ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 30/9/2012


Αν νοιάζεσαι…

Είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία για την επιμονή που πρέπει να έχουμε, τώρα στους δύσκολους καιρούς, να προτιμάμε φανατικά τα Ελληνικά προϊόντα. Όπως γράψαμε «Στα πέριξ», στο προηγούμενο φύλλο, αν κάθε Έλληνας καταφέρει, μέσα στο 2012, να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ, στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ!!!

Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ, που υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα, είναι 18 δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια. Άρα, εμείς με τη συνειδητή καταναλωτική επιλογή μας προς τα ντόπια προϊόντα, μπορούμε να δώσουμε στην ταλαίπωρη χώρα μας, περίπου 3 προγράμματα ΕΣΠΑ επιπλέον, στο ίδιο χρονικό διάστημα. Για σκεφτείτε το λίγο πιο σοβαρά και επισταμένα…

Στροφή λοιπόν στο μικρό Ελληνικό μαγαζί, στο Ελληνικό τρόφιμο, στο Ελληνικό ποτό, στροφή στον Έλληνα παραγωγό, το Ελληνικό ρούχο και το Ελληνικό παπούτσι.

Θυμίζουμε, ότι τα Ελληνικά προϊόντα έχουν barcode (κωδικό ηλεκτρονικό αριθμό στην ετικέτα τους), που αρχίζει από 520.

 

Έμπρακτα

Αλλά και για τα ντόπια καταστήματα, για πολλά από τα οποία ήδη κυκλοφορούν φήμες, ότι περνάνε δύσκολα και κινδυνεύουν να κλείσουν, αντί να κάνετε …κουτσομπολιό, περάστε έστω μια φορά από το καθένα και αγοράστε κάτι που χρειάζεστε.

Οι ιδιοκτήτες τους είναι συγγενείς, φίλοι σας, γείτονες, παλιοί συμμαθητές ή συμμαθήτριες, ίσως να υπήρξαν και πελάτες σας ή εργοδότες σας, που κάποια στιγμή σας στήριξαν με τον δικό τους οβολό.

Στηρίξτε τώρα αυτούς τους επαγγελματίες, που είναι σάρκες από τη σάρκα μας, δικό μας «αίμα».

Ας ψωνίσουμε από τα «προβληματικά» ντόπια καταστήματα, έστω για μια φορά, έστω κι αν τυχαία συμβεί να αγοράσουμε κάποιες δεκάρες ακριβότερα.

Η αλληλεγγύη μεταξύ μας δεν εξαντλείται μόνο στη διανομή …τροφίμων. Πρέπει παντού και πάντα, για το κάθε τι, να σταθούμε έμπρακτα ο ένας δίπλα στον άλλο.

 

Άγριος καυγάς

Αντιγράφω στοιχεία από τα παραπολιτικά του «Έθνους» τον άγριο (και …διδακτικό) καυγά, μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τον «πολύ» κύριο Τόμσεν, επικεφαλή των τεχνοκρατών της Τρόικας και εκπρόσωπο του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις.

«H Τετάρτη ήταν μία έντονα φορτισμένη ημέρα για τον κ. Στουρνάρα. Από το πρωί το υπουργείο Οικονομικών ήταν για ακόμη μία φορά «περικυκλωμένο» από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τις επικείμενες περικοπές, ενώ λίγες μόλις ώρες πριν από την έντονη λογομαχία με τον Π. Τόμσεν είχε δεχθεί επίθεση από το ΠΑΣΟΚ για τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς του.

Αισθάνθηκε ότι βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών και πως καλείται χωρίς στήριξη να φέρει σε πέρας μία εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή.

Είχε διαπιστώσει τις τελευταίες ημέρες την αρνητική στάση του Δανού αξιωματούχου όπως και την «απόσταση» που χώριζε το ΔΝΤ από ΕΕ και ΕΚΤ, αλλά δεν περίμενε πως στην τελική ευθεία για να κλείσει το πακέτο, ο Τόμσεν θα έθετε «βέτο» ζητώντας μεγαλύτερο «κούρεμα» αποδοχών για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Η σύσκεψη στη μεγάλη αίθουσα του τρίτου ορόφου όπου δίνονται οι συνεντεύξεις Τύπου με τα τεχνικά κλιμάκια για την οριστικοποίηση των μακροοικονομικών σεναρίων είχε τελειώσει λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα.

