Γνωριμία με το «Σύλλογο Φίλων Μουσικής Αλμυρού»
Ένας νέος Σύλλογος δραστηριοποιείται δυναμικά εδώ και λίγους μήνες στην πόλη μας. Είναι ο «Σύλλογος Φίλων Μουσικής Αλμυρού», ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, με αξιόλογους και πολυδιάστατους σκοπούς και στόχους δράσης, που δημιουργήθηκε για να ωθήσει ανθρώπους κάθε ηλικίας στη γνωριμία τους με τη μουσική, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να αξιοποιήσουν το χρόνο τους ευχάριστα και κυρίως δημιουργικά, αλλά και να συμμετέχουν σε κάθε είδους μουσική δραστηριότητα, που θα καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής μας.

Οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται η ύπαρξη και η λειτουργία του, όπως μας εξήγησαν ορισμένα από τα ιδρυτικά του μέλη, είναι ο εθελοντισμός, η αρμονική συνεργασία και η διάθεση των μελών του να μοιραστούν τις γνώσεις τους με άλλους.

 

Τα οικονομικά του Συλλόγου δεν επιτρέπουν -προς το παρόν τουλάχιστον- τη μίσθωση δασκάλων, που θα αναλάβουν την εκπαίδευση των μικρότερων μαθητών, αλλά και των ενηλίκων που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με κάποιο μουσικό όργανο. Για το λόγο αυτό έχουν κληθεί άτομα που ήδη κατέχουν μουσικές γνώσεις, προκειμένου να διδάξουν τις βασικές αρχές και να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους στην πρακτική εκμάθηση μουσικών οργάνων.

Η συμμετοχή, όσον αφορά το θέμα της διδασκαλίας, τόσο από ερασιτέχνες όσο και από επαγγελματίες μουσικούς της περιοχής, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, ενώ η προσέλευση ατόμων κάθε ηλικίας που επιθυμούν να γνωρίσουν το μαγικό κόσμο της μουσικής παρουσιάζει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον.

Προς το παρόν, λειτουργούν τμήματα αρχαρίων για έγχορδα, όπως μπουζούκι, μπαγλαμάς – τζουράς, κιθάρα, καθώς και τμήματα προχωρημένων, για μπουζούκι και κιθάρα, στα οποία συμμετέχουν άτομα διαφόρων ηλικιών. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα εκμάθησης βασικών αρχών κρουστών μουσικών οργάνων, πλήκτρων, καθώς και φωνητικών, αφού στο Σύλλογο μπορούν να συμμετέχουν και όσοι επιθυμούν να στελεχώσουν το χορωδιακό τμήμα, απ’ όπου θα προκύψουν οι φωνές για την κάλυψη των αναγκών της σόλο ερμηνείας.

Οι αιτήσεις για συμμετοχή, ιδιαίτερα στα τμήματα αρχαρίων, είναι πολλές, γεγονός που προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση και επιπλέον κίνητρα για τη συνέχιση και την περαιτέρω υλοποίηση αυτής της ιδέας.

Ο Σύλλογος προσπαθεί να αντιμετωπίσει το σοβαρό θέμα της έλλειψης διαθέσιμων οργάνων που προκύπτει, μέσα από χορηγίες, προσφορές ή συνεργασίες με καταστήματα πώλησης, καθώς οι περισσότεροι από τους αιτούντες δεν διαθέτουν δικό τους μουσικό όργανο. Για το σκοπό αυτό καλείται οποιοσδήποτε επιθυμεί να βοηθήσει αυτήν την προσπάθεια, όποιος διαθέτει κάποιο μουσικό όργανο ή σχετικό εξοπλισμό, ακόμα και παλαιό, παραπεταμένο ή σπασμένο, να το προσφέρει στο Σύλλογο, όπου θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια από κάποιον που δεν έχει τη δυνατότητα να το αγοράσει.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η ευκαιρία, σε όσους δεν την είχαν μέχρι σήμερα, να ασχοληθούν με κάποιο μουσικό όργανο, και σε όσους ήδη ασχολούνται να μοιραστούν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να δημιουργήσουν μουσικά σχήματα, να συμμετέχουν στις συχνές συναντήσεις των μελών, καθώς και σε διαφόρων ειδών εκδηλώσεις, να αποκτήσουν πολλούς φίλους. Έτσι, θα καλύψουν και το θέμα της τακτικής και ανέξοδης διασκέδασης, που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι μας αυτές τις δύσκολες εποχές, ακόμα και όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, αφού η συμμετοχή στις δραστηριότητες του Συλλόγου είναι δωρεάν για τους ανήλικους, τους σπουδαστές και τους άνεργους.

Η αίθουσα του Συλλόγου, η οποία παραχωρήθηκε από το Δήμο Αλμυρού,  βρίσκεται στην οδό Αθηνάς 50, δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο, και διαμορφώθηκε με πολύ προσωπική εργασία, χρόνο και έξοδα των ιδρυτικών μελών, τα οποία μοιράστηκαν μ’ εκείνους που προσχώρησαν στην πορεία.

