Γνωριμία με το «Λύκειον των Ελληνίδων»


 Το «Λύκειον των Ελληνίδων» είναι ένα Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1910, από την πρωτοπόρο του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος Kαλλιρρόη Σιγανού – Παρρέν, η οποία με τη μαχητική της αρθρογραφία, μέσα από τις στήλες της «Εφημερίδος των Kυριών», χάραξε καινούργιους δρόμους για τις γυναίκες, μιλώντας πρώτη για το δικαίωμά τους στη μόρφωση, στην εργασία και στην αξιοπρέπεια.

Στους βασικούς σκοπούς του Λυκείου των Ελληνίδων συμπεριλαμβάνονται η μελέτη, η επιστημονική καταγραφή, η ενδυνάμωση και η διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων, και γενικότερα η προβολή της ελληνικής παράδοσης, με έμφαση στην αισθητική, εθνική και κοινωνική της αξία. Τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών αυτών είναι -μεταξύ άλλων- η έρευνα και συλλογή δημοτικών χορών και τραγουδιών, η καταγραφή τους, η πιστή διατήρηση και η ευρύτερη διάδοσή τους. Το έργο του Λυκείου στηρίζουν τα 51 Παραρτήματά του στο εσωτερικό και τα 16 στο εξωτερικό.

 

Το «Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου», ιδρύθηκε το 1920, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και  πνευματικής ανάπτυξης για το Βόλο. Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του στάθηκε  πρωτοπόρο στην προστασία -υλική και ηθική- φτωχών οικογενειών, απόρων αρρώστων, τραυματιών και αναπήρων, στην ίδρυση εργαστηρίων εκμάθησης τέχνης σε άπορα κορίτσια και στην οργάνωση σχολείου για αναλφάβητες γυναίκες.

Με πόρους προερχόμενους από τα μέλη του και εθελοντική εργασία, συμπαραστάθηκε με αποστολή μεγάλου αριθμού χρηστικών ειδών  στους μαχόμενους Έλληνες στρατιώτες  στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στάθηκε δίπλα στους χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, που έφθασαν  στο Βόλο και την ευρύτερη περιφέρεια.

Στον Πόλεμο του 1940 οι γυναίκες του Λ.Ε.Β. ανταποκρίθηκαν πρώτες στην πρόσκληση  της πατρίδας για τη «Φανέλα του Στρατιώτου», ενώ  μεταπολεμικά, το Λ.Ε.Β. στέγασε και στήριξε την «Ιματιοθήκη του Παιδιού», η οποία με εργαστήρια ραπτικής, διόρθωνε παλιό ιματισμό και κατασκεύαζε καινούργιο, προκειμένου να ντυθούν εκατοντάδες παιδιά, πρόσφυγες και  πάμπτωχοι πυροπαθείς από χωριά – θύματα του πολέμου.

Από τη δεκαετία του 1960 στράφηκε στην Ελληνική Παράδοση, διδάσκοντας σε εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια την ομορφιά των ελληνικών χορών, τον πλούτο των χρωμάτων και σχεδίων των ενδυμασιών, τα έθιμα  και τα τραγούδια της παράδοσης.

Η προσφορά του Λ.Ε.Β. στην πολιτιστική ζωή της περιοχής μας κορυφώθηκε με τη δημιουργία της  μοναδικής στη Μαγνησία «Μουσειακής Συλλογής Παραδοσιακής Φορεσιάς», στο ανακαινισμένο αστικό σπίτι (διατηρητέο οίκημα) που διαθέτει, από την πλούσια ενδυματολογική συλλογή του.

Το Δεκέμβριο του 2010 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, σε αναγνώριση των ενενήντα  χρόνων δράσης και προσφοράς του στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Βόλου και της Θεσσαλίας, για την εθελοντική βοήθεια των μελών του κατά τις ιδιαίτερα δύσκολες περιστάσεις των δύο μεγάλων πολέμων, για τη συνδρομή  του στην αποκατάσταση  των προσφύγων, για τη συντήρηση της ελληνικής παράδοσης με πολυάριθμες εκδηλώσεις, καθώς και για την προβολή της Ελλάδος στο εξωτερικό.

Λ.Ε.Β. Πρώτη χορευτική ομάδα 1966

Σήμερα το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου αριθμεί πάνω από 500 τακτικά μέλη. Η χορευτική του ομάδα έχει αποσπάσει διακρίσεις και βραβεία σε μεγάλες διοργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στα τμήματα Παραδοσιακών Χορών συμμετέχουν παιδιά, νέοι και ενήλικες, ενώ διαθέτει επίσης τμήμα Διαλέξεων – Φιλολογικό, Εκπαιδευτικό, Εκδηλώσεων, Υφαντικής Τέχνης και Παραδοσιακών Ενδυμασιών.

