«Παζάρι» για τα μεροκάματα στη φετινή «μάχη» της ελιάς


Παραγωγοί και μετανάστες διαφώνησαν…

Σε ήρεμο κλίμα, με μεγάλη προσέλευση κόσμου, αλλά με διαφωνίες από την πλευρά των μεταναστών, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης η Συνέλευση που οργάνωσε το Τοπικό Συμβούλιο Πτελεού, στην Πλατεία του χωριού, σχετικά με το ύψος του μεροκάματου που θα λαμβάνουν οι μετανάστες για την εργασία τους στη φετινή συγκομιδή ελιάς.

Η τελική πρόταση που πέρασε δια βοής από τους ελαιοπαραγωγούς του Πτελεού ήταν να πληρώνονται με εργόσημο, όπως προβλέπει και ο Νόμος, όπερ σημαίνει ότι ο εργοδότης θα καταβάλει 25 ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τρία ευρώ θα αποδίδονται υπέρ ΟΓΑ.

Οι μετανάστες -κυρίως βουλγαρικής καταγωγής- διαφώνησαν με τη μείωση στο μεροκάματό τους και αντιπρότειναν να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή 30 με 35 ευρώ.

Η έναρξη της Συνέλευσης έγινε με την ανάγνωση της εισήγησης από τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, ήτοι Ελένη Σαλάτα – Μπουρτζή, Κωνσταντίνο Μπουκουβάλα και Γεώργιο Καρούτη και -μεταξύ άλλων- σε αυτή ανέφεραν ότι «Διανύουμε μία εποχή δύσκολη οικονομικά. Επειδή ο Πτελεός είναι μία περιοχή κατεξοχήν αγροτική, το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Πτελεού αποφάσισε να συνεδριάσει με θέμα το ημερομίσθιο του εργάτη συλλογής ελιάς. Όλοι ξέρουμε πως τα ημερομίσθια όλων μας αυτή την εποχή έχουν περικοπεί δραματικά και ιδιαίτερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μπορεί να μην υπάρχει καθόλου.

Πρέπει επομένως με σύνεση όλοι μας να σκεφτούμε που βρισκόμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε. Σίγουρα, το ημερομίσθιο δεν θα είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι, μα δεν γίνεται αλλιώς, μιας και η τιμή της ελιάς και του ελαιολάδου κατεβαίνουν αντί να ανεβαίνουν.

Το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, είναι 20 ευρώ συν το ένσημο», κατέληγε η τοποθέτηση του Τοπικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ελαιοπαραγωγοί αλλά και μετανάστες και ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους. Οι πρώτοι στάθηκαν κυρίως στο γεγονός ότι η οικονομική κρίση, οι απανωτοί φόροι και τα χαράτσια για όλους τους Έλληνες, μας αναγκάζουν να σας ζητάμε μείωση και για τα δικά σας μεροκάματα, αφού τόσα χρόνια όσα χρήματα ζητούσατε, σας τα δίναμε.

Οι οικονομικοί μετανάστες από την πλευρά τους τόνισαν ότι δεν δέχονται την μείωση, αφού και γι’ αυτούς το υψηλό κόστος διαβίωσης είναι μεγάλο, ενώ πρόσθεσαν ότι κάποιοι ζουν τις οικογένειές τους μόνο από τα μεροκάματα που κάνουν μέσα στην ελαιοκομική περίοδο, αφού ο αριθμός στα μεροκάματα που κάνουν, έχει μειωθεί δραματικά. Επίσης, έθεσαν και θέμα του υψηλού κόστους ενοικίασης των σπιτιών που διαμένουν.

Ο τέως Δημοτικός Σύμβουλος Πτελεού Βαγγέλης Καρούτης έλαβε το λόγο και κάλεσε τους οικονομικούς μετανάστες να καταλάβουν ότι υπάρχει αδυναμία να πληρωθούν μεροκάματα της τάξης των 35 ή των 30 ευρώ και, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «ακόμα και εμείς, που ζούμε στη χώρα μας, είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε ενοίκιο στα ίδια μας τα σπίτια, με τα χαράτσια που επιβάλλονται».

Η πρόταση τελικά που ψηφίστηκε διά βοής από τους ελαιοπαραγωγούς ήταν να ισχύσει το εργόσημο, κάτι με το οποίο τελικά οι οικονομικοί μετανάστες δεν συμφώνησαν.

Πάντως, η πλειονότητα των ελαιοπαραγωγών είναι αποφασισμένη να πληρώνει τους εργάτες με το εργόσημο, αφού οι χαμηλές τιμές που έχουν τόσο η βρώσιμη ελιά όσο και το λάδι, σε συνδυασμό με τους συνεχόμενους φόρους που επιβάλλονται από την Κυβέρνηση, δεν δίνουν άλλα περιθώρια.

Μπάμπης Παπαρρίζος

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.