Αγροτικές ειδήσεις και σχόλια – Γράφει ο Βασίλης Μπουρλής – bourlis-agro.gr – 11-11-2017 - Λαός Του Αλμυρού
Μπουρλής Βασίλης - bourlis vasilis

Αγροτικές ειδήσεις και σχόλια – Γράφει ο Βασίλης Μπουρλής – bourlis-agro.gr – 11-11-2017

-Το σημερινό άρθρο θα το αρχίσω λίγο καυστικά. Συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση για το πλεόνασμα και ότι θα βοηθήσει για άλλη μια φορά τους χαμηλοσυνταξιούχους! Όλα τα παραπάνω θα ήταν μια ωραία κατάσταση, αν: δεν δέσμευε η εφορία λογαριασμούς από αγρότες, επαγγελματίες και από κάθε επάγγελμα που υπάρχει στην Ελλάδα μας. Έχετε σκεφτεί καθόλου, εσείς οι τεχνοκράτες, πώς θα συνεχίσουν να ζουν όλοι αυτοί που τους έχετε δεσμεύσει τους λογαριασμούς; Πώς θα συνεχίσει η λειτουργία της επιχείρησης; Δεν μπορείς εσύ κράτος να κάνεις κοινωνική πολιτική, με τα χρήματα που έχεις αρπάξει από τους φορολογούμενους! Δεν μπορείς να λες ότι στηρίζεις τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά τα χρήματα που θα τους δώσεις είναι από αυτά που τους έκοψες είτε από 13η σύνταξη είτε από το δώρο Πάσχα! Έλεος πια! Μετά τον μικρό πρόλογο, συνεχίζουμε στα Αγροτικά.

 

-Αναθεώρηση δικαιωμάτων. Ρητή εντολή προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έδωσε ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας μας, ώστε μέσα στο 2018 να γίνει ριζική αναθεώρηση του συστήματος κατανομής των δικαιωμάτων των αγροτών, με στόχο την δικαιότερη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων (Α΄Πυλώνα) της νέας ΚΑΠ, μιας και το σημερινό σύστημα έχει τεράστιες αδικίες, ειδικά για τους νέους αγρότες. Αδικίες που εδράζονται στον Αύγουστο του 2014, τότε που η χώρα μας και το τότε ΥΠΑΑΤ, αποφάσισε να συνεχίσει τις στρεβλώσεις μεταξύ νέων και παλιών αγροτών, συνεχίζοντας τον άνισο τρόπο κατανομής των αγροτικών επιδοτήσεων και τη συνέχιση των ιστορικών δικαιωμάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στη χώρα μας να δημιουργηθούν τέτοιες ανισότητες που όχι μόνο είναι αντιπαραγωγικές, αλλά είναι και αντικίνητρο για νέους και νεοεισερχόμενους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το εύρος της αξίας δικαιώματος για ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης είναι από 3,35 ευρώ έως 2.500 ευρώ (για την ίδια πάντα καλλιέργεια) και για τα ζώα (1 αγελάδα =1 ΜΜΖ) από 4 ευρώ έως και 4.500 ευρώ και με τους νέους να λαμβάνουν δικαιώματα από 5 έως 43 ευρώ μάξιμουμ ανά στρέμμα!!! Το ότι παίρνουμε ακόμη επιδοτήσεις σύμφωνα με τα ιστορικά του 2000 με προβληματίζει σχετικά με τις αδικίες. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα έπρεπε να πληρώνονται οι Γεωργοί και Κτηνοτρόφοι σύμφωνα με αυτά που δηλώνουν κάθε χρόνο ΚΑΙ να συνδεθούν όλα με την παραγωγή. Με τιμολόγια αγοράς προϊόντων, λιπασμάτων, σπόρων και τιμολόγια πώλησης το πιο βασικό. Παράγεις, φίλε μου, θα πάρεις. Δεν παράγεις, άντε γεια! Όπως ζητάνε πλαφόν στο βαμβάκι, έτσι πρέπει να συνδεθούν όλα με την παραγωγή.

 

-Παναγιώτα Βράντζα – Σύριζα. Να συμπεριλαμβάνονται όλα τα είδη κρέατος και οπωσδήποτε αρνιά και κατσίκια στο υπαίθριο εμπόριο. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του σ/ν «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νομού Καρδίτσας, κατέθεσε τις εξής προτάσεις: Πωλούμενα είδη κρεάτων.

