Το video από τον εσπερινό στο Ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις


Επεξεργαστήκαμε και δημοσιεύουμε το video από τον εσπερινό στο Ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις στη θέση “Καστράκι” και επιπλέον video των Ζερελίων, των δίδυμων λιμνών που δημιουργήθηκαν από την πτώση μετεωρίτη.

 

 

 

Θυμίζουμε για τα Ζερέλια…

Πρόκειται για δυο λίμνες, που βρίσκονται στον Αλμυρό και εικάζεται ότι σχηματίστηκαν από έναν δίδυμο μετεωρίτη, ο οποίος έπεσε εκεί πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Το λιωμένο ζιρκόνιο, που βρέθηκε στην περιοχή ήταν το κλειδί για την αποκάλυψη, αφού το εν λόγω μέταλλο τήκεται σε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από αυτές που αναπτύσσονται στο ηφαιστειακό μάγμα.

 

 

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα εντοπίζονται κρατήρες, οι οποίοι σχηματίστηκαν από την πρόσπτωση μετεωριτών, ενώ, όπως υπολογίζεται, οι συγκεκριμένοι μετεωρίτες είχαν μέγεθος μέχρι και 30 μέτρα και εκεί που έπεσαν σχημάτισαν τις δύο λίμνες. Η μικρότερη έχει διάμετρο 150 μέτρων και βάθος 6 μέτρων, ενώ η μεγαλύτερη έχει διάμετρο 250 μέτρων και βάθος περίπου 8 μέτρων.

Απέχουν περί τα 250 μέτρα η μία από την άλλη, σε μια περιοχή που φιλοξενούσε τον προϊστορικό οικισμό Μαγούλα – Ζερέλια, ο οποίος κατοικούνταν από τη Μέση Νεολιθική Περίοδο μέχρι την Εποχή του Χαλκού.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.