Η Φυλάκη στη ροή του χρόνου... Ημερολόγιο 2013: Βρύσες, πηγάδια και νερά του χωριού - Λαός Του Αλμυρού

Η Φυλάκη στη ροή του χρόνου… Ημερολόγιο 2013: Βρύσες, πηγάδια και νερά του χωριού

Τι καλύτερο για την έναρξη της καινούργιας χρονιάς από ευχές και αισιοδοξία;

Η παράδοση όμως και η ταυτότητά μας είναι σίγουρα η καλύτερη εγγύηση για να μη χαθούμε και να έχουμε ένα αποκούμπι στον τόπο μας. Η αέναη προσπάθεια του ανθρώπου για επιβίωση συνδέεται με την παρουσία του νερού.

Συμπληρώνοντας 10 χρόνια δράσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φυλάκης «Ο Πρωτεσίλαος» σάς παρουσιάζει στο φετινό ημερολόγιο τα ανακαινισμένα πηγάδια και τις βρύσες που έγιναν από το σύλλογο και δωρεές συγχωριανών μας.

Πέρα όμως από τις βρύσες του χωριού είναι και οι κτηνοτροφικές πηγές που εξυπηρετούν τα κοπάδια και εμπλουτίζουν με νερά το οικοσύστημα της περιοχής. Χάθηκαν τα νερά απ’ τις παλιές πηγές του χωριού μαυρονέρα και παλιόβρυση, λιγόστεψαν όμως κι αυτά στην Πλατάνα και τη Βουλωμένη. Απ’ τον ορεινό όγκο της Όθρυος πηγάζει ο Ενιπέας που διασχίζει τα όρια του χωριού με την περιοχή των Φαρσάλων και αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη ζώων και πτηνών της άγριας πανίδας.

Το ημερολόγιό μας αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο και έρχεται να θυμίσει μέσα απ’ τις φωτογραφίες του τον καθημερινό αγώνα των γυναικών για το κουβάλημα με τη βαρέλα και τη στάμνα του πόσιμου νερού των οικογενειών αλλά και την καθημερινή λάτρα στα σπίτια.

Ένα θαυμάσιο ημερολόγιο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, το χθες με το σήμερα και όπου μέσα απ’ τις εκπληκτικές φωτογραφίες του μπορούν οι νεότεροι να γνωρίσουν τις ομορφιές του χωριού μας.

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, όλοι οι σύλλογοι, οι ενώσεις και τα επαγγελματικά σωματεία, πληρώνουμε βαρύ τίμημα για τη συνέχιση του έργου μας και της επικοινωνίας με τα μέλη μας.

Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη των προσπαθειών μας και σας ευχόμαστε Καλή και δημιουργική Χρονιά

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας

Καραπατάκης Ιωάννης
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.