Σε συγκινησιακό κλιμα τα εγκαίνια του Μουσείου “Αύρας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου” (video, φωτο)

Το περασμένο Σάββατο εγκαινιάστηκε σε συγκινησιακό κλίμα στην Ευξεινούπολη, από τον Δήμο Αλμυρού, το ΜΟΥΣΕΙΟ «ΑΥΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ».

“Η Αναστασία Τσούτσου, κόρη της Αύρας Παπαδοπούλου, άφησε με τη διαθήκη της, το σπίτι της και έγινε Μουσείο, που φέρει το όνομα της μητέρας της, με σκοπό να διασωθεί και διαδοθεί το συγγραφικό έργο της μητέρας της και το καλλιτεχνικό δικό της. Να γίνει Πνευματικό Κέντρο. Η Ευξεινούπολη και ο Δήμος Αλμυρού αποκτούν έναν ξεχωριστό χώρο πολιτισμού. Έναν χώρο με ταυτότητα και Ιστορία. Ένα προσφυγικό σπίτι, από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει, ανακαινισμένο και οργανωμένο για πνευματικές δραστηριότητες.

Η ενέργεια της Αναστασίας να δωρίσει στον τόπο της, το σπίτι της με το έργο της μητέρας της και το δικό της, έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν είναι μόνο η υλική αξία της δωρεάς. Είναι κυρίως η πνευματική αξία και η ηθική της διάσταση.” Αυτά αναφέρει ο εκτελεστής της περιουσίας της Βασίλειος Φυτιλής, ο οποίος εργάστηκε σκληρά για το αποτέλεσμα του σημερινού μουσειακού υλικού (περισσότερα από προηγούμενο Δελτίο Τύπου του, μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://almyros.gr/2013/08/05/13596/).

Προτείνουμε όλοι να επισκεφθείτε το μουσείο και να ταξιδέψετε στο χρόνο μαζί με αυτές τις δύο σπουδαίες πατριώτισες.

Τσιντσίνη Βιβή – Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου

 

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   11/08/2013

Χθες, Σάββατο 10/08/2013 στην Ευξεινούπολη  και στις 20:30 εγκαινιάστηκε το Μουσείο Αύρας-Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, παρουσία του Δημάρχου κ. Βαγγέλη Χατζηκυριάκου, του Αρχιερατικού  Επιτρόπου Αλμυρού πατρός  Γεωργίου Μπέκα, του π. Ευσταθίου Βαρβαρέλη, του Αντιδημάρχου πολιτισμού κ. Δημήτρη Τσούτσα , του Προέδρου  του Δημοτικού  Συμβουλίου κ.Φώτη Χατζηδημητρίου, του επικεφαλής της  μείζονος μειοψηφίας κ.Χρήστου Βούλγαρη καθώς και Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων .  Παρέστησαν, επίσης,  ο σύζυγος της αείμνηστης Αναστασίας  Τσούτσου, δωρήτριας του μουσείου,  κ.Χάρολντ Ντίριξ και συγγενείς της. Την εκδήλωση πλαισίωσε πλήθος κόσμου από την Ευξεινούπολη και τη γύρω περιοχή που παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον την εκδήλωση μνήμης στην Αναστασία και τη μητέρα της  Αύρα, η οποία προηγήθηκε της τελετής των εγκαινίων.

Η εκδήλωση άνοιξε με την παρουσίαση του προγράμματος από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Ευξεινούπολης κ. Αλέξανδρο Καραμπάση, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Δήμαρχος.  Ακολούθησε σύντομη παρέμβαση του κ. Χάρολντ Ντίριξ που τόνισε συγκινημένος τηναγάπη του για την Ελλάδα,  και  ιδιαίτερα τη Μαγνησία,  και τη νέα διάσταση  που πήρε η ζωή  του δίπλα στη σύζυγό του Αναστασία. Εκ μέρους της οικογένειας της Αναστασίας μίλησε η κ.Αντωνία Βουράκη , αναφερόμενη σε ανθρώπινες στιγμές που έζησε κοντά στην Αύρα και την Αναστασία.

Στη συνέχεια το  λόγο πήρε ο κ. Βασίλης Φυτιλής, εκτελεστής της διαθήκης της Αναστασίας και κύριος συντελεστής της υλοποίησης  του οράματος της,  ο οποίος παρουσίασε περιεκτικά την πορεία ζωής των δύο γυναικών , το πνευματικό τους έργο και τη σημασί α της πνευματικής παρακαταθήκης που άφησαν για την τοπική κοινωνία. Με συγκινησιακά φορτισμένο λόγο αναφέρθηκε στις τελευταίες συνομιλίες που είχε με τη δωρήτρια  για το Μουσείο και τόνισε την αναγκαιότητα να λειτουργήσει το κληροδότημα σαν μια «κυψέλη πολιτισμού» γιανα μεταδοθούν οι αρχές και  οι αξίες του πνεύματος , της ευγένειας και της προσφοράς των δύο γυναικών.

Τέλος,  μίλησε η κ. Μαίρη Ζουμπογιώργου,   φίλη και συμμαθήτρια της Αναστασίας, η οποία καθήλωσε το ακροατήριο με την άμεση, παραστατική και συγκινητική αφήγηση των αναμνήσεών της.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού από το αρχείο της Αναστασίας,  που επιμελήθηκε ο κ. Ηρακλής Παπαδόπουλος, ενώ η κ. Ελευθερία Μπουκουβάλα διάβασε αποσπάσματα από τα πεζά και ποιητικά κείμενα της Αύρας και της Αναστασίας.