Όσον αφορά τα είδη για τα οποία χορηγείται άδεια παραγωγού πωλητή, και ειδικά για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται όλα τα είδη κρέατος και οπωσδήποτε αρνιά και κατσίκια. Προφανώς δεν τίθεται θέμα ασφάλειας των τροφίμων και δημόσιας υγείας, εφόσον θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με τα πουλερικά και τα κουνέλια, τα οποία ήδη συμπεριλαμβάνονται. Ειδικά σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους (Χριστούγεννα και Πάσχα), θα ήταν πραγματικά χρήσιμο τόσο για τους παραγωγούς, όσο και τους καταναλωτές, να υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα είδη κρέατος και στο υπαίθριο εμπόριο. Εννοείται φυσικά, ότι θα τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την ασφαλή διακίνηση και τη μη διατάραξη της ψυκτικής αλυσίδας, καθώς και η έκδοση των προβλεπόμενων παραστατικών διακίνησης και εμπορίας. Μας βρίσκετε απόλυτα σύμφωνους, κ. Βουλευτά! Πρέπει να απλουστεύσετε λίγο τις διαδικασίες και τη γραφειοκρατία και εμένα -που σας γράφω όλα αυτά- θα με βρείτε πρώτο στη λαϊκή!

 

-Γαλακτοκομικά στις λαϊκές. Σε συνδυασμό με το παραπάνω άρθρο ψηφίστηκε το πολυπόθητο νομοσχέδιο, που προβλέπει ότι οι παραγωγοί (κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι) θα μπορούν να πουλάνε τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα στις λαϊκές αγορές. Το νομοσχέδιο αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση ρύθμισης του υπαίθριου εμπορίου και του επιμελητηριακού θεσμού. Σε αντίθεση δε με το πρόσφατο παρελθόν, το παρόν νομοσχέδιο προέκυψε μετά από διαβούλευση διάρκειας δύο ετών, με το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων. Είναι μια σειρά διατάξεων που εκσυγχρονίζουν και κωδικοποιούν το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας αφενός του υπαίθριου εμπορίου, αφετέρου των εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και επαγγελματικών επιμελητηρίων της χώρας», είπε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Επιτέλους και κάτι καλό, αν συνδυαστεί και με την οικοτεχνία θα είναι ακόμη καλύτερο!

 

-Πληρωμές. Ανειλημμένες υποχρεώσεις κυρίως προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας, αμειψισποράς, αυτόχθονες φυλές, παύση γαιών, νιτρορύπανσης, και παλιά Leader, μεταφορικών για νησιά του Αιγαίου περιλαμβάνονται στις τελευταίες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 3 έως τις 7 Νοεμβρίου. Συνολικά, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πιστώθηκαν 7.096.971,25 ευρώ σε 412 δικαιούχους. Σε καλή μεριά!

 

-Αιτήματα Κτηνοτρόφων. Ολόκληρη η ανακοίνωση των Κτηνοτροφικών Συλλόγων έχει ως εξής:

Προτάσεις για το οικονομικό επιτελείο:

  • Να επανέλθει το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, για να μη φορολογούνται τα πενιχρά εισοδήματα των κτηνοτρόφων.
  • Ανώτερο ποσοστό φόρου καθαρού αγροτικού εισοδήματος 10%, για να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να είναι συνεπής στην πληρωμή των φόρων τους και ανταγωνιστικοί με τις γειτονικές χώρες.
  • Αναλογική μείωση φόρου σε σχέση με την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (όταν αυτή υπάρχει), για να δοθεί κίνητρο στους κτηνοτρόφους και να αντιστραφεί το κλίμα μείωσης του ζωικού κεφαλαίου που υπάρχει σήμερα.
  • Αφορολόγητες και ακατάσχετες από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κτηνοτρόφων, όλες οι κοινοτικές ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις, γιατί το υψηλό κόστος παραγωγής, η υψηλή φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές, έχουν κάνει τις κοινοτικές ενισχύσεις δυστυχώς, το εισόδημα βιοπορισμού των κτηνοτρόφων.
  • Ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών 1.250 ευρώ επί 12 μήνες, δηλαδή 15.000 ευρώ ετησίως, γιατί οι κτηνοτρόφοι δεν είναι μισθωτοί για να πληρώνονται μηνιαίως.
  • Δημιουργία τράπεζας για τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, λόγω της δυσκολίας δανειοδότησης από τις ιδιωτικές τράπεζες και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού.
  • Μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τον πρωτογενή τομέα και η θεσμοθέτηση φθηνού αγροτικού πετρελαίου. Όλα τα παραπάνω φίλες και φίλοι τα έχουν τάξει κατά καιρούς όλοι οι πολιτικοί, μόλις αναλαμβάνουν όμως κάνουν το άσπρο μαύρο. Να συμπληρώσω ότι «το κράτος βουλιάζει και η κτηνοτροφία βελάζει»!