Ο κ. Στουρνάρας συνοδευόμενος από τους Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς ανέβηκαν στον έκτο και πέρασαν στο γραφείο του υπουργού. Είχαν να κλείσουν μια διαφορά 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Γι’ αυτό και προτίμησαν μία «κλειστή» σύσκεψη, με τους συνεργάτες τους να εξετάζουν λεπτομέρειες του προγράμματος στην αίθουσα Παπαληγούρα.

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την…έκρηξη που θα ακολουθούσε.

Είχαν συμπληρώσει μία ώρα συζήτησης σε υψηλούς τόνους όταν η εμμονή του κ. Τόμσεν έφερε στα όριά του τον υπουργό Οικονομικών.

Ο Γ. Στουρνάρας σηκώθηκε από το τραπέζι και απευθύνθηκε στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ σε έντονο ύφος.

«Τέλος, ως εδώ. Σας έχω παρουσιάσει παρεμβάσεις 7,5 δισ. ευρώ από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Καταργούμε δώρα, μειώνουμε προνοιακά επιδόματα. Δεν πάω παραπάνω», είπε και ξεκαθάρισε: «Αρνούμαι να εισηγηθώ στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς έστω και ευρώ παραπάνω από μειώσεις σε μισθολόγιο και συνταξιοδοτική δαπάνη».

«Ούτε ένα ευρώ» επανέλαβε ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του. Ο Π. Τόμσεν έδειξε να ξεπερνά το αρχικό σοκ θεωρώντας ότι ο συνομιλητής του «μπλοφάρει» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Παρέμεινε ψύχραιμος και πιστός στην αρχική του θέση λέγοντας. «Εδώ έχουμε αδιευκρίνιστα μέτρα 4 με 5 δισ. ευρώ. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι και να κλείσει με αυτά το πακέτο».

Ήταν φανερό πως ήθελε να οδηγήσει τη συζήτηση σε αδιέξοδο. Ο υπουργός Οικονομικών το αντελήφθη και… αντεπιτέθηκε

«Τελειώσαμε. Είμαι έτοιμος να υποβάλω την παραίτησή μου. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό Οικονομικών, να βρείτε καλύτερη κυβέρνηση», είπε αφήνοντας εμβρόντητη την ηγετική ομάδα της τρόικας.

Στο σημείο αυτό ο Π. Τόμσεν έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι δεν ετίθετο θέμα «μπλόφας».

«Δηλαδή μας λες να φύγουμε;» ρώτησε.

Ο υπουργός ήταν εκτός εαυτού και πλέον οι φωνές του παρά τη «διπλή» ηχομόνωση της βαριάς πόρτας ακούγονταν στον χώρο υποδοχής.

«Ναι, να σηκωθείτε και να φύγετε», αντέτεινε. Η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει. Ο Γ. Στουρνάρας, ένας τεχνοκράτης εξαιρετικά ήπιων τόνων, ζητούσε από την τρόικα να φύγει από το γραφείο του.

Ο Π. Τόμσεν κοιτούσε απορημένος τον υπουργό Οικονομικών που μόλις του είχε ζητήσει να αποχωρήσει.

Ο Γιάννης Στουρνάρας κοίταξε έξω από το παράθυρο, το οποίο «κοσμεί» εδώ και καιρό, από τις ημέρες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μια τρύπα από σφαίρα. Την έδειξε στον Τόμσεν και τον ρώτησε:

«Όσο για εσένα, δεν καταλαβαίνω τις θες από την Ελλάδα. Τη βλέπεις αυτή, έγινε από σφαίρα. Εκεί θέλεις να πάμε; Έτσι θέλεις να γίνει η Ελλάδα; Θέλεις να ρίξεις την κυβέρνηση;».

Και πριν προλάβει να πάρει απάντηση συνέχισε:

«Σας επαναλαμβάνω, τελειώσαμε. Έχω μείνει μόνος μου. Δεν έχω στήριξη από κανένα κόμμα ούτε και από εσάς. Σηκώνομαι και φεύγω». Η τελευταία του ατάκα δεν σήκωνε παρερμηνείες.

Ο Ματίας Μορς, εκπρόσωπος της Κομισιόν, που μέχρι εκείνο το σημείο είχε παραμείνει αμίλητος, παρενέβη, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, μία οριστική ρήξη που θα τα τίναζε όλα στον αέρα.

Με ένα νεύμα του ζήτησε να ηρεμήσουν όλοι και απευθυνόμενος στο Γ. Στουρνάρα επιχείρησε να τον κατευνάσει. «Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρούμε μία λύση. Θα δουλέψουμε μέρα και νύχτα και θα τα καταφέρουμε», ανέφερε και πρότεινε να ολοκληρωθεί σε εκείνο το σημείο η σύσκεψη και να επαναληφθεί το απόγευμα της Πέμπτης. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως αυτή είναι η καλύτερη επιλογή.»

