα μας ταξιδεύουν σε μακρινές και κοντινότερες μουσικές διαδρομές τα τελευταία χρόνια, θα είναι και φέτος μαζί μας και ελπίζουμε το καλύτερο και από το δικό τους κέφι.

Όσο κρατήσει το κέφι και το κοινό φαγητό λοιπόν θα κρατήσει και η γιορτή μας!

Ελπίζοντας να μας θυμίσετε έγκαιρα κάτι σημαντικό που ίσως παραλείψαμε, ευχόμαστε …Καλή αντάμωση!

Επικοινωνήστε στα:6974374582,2422025953,

Για την τοπική ομάδα Αντώνης Παπαλεξανδρής
Αφήστε μια απάντηση