Η εκδήλωση – αφιέρωμα της Σούρπης για τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13 - Λαός Του Αλμυρού

Η εκδήλωση – αφιέρωμα της Σούρπης για τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13

Παρά το βροχερό καιρό, που στέρησε τη δυνατότητα σε πολλούς κατοίκους της Σούρπης να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα εκδήλωση – αφιέρωμα για τα 100 χρόνια των Βαλκανικών πολέμων 1912-13, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούρπης και η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού παρουσίασαν την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013, στο τοπικό ακροατήριο την εκδήλωση «Η συμμετοχή των κατοίκων της Σούρπης στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13».

Την κύρια ομιλία-έρευνα της εκδήλωσης παρουσίασε ο Γιώργος Τσολάκης, ο Μιτζελιώτης δικηγόρος, ιστορικός, ερευνητής και μέλος του Δ.Σ. της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού, που καθήλωσε το κοινό με το θέμα τη συμμετοχή των Σουρπιωτών στους δύο Βαλκανικούς πολέμους, εναντίον των Τούρκων και των Βουλγάρων (με ονόματα νεκρών πολεμιστών και τραυματιών των μαχών). Επίσης, αναφέρθηκε στη ζωή στο χωριό εκείνα τα ηρωικά χρόνια και στην απήχηση που είχαν στους ντόπιους τα δυσάρεστα και ευχάριστα νέα των μαχών.

Προβλήθηκαν αρχειακές φωτογραφίες νεκρών στρατιωτών (Γρηγόρη Τσούκα και Δημήτρη Τσολάκη), ενώ έγινε και αφήγηση δημοσιευμάτων του Βολιώτικου τύπου εκείνης της εποχής, που αναφέρονταν στη συμμετοχή της Σούρπης στους Βαλκανικούς πολέμους. Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νίκος Περιστεράς και στη συνέχεια η πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Χρυσούλα Κοντογεωργάκη αναφέρθηκε -προβάλλοντας ταυτόχρονα φωτογραφίες και χάρτες- στην ιστορική διαδρομή των μαχών των Βαλκανικών πολέμων 1912-13. Νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού, που διπλασίασαν την έκταση και τον πληθυσμό της πατρίδος μας και έφεραν την Ελλάδα ως την Θράκη. Ακολούθησε η σύντομη ομιλία του Τριαντάφυλλου Σπανού, θεολόγου του τοπικού Γυμνασίου, για την Σούρπη 100 χρόνια πριν, μια περιγραφή του χωριού στις αρχές του 20ου αιώνα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αλμυρού Δημήτρης Τσούτσας, ο Δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Βούλγαρης (οι προαναφερθέντες απηύθυναν και σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση). Επίσης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Τ.Σ. Αγ. Τριάδος Γρηγόρης Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Εκπολιτιστικής Κίνησης Δρυμώνα Χρήστος Τσιοκάρας, ο εφημέριος του Δρυμώνα π. Δημήτριος Μαργαρίτης, αρκετά μέλη της Φιλαρχαίου από τον Αλμυρό, την Ευξεινούπολη,τον Πτελεό και τον Βόλο, καθώς και φιλίστορες κάτοικοι της Σούρπης, που πάντα εδώ και χρόνια στηρίζουν τις δράσεις του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, ενός σωματείου που συμπληρώνει φέτος 38 χρόνια παρουσίας στα γράμματα, στις τέχνες, στον πολιτισμό, στον όμορφο και δυναμικό τόπο της Σούρπης.

Τρ. Σπανός
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.