Τα μαθήματα και οι πρόβες πραγματοποιούνται στο χώρο αυτό σχεδόν καθημερινά, απογευματινές ώρες, ανάλογα με τα τμήματα ή στο σύνολο των τμημάτων, κατόπιν συνεννοήσεως μεταξύ των συμμετεχόντων.

Από τις χορηγίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ο Σύλλογος διαθέτει έναν μπαγλαμά και έναν τζουρά, προσφορά της Λέσχης Ερασιτεχνών Οργανοποιών, μία κονσόλα ήχου από τον Δημήτρη Καναπίτσα, δύο ηχεία προσφορά του Αργύρη Κατσαμπέκη από τη Σούρπη, ψηφιακές εκτυπώσεις, μακέτες, σφραγίδες και διακόσμηση της αίθουσας από την Ειρήνη Μαυρογέννη, ενώ υπάρχουν υποσχέσεις για ένα τρίχορδο μπουζούκι από τον οργανοποιό Δημήτρη Σχοινά, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Αχίλλειο, και για ένα τετράχορδο μπουζούκι από τον οργανοποιό Γιάννη Γκουλιάρα από τη Λάρισα.

Εκτός από τις χρηματικές προσφορές, τις δωρεές, τις χορηγίες σε μουσικά όργανα, μηχανήματα και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται άμεσα με τη μουσική ή την ενίσχυση του Συλλόγου, υπάρχουν και ανάγκες πρακτικής φύσεως που πρέπει να καλυφθούν, όπως η απόκτηση κλιματιστικών που θα λύσουν το πρόβλημα θέρμανσης – ψύξης του χώρου, καθώς και το θέμα εξοπλισμού του με τα απαραίτητα έπιπλα.

Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των μελών, των φίλων και των μαθητών του Συλλόγου, αλλά και η δυνατότητα πραγματοποίησης των μελλοντικών τους σχεδίων, καθιστούν αναγκαία την παραχώρηση και ενός αρκετά μεγαλύτερου χώρου, τη διαμόρφωση του οποίου τα μέλη του είναι διατεθειμένα να αναλάβουν και πάλι με προσωπική εργασία.

Σε λίγες ημέρες αναμένεται και τυπικά η έγκριση του Συλλόγου, με την πράξη αναγνώρισής του, ενώ, βάση του Καταστατικού του, όλες οι δωρεές  θα καταγράφονται στο μητρώο του και δεν θα μπορούν να πωληθούν ή να μεταβιβαστούν.

Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη για τη μουσική, και το καλό ελληνικό τραγούδι, μιας παρέας, μέσα από τις συναντήσεις της οποίας γεννήθηκε σιγά – σιγά η ιδέα για τη δημιουργία του Συλλόγου, που στοχεύει να φέρει κοντά όλους τους φίλους της μουσικής του τόπου μας και να τους ενώσει σε μια μεγάλη συντροφιά.

Στη συντροφιά αυτή είναι ευπρόσδεκτοι όλοι όσοι συμφωνούν με τους όρους και τους τρόπους διδασκαλίας που αναφέρονται παραπάνω.

Μερικοί από τους απώτερους σημαντικούς σκοπούς του «Συλλόγου Φίλων Μουσικής Αλμυρού», είναι η συμβολή στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, η μελέτη και η έρευνα της ιστορίας της μουσικής, η διοργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων, εκθέσεων, προβολών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, η έκδοση περιοδικού ενημερωτικού εντύπου, η οργάνωση και διατήρηση οπτικοακουστικού αρχείου, η συνεργασία με τις Αρχές και τους τοπικούς Φορείς, η ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής και γενικότερα της πνευματικής δημιουργίας.

Στους σκοπούς αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η συμβολή στη διατήρηση και διάδοση της τέχνης της οργανοποιίας, με τη λειτουργία εργαστηρίου εκμάθησης κατασκευής και συντήρησης μουσικών οργάνων, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, που ήδη πραγματοποιείται.

 

Για όποιον επιθυμεί να έρθει σε επαφή με το Σύλλογο, για πληροφορίες, εγγραφές, χορηγίες και δωρεές ή εκδηλώσεις συμπαράστασης και φιλίας, τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 6973 238691 Παναγιώτης Μαυρογέννης και 6945 108325 Γιάννης Ραχμανίδης. Ο Σύλλογος διατηρεί επίσης ιστοσελίδα στη διεύθυνση: http://aixmangr.wix.com/rempetiko#!home/mainPage, blog στη διεύθυνση: http://syllogosfmalmyrou.blogspot.gr/ καθώς και σελίδα στο facebook στη διεύθυνση: https://www.facebook.com/rebetiko.almyros, για όσους θέλουν να επικοινωνούν και να ενημερώνονται ηλεκτρονικά.

Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.