Η εκδήλωση «Το παρελθόν κι η ιστορία, οδηγός στο μέλλον»


Από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο Τύπου:

«Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην πόλη του Βόλου, η επετειακή εκδήλωση με θέμα «Το παρελθόν και η Ιστορία, οδηγός στο μέλλον», που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, στην αίθουσα του Πνευματικού της Κέντρου, σε συνεργασία με τη Μαντολινάτα Αλμυρού, τη Χορωδία του Λαογραφικού Ομίλου Πτελεού και την ομάδα Βοοkcrossing Βόλου.

Όπως μας ενημερώνει σχετικό δελτίο Τύπου που λάβαμε από τον κ. Χρήστο Σαλάτα, εκ των εκφωνητών της εκδήλωσης: «Η εκδήλωση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2012 στην πόλη του Αλμυρού, σε συνεργασία τότε με τη Δημοτική Αρχή, αγκαλιάστηκε με ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι από όλους τους συντελεστές της, και αυτό φάνηκε μέσα από την ανταπόκριση του φιλότεχνου και φιλόμουσου κοινού της πόλης του Βόλου, που παραβρέθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Μέσα από μία εκδήλωση υψηλών απαιτήσεων και με αφορμή των θεμάτων παρουσίασης δύο λογοτεχνικών βιβλίων  (βασισμένα και τα δύο σε πραγματικές ιστορίες), το «Χαμένο Ταίρι» του Διονύση Λεϊμονή με θεματικό υλικό Μικρασία και το «Σ’ όποια γλώσσα και αν το πεις» της Δέσποινας Λάππα – Κόντου με θεματικό υλικό από την Κατοχή, πραγματοποιήθηκε ένα ταξίδι στο χρόνο όπου συνδυάστηκε με απόλυτη αρμονία ο γραπτός με τον μουσικό λόγο. Κεντρικός συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νικόλαος Βαραλής.

Και το ταξίδι ξεκίνησε με το α’ μέρος να είναι αφιερωμένο στην Μικρασία. Με αφορμή το θέμα του βιβλίου «Χαμένο Ταίρι», μέσα από παρουσιάσεις – αποδόσεις αποσπασμάτων του βιβλίου σε συνδυασμό με εκτενείς αναφορές σε εκείνα τα γεγονότα που σημάδεψαν μία ολόκληρη εποχή και μέσα από τραγούδια αφιερωμένα στη Μικρά Ασία από τη Χορωδία του Λαογραφικού Ομίλου Πτελεού, αλλά και τη Μαντολινάτα Αλμυρού,  άνοιξε πανιά με τον καλύτερο τρόπο όλο αυτό το ταξίδι.

Από τη Μικρασία στη Γερμανική Κατοχή και το β’ μέρος έρχεται με αφορμή το θέμα του βιβλίου «Σ’ όποια γλώσσα και αν το πεις»  να συνεχίσει το δρόμο προς την ιστορία και τα γεγονότα ενός ολόκληρου λαού, πάντα σε συνδυασμό με παρουσιάσεις – αποδόσεις αποσπασμάτων από το βιβλίο αλλά και της μουσικής συνοδείας της Χορωδίας του Λαογραφικού Ομίλου Πτελεού και της Μαντολινάτας Αλμυρού, δίνοντας πάντα ιδιαίτερο μουσικό χρώμα.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς , ήταν η παρουσία του κ. Νικολάου Σαμούρη ενός εκ των δύο ηρώων  του βιβλίου (Σ’ όποια γλώσσα και αν το πεις) ο οποίος όταν πήρε το λόγο, μοιράστηκε με όλους τους παρευρισκομένους προσωπικές εμπειρίες – εμπειρία ζωής για τον ίδιο.

Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό, ολοκληρώθηκε με το «Παραμύθι της Κατοχής» με τίτλο «το μήνυμα της Καμπάνας», της Δήμητρας Σκουφογιάννη, καθώς και με ένα χορό βαλς, για να μας θυμίσουν την ομορφιά και την απλότητα μιας άλλης αγαπημένης εποχής.

Στην εκδήλωση, την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελός της Ι.Μ.Δ. Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ενώ την Επαρχία Αλμυρού εκπροσώπησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπός της, π. Γεώργιος Μπέκας.

Η εκδήλωση αποτέλεσε αφορμή για όσους την παρακολούθησαν, όχι μόνο για ψυχαγωγία, αλλά κυρίως για προβληματισμό, τόνωση, αφύπνιση καθώς το παρελθόν οδηγεί και, πολλές φορές, ταυτίζεται με το μέλλον. Ιδιαίτερα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο όπου η χώρα μας και το ελληνικό φρόνημα βάλλονται από παντού, συμπεράναμε όλοι πως μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να δούμε με προσοχή το παρελθόν και  την ιστορία και θα πρέπει αυτά να αποτελέσουν οδηγό και εμψυχωτή μας για το μέλλον!

Και μην ξεχνάμε!

«Λαός που δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι υποχρεωμένος να το ξαναζήσει».

Εκ του γραφείου Τύπου»

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.