 

Ένταση

Από τη μια μεριά, πληθαίνουν οι ρατσιστικές και αιματηρές επιθέσεις κατά Ασιατών -κυρίως- λαθρομεταναστών στη χώρα μας και, από την άλλη, η κλιμακούμενη εξέγερση των Μουσουλμάνων σ’ όλον τον κόσμο (και στην Ελλάδα), με αφορμή την ταινία που δυσφημεί τον Μωάμεθ…

Μήπως κάποιος -πλην του Θεού- πρέπει να βάλει το χέρι του, γιατί η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι;

Αυτό ακριβώς …έλειπε, από την καθημαγμένη χώρα μας… Ν’ αρχίσει να τρέχει -ανεξέλεγκτο- το αίμα στους δρόμους.

Για την αιματηρή δράση των γνωστών – άγνωστων κατά των μεταναστών, σας προτρέπω να διαβάσετε σήμερα σχετικό άρθρο του Μιχάλη Τσιντσίνη από τα «Νέα», στην 14η σελίδα.

 

…Το μεγαλείον σου

Απίστευτο κι όμως αληθινό, από αυτά που συμβαίνουν στην «αθάνατη» Ελλάδα και μας οδήγησαν «στου κακού τη σκάλα». Μου το έστειλε φίλη καθηγήτρια Πανεπιστημίου και στα επώνυμα βάζω μόνο τα αρχικά, για το φόβο μηνύσεων, αν και το σκάνδαλο είναι υπαρκτό, υφίσταται.

«Τίτλος: Αν δεν σε λένε Χ., χέσε μέσα…

Κύριε Πρύτανη του Πανεπιστημίου, απαντήστε:

Στο τμήμα «τάδε» Θεολογίας κοσμήτωρ είναι η Ελένη Χ., καθηγητής ο σύζυγός της Παναγιώτης Χ. Από κει και πέρα παρακολουθήστε την πορεία της οικογένειας:

Η κόρη Ειρήνη Χ. έλαβε διδακτορικό τον Αύγουστο του 2004 από τον πατέρα της Παναγιώτη Χ., τότε Πρόεδρο του Τμήματος, που ήταν επιβλέπων του διδακτορικού της, έχοντας αποτύχει στις προσπάθειές της για διδακτορικό στη Νομική Αθηνών και στη Νομική Θράκης.

Σε λίγους μήνες …εκλέγεται κατ΄ ευθείαν επίκουρη καθηγήτρια, παρακάμπτοντας το νόμο που απαιτεί κάποια χρόνια διδασκαλίας σε ΑΕΙ, μετά την απόκτηση του διδακτορικού. Χαρακτηρίστηκε διεθνούς κύρους επιστήμων!!! και (άκουσον – άκουσον) μέσα σε τρία χρόνια, το 2008, σε ηλικία 35 ετών, γίνεται τακτική Καθηγήτρια, παρακάμπτοντας πάλι το νόμο.

Στη συνέχεια ο γαμπρός του Χ., Αθανάσιος Γλ. και σύζυγος της Ειρήνης Χ. εκλέγεται επίκουρος καθηγητής στο ίδιο Τμήμα. Ο αδελφός του γαμπρού του Χ., Γεώργιος Γλ. ετοιμάζεται και αυτός για άλλη θέση στο ίδιο Τμήμα.

Η άλλη κόρη του Χ., Όλγα Χ., ετοιμάζεται και αυτή για τη Σχολή και πήρε θέμα διδακτορικού, με επιβλέπουσα την αδελφή της Ειρήνη Χ.

Ο άλλος γιος του Χ., Επαμεινώνδας Χ., πτυχιούχος Παιδαγωγικής Ακαδημίας, δάσκαλος στην Κύπρο, χωρίς πτυχίο Θεολογίας και χωρίς μάστερ, που είναι απαραίτητο, γίνεται και αυτός υποψήφιος διδάκτωρ και στην επιβλέπουσα επιτροπή ορίζεται πάλι ο καθηγητής Χ.

Κύριε Πρύτανη, τι έχετε να πείτε στους φοιτητές που αξίζουν και αγωνίζονται τίμια, αλλά δεν έχουν το προνόμιο να είναι παιδιά καθηγητών;

Τι έχετε να πείτε στους χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς;

Γιατί συμφωνείτε με την προκλητική συμπεριφορά της οικογένειας Χ.;»

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.