 

Το  «Λύκειον των Ελληνίδων» στον Αλμυρό

Σε άμεση συνεργασία και με την αμέριστη υποστήριξη και βοήθεια του Λ.Ε.Β., ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2010 στον Αλμυρό Παράρτημα – Τμήμα, το οποίο συντονίζεται από Διοικούσα Επιτροπή αποτελούμενη από εθελόντριες κυρίες – μέλη του Λ.Ε.Β., με στόχο να καταγράψει και να αναβιώσει το λαϊκό πολιτισμό της περιοχής, και να ωθήσει τους κατοίκους της να γνωρίσουν από κοντά την ομορφιά των παραδοσιακών, αλλά και άλλων, χορών.

Χορεύτριες του περιφερειακού τμήματος Αλμυρού, με τοπικές φορεσιές της περιοχής

Μια ομάδα γυναικών, με μεγάλη αγάπη για την ελληνική μουσική παράδοση, και με αφορμή μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, από το Λ.Ε.Β. σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού, ξεκίνησε την προσπάθεια δημιουργίας του Περιφερειακού Τμήματος.

Η Πρόεδρος του Λυκείου, κ. Αθανασία Τσιλιβίδου, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συνεργάστηκαν άψογα και ακούραστα για τη δημιουργία του, προκειμένου να ικανοποιήσουν την επιθυμία των πολιτών να παρακολουθούν τα μαθήματα χορών του Λυκείου των Ελληνίδων στον Αλμυρό, καθώς δεν ήταν εύκολο να μεταβαίνουν στο Βόλο.

Πρώτη κοπή πίτας, Ιανουάριος 2011

Στην πρώτη Διοικούσα Επιτροπή του τμήματος συμμετείχαν οι κυρίες: Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, Ελένη Κότση, Βέλα Χουλή, Θεοδώρα Καπράλου, Σόνια Γώγουλα, Αποστολία Καλτσά και Βάσω Μπακάμη.

Από τότε, και μέχρι σήμερα, λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία δύο παιδικά χορευτικά τμήματα (κάθε Τρίτη 5:30 – 6:30μ.μ. και 6:30 – 7:30μ.μ.), τέσσερα τμήματα ενηλίκων (κάθε Τετάρτη 6:00 – 7:00μ.μ. οι αρχάριοι, και μέχρι τις 10:00 το βράδυ), και ένα τμήμα Ευρωπαϊκών και Latin χορών (κάθε Τρίτη 7:30 – 8:30μ.μ.).

Οι εγγραφές στα χορευτικά τμήματα και οι δηλώσεις συμμετοχής όσων επιθυμούν να γίνουν μέλη του Λυκείου, πραγματοποιούνται από τις 15 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, ενώ τα μαθήματα αρχίζουν την 1η Οκτωβρίου, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων του Λ.Ε.Β., Αντώνη Στάμου και Φώτη Σκαμαγκούλη, στο χώρο εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου, μετά από την ευγενική παραχώρησή του από τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Γεώργιο Μυλωνά, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού. 

Αγιασμός και έναρξη μαθημάτων, Οκτώβριος 2011

 Στα τρία χρόνια παρουσίας του στην πόλη μας, το Περιφερειακό Τμήμα Αλμυρού δίνει δυναμικό και ενεργό παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής, με παραστάσεις, εκδηλώσεις, αναβιώσεις εθίμων από την πλούσια ελληνική και τοπική παράδοση, όπως τα «Κάλαντα των Φώτων», κ.ά. Συμμετέχει, επίσης, σε εκδηλώσεις Συλλόγων και Φορέων, πραγματοποιεί εκδρομές εκπαιδευτικού – ψυχαγωγικού χαρακτήρα, και διοργανώνει συναντήσεις και γλέντια για τα μέλη και τους φίλους του, πάντα με τη συνεργασία του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου. 

