Παρεμβάσεις στο Κάστρο του Πτελεού από την Εθελοντική Ομάδα «ΑΙΟΛΙΣ»
Με πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας Πτελεού «ΑΙΟΛΙΣ» έγιναν εργασίες για την αξιοποίηση του Κάστρου Πτελεού, όπως μας ενημερώνει σχετικό δελτίο Τύπου που λάβαμε από τον Πρόεδρό της Κωνσταντίνο Ρούτσια.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 25/7 έγιναν εργασίες διάνοιξης και διάστρωσης, με υλικό 3Α, του δρόμου που οδηγεί στο Κάστρο. Την Πέμπτη 26/7 έγινε αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτισμού του δρόμου και τοποθετήθηκαν προβολείς για το νυχτερινό φωτισμό του μνημείου.

Η «ΑΙΟΛΙΣ» θέλει να ευχαριστήσει ιδιαίτερα όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση αυτού του έργου.

Τον Δήμο Αλμυρού και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο Γεώργιο Παπαϊωάννου για τη διάθεση των φορτηγών μεταφοράς των υλικών και για τη διάθεση ηλεκτροτεχνιτών.

Τον Ε.Δ.Ε. Σπύρο Σταματίου για τη διάθεση μηχανημάτων, τη διάνοιξη και διάστρωση του δρόμου.

Την εταιρεία ΑΓΕΤ για τη διάθεση υλικών οδοστρωσίας.

Το Δίκτυο μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Αλμυρού για το συντονισμό και την εξεύρεση υλικών.

Το Κάστρο Πτελεού είναι από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αλμυρού. Επάνω στον ομώνυμο λόφο υπάρχει ο μεσαιωνικός οικισμός, το οχυρωματικό τοίχος, και λατρευτικά μνημεία. Εκεί βρίσκονταν ο μεσαιωνικός Πτελεός.

Ο χώρος αυτός εγκαταλειμμένος για αιώνες από τους κατοίκους του, οι οποίοι προτίμησαν άλλα σημεία για μετεγκατάσταση του οικισμού τους, έχει ερημώσει, με τα κτίρια, τους δρόμους, τις πλατείες να έχουν χαθεί και μετατραπεί σε ενιαίο άβατο χώρο γεμάτο ερείπια.

Η κορυφή του ομώνυμου λόφου παρουσιάζει σήμερα εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω της πανοραμικής θέας που έχει στον κόλπο Πτελεού – Αχιλλείου. Επίσης, όποιος ανέβει στο λόφο μπορεί να απολαύσει την ανατολή του ήλιου και το ηλιοβασίλεμα. Κάθε χρόνο επάνω στο λόφο  λαμβάνουν χώρα σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα με πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας.

Στα πλαίσια της περαιτέρω αξιοποίησης του Κάστρου η εθελοντική ομάδα Πτελεού «ΑΙΟΛΙΣ» και των ανοιχτών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, κατέθεσε πρόταση σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Αλμυρού «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» και την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της Απασχόλησης στον Πολιτισμό» και αναμένεται η έγκριση της.

Συγκεκριμένα θα απασχοληθούν 18 εργάτες, δύο αρχαιολόγοι, ένας Τοπογράφος και ένας Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ. Οι εργασίες που θα γίνουν είναι:

Κοπή της άναρχης βλάστησης που καταστρέφει το μνημείο, αποκάλυψη του οικισμού, των μονοπατιών που υπάρχουν στον οικισμό, των λατρευτικών μνημείων και της δεξαμενής ύδρευσης. Επίσης θα γίνει συστηματικός καθαρισμός γύρω από τον πύργο που υπάρχει στην κορυφή του λόφου και στο οχυρωματικό τείχος προκειμένου να αποκαλυφθεί και να γίνεται ορατό από τους επισκέπτες. Οι εργασίες αποσκοπούν, μετά την πλήρη αποκάλυψη του Ενετικού Κάστρου, να υλοποιηθεί η επόμενη φάση του έργου που είναι η εκπόνηση μελετών για την Αναστήλωση του Μνημείου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΟΥΤΣΙΑΣ

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.