Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και το περιφερειακό τμήμα χορού Αλμυρού στην Ελληνική κοινότητα Γαλατσίου στη Ρουμανία (video – φωτο)


Λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και το Περιφερειακό Τμήμα Αλμυρού. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τα μέλη του Συλλόγου που μοιράστηκαν μαζί μας αποσπάσματα από τις προσωπικές τους βιντεοσκοπήσεις της εκδρομής, τις οποίες έχουμε την άδεια και κοινοποιούμε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μία επετειακή παράσταση για την 25η Μαρτίου ήταν η αφορμή της πρόσκλησης που δέχτηκε το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με το περιφερειακό τμήμα χορού του Αλμυρού να επισκεφτεί την πόλη Γαλάτσι (Galati) στη Ρουμανία.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου τονίζεται τονίζεται, ότι «τα μέλη του Δ.Σ. και η χορευτική ομάδα προβληματιστήκαμε για τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν αλλά υπερίσχυσε ο ιερός σκοπός και η έντονη επιθυμία να γνωρίσουμε την πόλη που ξεκίνησε ο πόλεμος των δυνάμεων της Φιλικής Εταιρείας με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη κατά των στρατευμάτων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Να περπατήσουμε στην πόλη που άνθισε ο ελληνισμός και  αναπτύχθηκε από το πλούσιο εμπόριο λόγω της καλής πρόσβασης που έχει η πόλη μέσω του Δούναβη στη Μαύρη Θάλασσα.

Πενήντα πέντε άτομα αποτελούσαν τη χορευτική αποστολή του Λ.Ε.Β. συνοδευόμενη κατά το ήμισυ από το περιφερειακό τμήμα χορού Αλμυρού (συνδετικός κρίκος ήταν η κ. Γκαμπριέλα Οικονόμου από το Γαλάτσι που ζει χρόνια στον Αλμυρό). Το μακρύ ταξίδι μέσω της Βουλγαρίας μας έβγαλε το απόγευμα της Παρασκευής 29 Μαρτίου στο χιονισμένο Γαλάτσι, μας υποδέχτηκαν όμως «θερμά» τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Όλυμπος», η πρόεδρος κα. Ροδόκλια Ζαμφειροπούλου και η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων κα. Έλλη Βουρλή.

Το βράδυ της άφιξής μας επισκεφτήκαμε το κτίριο της ελληνικής κοινότητας και εντυπωσιαστήκαμε από το καλοδιατηρημένο κτίριο με τους άνετους ανακαινισμένους χώρους και την άριστη υποδομή ενός σύγχρονου πολιτιστικού κέντρου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της ελληνικής κοινότητας Γαλατσίου «Όλυμπος» ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια, έχει 600 περίπου μέλη που αναπτύσσουν δράσεις για τον ελληνικό πολιτισμό. Εκεί διδάσκονται ελληνικοί χοροί, γίνονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας και διατηρούν χορωδία ελληνικών τραγουδιών. Τον Οκτώβρη του 2013 θα γιορτάσουν τα είκοσί τους χρόνια με μια μεγάλη εκδήλωση που θα τιμήσουν με τη συμμετοχή τους 22 ελληνικοί σύλλογοι της Ρουμανίας.

Η παράσταση αφιερωμένη στην επέτειο της 25ης Μαρτίου έγινε το Σάββατο το πρωί στις 30 Μαρτίου στο κατάμεστο θέατρο της πόλης με θεατές Έλληνες και Ρουμάνους. Η χορευτική ομάδα του Λ.Ε. Βόλου και Αλμυρού παρουσίασε χορούς της Θεσσαλίας, των νησιών του Αιγαίου, της Μακεδονίας και της Βόρειας Θράκης και ξεχώρισαν για τις αυθεντικές φορεσιές τους, ενώ η χορευτική ομάδα «Όλυμπος» χόρεψε χορούς από την Κρήτη, Ήπειρο, Πόντο και Θράκη. Ελληνικοί χοροί, τραγούδια και ποιήματα κράτησαν το κοινό για 3 ολόκληρες ώρες. Σε εμάς τους συνοδούς της χορευτικής ομάδας του Λ.Ε.Β. που παρακολουθήσαμε την παράσταση η έκπληξη εναλλασσόταν με τη συγκίνηση. Τόσα νέα παιδιά, ελληνόπουλα της διασποράς, άψογοι χορευτές στον τσάμικο και τον καλαματιανό και ηλικιωμένοι χορωδοί με τις κιθάρες τους να ξεσηκώνουν το κοινό. Στοιχεία ελληνικού πολιτισμού σκόρπια, ασύνδετα, αλλά γεμάτα πάθος, νοσταλγία και αισιοδοξία. «Είμαστε εδώ, Έλληνες από πάντα!», μου είπε μια κυρία την οποία συναντήσαμε και το άλλο πρωί στην ελληνική εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Το μεσημέρι ξεναγηθήκαμε στην πόλη, θαυμάσαμε το μεγαλείο του Δούναβη και περπατήσαμε στο κέντρο.

Το βράδυ του Σαββάτου το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου οργάνωσε για μας ένα ελληνικό γλέντι. Τους κεράσαμε τσίπουρο και τοπικά προϊόντα από τον Βόλο και τον Αλμυρό τα οποία συνόδευσαν το γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την Κυριακή το πρωί μετά την εκκλησία απολαύσαμε υπέροχο ελληνικό καφέ στο καταπληκτικό καφέ «Όλυμπος», ιδιοκτησίας της ελληνικής κοινότητας Γαλατσίου (δωρεά Έλληνα). Το μεσημέρι επισκεφτήκαμε το μοναστήρι TUDOR VLADIMIRESCU στο οποίο βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας της τριχερούσας.