Συμμετοχή σε εκδήλωση του Γ.Σ.Α., Φεβρουάριος 2012

Εκδρομή στη Σιάτιστα Κοζάνης, Μάιος 2011

Εκδρομή και γλέντι στον Άγιο Ονούφριο Πηλίου

Αποκριές 2012, εκδήλωση και γλέντι χορευτών με ζωντανή ορχήστρα

Εκδρομή του Λ.Ε.Β. στη Μακρυνίτσα

Αναβίωση εθίμου “Κάλαντα Θεοφανείων” στις 5 Ιανουαρίου 2012

Συμμετοχή στην εκδήλωση για την Απελευθέρωση του Αλμυρού, στην κεντρική πλατεία, με χορούς Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου

Εκδήλωση σε συνεργασία με την εκκλησία, στις 31 Μαρτίου 2012

 

 

 Από τις πλέον χαρακτηριστικές, μέχρι σήμερα, συμμετοχές του, είναι εκείνη των μικρών χορευτών στην ετήσια παράσταση των παιδικών χορευτικών ομάδων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και των Περιφερειακών Τμημάτων Αλμυρού, Νέας Δημητριάδας και Αγίων Αναργύρων, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2012, στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας, για τη λήξη της εκπαιδευτικής χρονιάς, με τίτλο «Μενεξέδες και ζουμπούλια».

Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στα λουλούδια και τα φυτά που είναι χιλιοτραγουδισμένα από τη δημοτική παράδοση σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, ενώ μέρος από τη συλλογή τους χρησιμοποιήθηκε για μια ολοκληρωμένη παράσταση διάρκειας δυόμισι ωρών. Οι μικροί χορευτές, με απόλυτη αρμονία, πάθος και αυθορμητισμό, έδειξαν τις χορευτικές τους δυνατότητες, παρουσιάζοντας χορούς από την Ήπειρο, τη Μικρά Ασία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, το Πήλιο, τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα, τη Μακεδονία και τον Πόντο.

Ιούνιος 2012, από τη γιορτή λήξης «Μενεξέδες και ζουμπούλια», στο ανοιχτό θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου

Αξιοσημείωτη και η συμμετοχή των χορευτικών ομάδων ενηλίκων του Περιφερειακού Τμήματος Αλμυρού, το περασμένο καλοκαίρι, στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιείται εδώ και χρόνια στην πλατεία του Σέσκλου, σηματοδοτώντας το κλείσιμο του κύκλου μαθημάτων χορού που γίνονται στο Λ.Ε.Β. από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούνιο.

Η χορευτική ομάδα του Αλμυρού παρουσίασε νησιώτικους χορούς, εντυπωσίασε με τον παλμό και τη ζωντάνια της, καθώς και με τη μεγάλη συμμετοχή ατόμων στην εκδήλωση, η οποία κατέληξε σε ένα αυθόρμητο γλέντι για όλες τις ομάδες ενηλίκων.

Από την ετήσια εκδήλωση στο Σέσκλο, καλοκαίρι 2012

Φέτος για πρώτη φορά το Περιφερειακό Τμήμα της πόλης μας απέκτησε στέγη, μετά από σύμφωνη απόφαση του Δήμου Αλμυρού, και του Τοπικού Συμβουλίου Κροκίου, για την παραχώρηση του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Κροκίου, προκειμένου να στεγαστούν τα γραφεία και τα δύο νέα τμήματα: «Εκμάθησης Αργαλειού» και «Ανάγνωσης Βιβλίου», οι ημέρες και ώρες λειτουργίας των οποίων πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα.

Την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012, στις 5:30 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια του νέου αυτού χώρου, καθώς και ο Αγιασμός για τα νεοσύστατα τμήματα.

Εγκαίνια της νέας αίθουσας στο Δημοτικό Σχολείο Κροκίου και αγιασμός για τα νεοσύστατα τμήματα του Περιφερειακού Τμήματος Αλμυρού

Η διαμόρφωση του χώρου πραγματοποιήθηκε από τις κυρίες που απαρτίζουν την Εφορία του τμήματος: Ελένη Κότση, Θεοδώρα Καπράλου, Βέλα Χουλή, Σόνια Γώγουλα, Ειρήνη Μπάιμπα, Λίτσα Καλτσά, Ευγενία Παρίση  και Φωτεινή Σαρακατσάνου. 

Η νέα αίθουσα στο Δημοτικό Σχολείο Κροκίου

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Περιφερειακό Τμήμα Αλμυρού Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, για δηλώσεις συμμετοχών, νέες εγγραφές και άλλες σχετικές πληροφορίες, στο τηλέφωνο: 6937 699656 ή, για ηλεκτρονική επικοινωνία, από το facebook στη διεύθυνση:

Περιφερειακό Τμήμα Αλμυρού

Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου

Συμμετοχή του παιδικού χορευτικού τμήματος στην εκδήλωση «Με τους μήνες συντροφιά, ταξιδεύω στα παλιά», στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, Ιούνιος 2011

Εκδήλωση του Λ.Ε.Β. στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, με τις αδερφές Βουγιουκλή, Σεπτέμβριος 2011

Κοπή πίτας 2012. Χοροί Θράκης από το παιδικό τμήμα

 

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.