 

-Ενισχύσεις σε ομάδες παραγωγών έως 100.000 Ευρώ. Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε: «Εμείς πιστεύουμε και ενισχύουμε τον συνεργατισμό και όχι τον αγροτοσυνδικαλισμό», υπογράμμισε ο υφυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι σε όλη την επικράτεια δραστηριοποιούνται περίπου 500 Ομάδες Παραγωγών στον πρωτογενή τομέα. Στην δράση αυτή μπορούν να ενταχθούν και νεότευκτες Ομάδες Παραγωγών, που λειτουργούν τον τελευταίο χρόνο, όπως η νεοσύστατη Ομάδα παραγωγών βαμβακιού που ιδρύθηκε.

 

-Βιολογικά. Στα 100 εκατ. ευρώ για τη φυτική παραγωγή και 220 εκατ. ευρώ για τους κτηνοτρόφους, ορίστηκαν τα ποσά του προϋπολογισμού της 2ης προκήρυξης Βιολογικής Γεωργίας, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση των βιοκαλλιεργητών με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη. Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια μοριοδότησης της νέας προκήρυξης Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, τα οποία κατά όπως φαίνεται δίνουν προτεραιότητα στη φυτική παραγωγή σε νεαρούς αγρότες έως 35 ετών με μικρές εκτάσεις και στη ζωική σε κτηνοτρόφους που παράγουν βιολογικές ζωοτροφές ήταν σε διαβούλευση μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Περισσότερα στους μελετητές σας.

 

-ΔΑΟΚ Λάρισας. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις 1ης πληρωμής του έτους 2016 (νέα πενταετία) και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας. Για τη νέα πενταετία υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 3.487.368,63 ευρώ για 876 δικαιούχους. Ένσταση κατά των καταστάσεων πληρωμής μπορούν να υποβάλλουν από 9 Νοεμβρίου 2017 έως 15 Νοεμβρίου 2017. Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται στη ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας, Καλλισθένους 27 και Θεοφράστου. Επισημαίνεται ότι οι ενστάσεις θα πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένες, τεκμηριωμένες, σαφείς και να επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά που θα βοηθήσουν την επιτροπή ενστάσεων στην εξέτασή τους, καθώς δε θα υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης νέων δικαιολογητικών σε μεταγενέστερο χρόνο. Μπράβο στους υπαλλήλους εκεί στην Λάρισα. Οι πληροφορίες μου λένε ότι και άλλες ΔΑΟΚ «τρέχουν» τους φακέλους για πληρωμή με την δικιά μας εδώ στην Μαγνησία να ακολουθεί της Λάρισας.

 

-Κλείνοντας να διαβάσουμε μαζί άλλο ένα τραγελαφικό του Ελληνικού Δημοσίου και της εφορίας. Δεν πίστευε στα αυτιά του Ελασσονίτης κτηνοτρόφος, όταν ενημερώθηκε από συμβολαιογράφο, ότι για να ολοκληρωθεί η γονική παροχή του πατέρα του και να γίνει ο ίδιος κάτοχος μιας κτηνοτροφικής μονάδας στο χωριό Αγιονέρι, θα πρέπει να πληρώσει στην εφορία φόρο συνολικού ύψους 1400 ευρώ. Και αυτό γιατί η αντικειμενική αξία της μονάδας ανέρχεται στις 275.000 ευρώ. «Έστω και πλασματικά αισθάνομαι εκατομμυριούχος. Ευτυχώς δεν το γνωρίζουν τα ζώα (πρόβατα, κατσίκια), γιατί μπορεί να μου ζητούσαν μερίδιο από τα κέρδη» δηλώνει χαριτολογώντας ο Στ. Π. Όταν όμως καλείται να απαντήσει «τι θα πράξει;» αγριεύει και τα βάζει με τους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών, οι οποίοι βγάζουν τους νόμους, δίχως να έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας. «Με ποια κριτήρια κατέληξαν στην παραπάνω αντικειμενική αξία», ρωτά θυμωμένος και δείχνει τις φωτογραφίες της μονάδας, ρωτώντας: Μήπως πέρασαν το μαντρί μου για ξενοδοχείο; Μήπως νομίζουν ότι το Αγιονέρι βρίσκεται στο Κολωνάκι; Φυσικά και δεν θα προχωρήσω στην αποδοχή κληρονομιάς. Διότι τώρα είναι ο φόρος για τα συμβόλαια, αργότερα θα έρθει ο ΕΝΦΙΑ και μετά άλλα τέλη, που δεν έχουν τελειωμό. Κατά τα άλλα, οι πολιτικοί λένε ότι μας θέλουν στα χωριά μας. Μάλλον για τη φυλακή μας βλέπω…». Ντροπή σχολιάζω εγώ…

 

ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!
Αφήστε μια απάντηση