Εγκρίθηκε η μελέτη ανάδειξης για τις Λίμνες Ζηρέλια - το pdf της μελέτης - video (έκδοση 25/5/2013) - Λαός Του Αλμυρού

Εγκρίθηκε η μελέτη ανάδειξης για τις Λίμνες Ζηρέλια – το pdf της μελέτης – video (έκδοση 25/5/2013)Δόθηκε η έγκριση της μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΚΑΣ) για την ανάδειξη της περιοχής στις λίμνες «Ζηρέλια», ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση ενέκρινε ομόφωνα την αρχιτεκτονική και τη στατική μελέτη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης – κτιρίου πολλαπλών χρήσεων, τη μελέτη εφαρμογής έργων ερμηνείας και διαχείρισης περιβάλλοντος, καθώς και την υποβολή πρότασης στην ΕΕΤΑΑ για χρηματοδότηση, προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης 21 Μαΐου, συνεδρίασε το ΚΑΣ προκειμένου να συζητήσει το θέμα, με τον Δήμαρχο Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκο να δίνει το παρών και να αναλύει διεξοδικά το master plan που έχει εκπονηθεί και τις παρεμβάσεις που προβλέπεται να γίνουν σε αυτό.

Όπως είχε παρουσιάσει πρώτος το σχετικό master plan «ο Λαός του Αλμυρού», πριν από δύο χρόνια περίπου, η ανάπλαση στα Ζηρέλια περιλαμβάνει την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την ανάπτυξη τεχνητού διάκοσμου.

Πιο συγκεκριμένα, θα κατασκευαστεί κτίριο που θα λειτουργεί ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης με αίθουσα εκθεμάτων και προβολών, χώρο αναψυκτηρίου και χώρο εποπτείας και φύλαξης της περιοχής, θα διαμορφωθεί ο χώρος εισόδου με περίπτερο πληροφόρησης και στάθμευσης, θα κατασκευαστούν παρατηρητήρια πουλιών σε επιλεγμένες θέσεις πέριξ των λιμνών, θέσεις θέας και απόλαυσης τοπίου, όπου θα τοποθετηθούν ξύλινα κιόσκια. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικές διαδρομές και διαδρομές περιήγησης στην περιοχή μέσω ενός κατάλληλα διαμορφωμένου δικτύου μονοπατιών και ηχοδιαδρομών, με τρόπο που να αναδεικνύονται οι περιβαλλοντικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της περιοχής. Θα τοποθετηθούν πινακίδες ενημέρωσης και ερμηνείας περιβάλλοντος για να γίνεται σήμανση των μονοπατιών και των διαδρομών κίνησης. Επίσης, θα κατασκευαστεί και ένα μικρό υπαίθριο θέατρο. Τέλος, σε προσεκτικά επιλεγμένες θέσεις, τοποθετείται από τη μελέτη εξοπλισμός υπαίθριας αναψυχής (πάγκοι, καθιστικά και παιδότοποι)

Όπως τόνισε κατά τη συζήτηση του σχετικού θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος «ευελπιστούμε ότι σε ένα μήνα θα είμαστε έτοιμοι απ’ όλες τις πλευρές και θα έχουμε τη δυνατότητα να εντάξουμε την ανάπλαση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη. Βασικός στόχος της ανάπλασης και ανάδειξης της περιοχής στις λίμνες Ζερέλια, μαζί με την ανάδειξη του Κάστρου Πτελεού, μπορεί η περιοχή μας να οραματιστεί την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων με επίκεντρο το Μουσείο και την Πινακοθήκη και να μιλάμε πιο ξεκάθαρα, όταν αναφερόμαστε στην τουριστική επισκεψιμότητα στην περιοχή μας». Ο Δήμαρχος Αλμυρού αναφέρθηκε και στα όσα έχουν γίνει γνωστά -μέχρι στιγμής- από τις επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει και κάνουν λόγο για δημιουργία των λιμνών πριν από 10.000 χρόνια και όχι από καρστικές μεταβολές (ηφαίστειο), αλλά από πτώση μετεωριτών, αφού βρέθηκε το ζιρκόνιο.

Επίσης, έχει ανακαλυφθεί οικισμός από την μέση Νεολιθική Εποχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μπάμπης Παπαρρίζος

Το pdf της μελέτης των έργων στα Ζερέλια

ΖΕΡΕΛΙΑ 2013

Πρόσφατο Video του Λαού από τα Ζερέλια
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.