Ακολούθησε Αγιασμός και οι κ.κ.Χατζηκυριάκος και Ντίριξ έκοψαν την κορδέλα και άνοιξαν το Μουσείο για το κοινό. Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό κατά το μήνα Αύγουστο από τις 18:00 μέχρι 20:00 και σύντομα  θα  ανακοινωθεί το πρόγραμμα λειτουργίας του.

                                                                         Από το γραφείο του Δημάρχου

 

 

Από το Γραφείου του Δημάρχου Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκου λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο Τύπου για την έκδοση της εφημερίδας μας:

«Με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια εγκαινιάζουμε στην Ευξεινούπολη σήμερα Σάββατο 10 Αυγούστου και ώρα 20:00, το ΜΟΥΣΕΙΟ «ΑΥΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ». Η Αναστασία Τσούτσου, κόρη της Αύρας Παπαδοπούλου, αφήνει με τη διαθήκη της, στο Δήμο Αλμυρού, το σπίτι της και γίνεται Μουσείο, που φέρει το όνομα της μητέρας της, με σκοπό να διασωθεί και διαδοθεί το συγγραφικό έργο της μητέρας της και δικό της. Να γίνει Πνευματικό Κέντρο. Έτσι η Ευξεινούπολη και ο Δήμος Αλμυρού αποκτούν έναν ξεχωριστό χώρο πολιτισμού.

Ο Δήμος Αλμυρού, σεβόμενος απόλυτα το πνεύμα της διαθήκης και επιθυμώντας την πληρέστερη ικανοποίηση του σκοπού της διαθέτιδος, προέβη σε συγκεκριμένες εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, όπου ήταν απαραίτητο, ώστε να είναι λειτουργικός και στην ανάδειξη ενός χώρου με ταυτότητα και Ιστορία.

Η ενέργεια της Αναστασίας, έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν είναι μόνο η υλική αξία της δωρεάς, είναι το μεγαλείο της ψυχής τους, η κατάθεση της κουλτούρας τους, η ιδιαιτερότητά τους. Σήμερα δεν εγκαινιάζουμε απλά ένα κτίριο αλλά γιορτάζουμε τη μεγαλοσύνη δυο ξεχωριστών προσωπικοτήτων για την περιοχή μας με ιδιαίτερη πνευματική αξία και ηθική διάσταση.

Σ΄ αυτό το σπίτι στεγάζεται η ιστορία της Ευξεινούπολης, όπως την αποθανάτισε η αξέχαστη Αύρα και η απαράμιλλη καλλιτεχνική δημιουργία της Αναστασίας. Αυτό όμως που έχει εξέχουσα σημασία είναι η ηθική διάσταση της ενέργειας της Αναστασίας, που αντικατοπτρίζει τη στάση ζωής μιας γυναίκας που με μεγαλοψυχία και αγάπη προσέφερε στους συντοπίτες της, ό,τι πιο ιερό για εκείνη, την πνευματική της κληρονομιά.

Σήμερα, όσο ποτέ, ο πολιτισμός είναι αυτός που θα μας στηρίξει στη συγκεκριμένη οικονομική-πολιτιστική δυσμενή συγκυρία που βιώνουμε ως απόλυτη κρίση , οικονομική κρίση, κρίση αξιών. Η διεύρυνση των πολιτιστικών μας δραστηριοτήτων αποτελεί λοιπόν αναγκαιότητα και αυτό το κόσμημα -εστία πολιτισμού, που αποκτά ο Δήμος και ιδιαίτερα η Ευξεινούπολη αποτελεί μια φωτεινή ελπίδα.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή δεσμευόμαστε ότι θα διαφυλάξουμε και θα προστατεύσουμε αυτή την πολιτιστική και πνευματική κοιτίδα, ώστε να αποτελέσει έναν ζωντανό οργανισμό που θα γεννά πνευματικές αναζητήσεις, θα διδάσκει πολιτισμό και πάνω απ’ όλα θα μας θυμίζει πάντα την ύψιστη αξία της προσφοράς και της αγάπης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τέλος, θεωρώ πως τα λόγια της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη μπορούν να αποτυπώσουν επακριβώς την ανάγκη να προστατεύσουμε τον πολιτισμό μας και σαν σανίδα σωτηρίας να αγκιστρωθούμε και να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο αύριο: « Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί στον πολιτισμό. Για την Ελλάδα αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε ΚΑΝΕΙΣ» (Μελίνα Μερκούρη)

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ»

P8100064-i.jpg
P8100065-i.jpg
P8100066-i.jpg
P8100067-i.jpg
P8100069-i.jpg
P8100073-i.jpg
P8100075-i.jpg
P8100019-i.jpg
P8100024-i.jpg
P8100026-i.jpg
P8100030-i.jpg
P8100031-i.jpg
P8100032-i.jpg
P8100037-i.jpg
P8100049-i.jpg
P8100064-i.jpg
P8100065-i.jpg
P8100066-i.jpg
P8100067-i.jpg
P8100069-i.jpg
P8100073-i.jpg
P8100075-i.jpg
P8100019-i.jpg
P8100024-i.jpg
P8100026-i.jpg
P8100030-i.jpg
P8100031-i.jpg
Average rating  1 2 3 4 5fYou must login to vote

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.