Το βράδυ τα μέλη του Δ.Σ. του Λ.Ε.Β. κ. Άνθη Τέσσυ, Δουλκέρογλου Κατερίνα, Κουτσελίνη Άννα, Παπαδήμα Κίρκη, Μάρω Τσιμπούκη, οι εκπρόσωποι του περιφερειακού τμήματος χορού Αλμυρού κ. Γώγουλα Σόνια και Καπράλου Ρούλα με το χοροδιδάσκαλο του Λ.Ε.Β. κ. Πραντσίδη Γιάννη επισκέφτηκαν τα γραφεία του συλλόγου για μια εκτενέστερη ενημέρωση και για να προτείνουν σχέδια συνεργασίας για το μέλλον. Εκεί γνωρίσαμε τον κ. Κώστα Μπογδάνο και τον πρωτοχορευτή εγγονό του, την κ. Εμμανουέλα και την κ. Αφροδίτη Μελισσαράτου με καταγωγή και οι δύο από την Κεφαλονιά (είναι και οι δύο φανατικά μέλη της χορωδίας και λατρεύουν το τραγούδι, όπως όλοι οι Κεφαλονίτες άλλωστε!).

Η ελληνική κοινότητα λειτουργεί καθημερινά από εθελοντές τις πρωινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα όλη την ημέρα. Στο χορευτικό συμμετέχουν 60 παιδιά και νέοι, στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας 22 παιδιά, ενώ στη γειτονική Βραΐλα υπάρχει ελληνικό σχολείο και διορισμένος δάσκαλος του ελληνικού κράτους. Η χορευτική ομάδα κάθε χρόνο ταξιδεύει στην Ελλάδα, όχι μόνο για διακοπές, αλλά και για συμμετοχή σε φεστιβάλ χορού. Έχουν επισκεφτεί τους Δελφούς, τις Μυκήνες, την Άνδρο, την Ακρόπολη, τη Βεργίνα, τη Βέροια, τη Σκιάθο και έχουν δώσει παράσταση στο θέατρο ελληνικών χορών της Δώρας Στράτου.

Η κ. Ροδόκλια Ζαμφειροπούλου συνοδεύει πάντα το χορευτικό συγκρότημα στην Ελλάδα, αλλά και στον τόπο της στηρίζει με αφοσίωση το έργο του συλλόγου μνημονεύοντας τον πατέρα της που, ως πρόεδρος του ίδιου συλλόγου για 20 χρόνια, κατάφερε μέσα από δικαστικούς αγώνες 8 χρόνων να διεκδικήσει από το Ρουμάνικο κράτος τα ελληνικά κτίρια του Γαλατσίου που σήμερα χαίρονται τη λειτουργία τους οι Έλληνες της Ρουμανίας.

Η σχέση του Λ.Ε.Β. με τον πολιτιστικό σύλλογο της ελληνικής κοινότητας Γαλατσίου «Όλυμπος» ξεκίνησε μόλις. Θα ανοίξει ένας δρόμος συνεργασίας και πολιτιστικών ανταλλαγών με συναντήσεις για το χορό, τη μουσική, το τραγούδι και τις φορεσιές των Ελλήνων.

Στην αποστολή συμμετείχαν οι χορευτές:

Βαρδάκης Κωνσταντίνος, Τζουβάρας Αποστόλης, Κοκκάλες Δημήτρης, Γεωργιάδης Φάνης, Μαυρομάτης Μάκης, Νίτης Λαυρέντης, Λεμονής Αντώνης, Παλιούρας Ευάγγελος, Ζεράι Εμμανουήλ, Χρήστου Γιώργος, Γιαννιός Αποστόλης, Τζαφέτας Αντώνης, Γιαννιός Πανταζής, Σκαμαγκούλης Φώτης, Τζουβάρα Ρίτα, Βιργινία Χρήστου, Κατσίμπα Μαρία, Κατσαγεωργίου Αρετή, Στεργίου Νίκη, Λουκά Σεραϊνα, Μπουκουβάλα Γεωργία, Άνθη Τέσσυ, Πραντσίδη Βασιλική, Λιόλιου Ελένη, Ζεγκίνη Μυρτώ, Περιστεροπούλου Μαρία, Γονατά Αμαλία, Κουτρουμάνου Στέλλα, Καραγεωργόπουλος Αποστόλης, Χουσιάδας Κώστας, Τσεργής Δημήτρης, Ντρόλιας Σάκης, Χίκαρου Ελευθερία, Κιάκου Αθανασία, Μιχάλη Γεωργία, Δήμου Νικολέτα, Καραμπά Μαρία, Αλατίνη Πολυνίκη, Αράπη Γεωργία, Καραγεωργοπούλου Μαρία, Δαλακούρα Αλεξία, Καλλίνικου Ελένη, Εκίζογλου Ζωή, Κοσμίδου Ελένη, Μπουκουβάλα Δήμητρα, Μπάιμπα Ειρήνη, Γιαννακά Καίτη.

 

video: Πρώτο Μέρος

 

 

video: Δεύτερο Μέρος

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.