Το γιορτινό τραπέζι από τις γυναίκες της Ανάβρας

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο γιορτινό τραπέζι για τη χρονιά που φεύγει, στρώθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης μας από τις γυναίκες της Ανάβρας, το πρωί της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου 2013, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αλμυρού.

Τουλάχιστον 20 γυναίκες από το όμορφο ορεινό χωριό, παρουσίασαν και προσέφεραν λογιών γλυκά και αλμυρά εδέσματα, τα περισσότερα φτιαγμένα με τις επιταγές της πατροπαράδοτης κουζίνας, και άλλα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, μαγειρεμένα με μεράκι και ιδιαίτερη φροντίδα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών, που ευχαρίστως δοκίμασαν από όλα.

Νοστιμότατο χοιρινό κρέας από την Ανάβρα σιγομαγειρεμένο στη γάστρα με κρασί και σκόρδο, χορτόπιτες και τυρόπιτες με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο, μασότρα -κάτι ανάλογο με το πλαστό ή το λεγόμενο μπλανό των Σαρακατσαναίων- ντολμαδάκια, μαμαλίκα με φρέσκο γάλα και τυρί, που θυμίζει τη γνωστή σε όλους μας μπατζίνα, αλλά και γλυκά όπως σοκολατένιο κέικ, μελομακάρονα και ροξ.

Υπό τους ήχους του κλαρίνου, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες πέρασαν από το μεγάλο τραπέζι, απόλαυσαν τις διάφορες λιχουδιές και το κρασί που προσφέρθηκε μετά, και αποχώρησαν ευχαριστημένοι και χορτάτοι.

Τα εδέσματα των γυναικών από την Ανάβρα, δοκίμασαν επίσης ο Δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Στάθης Παπαδημουλάς και Αργύρης Ντιβανίδης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.ΑΛ. Ηλίας Πάντζιος, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ανάβρας, Στέλιος Κανατούλας και Νίκος Φουντούκης, που έδωσαν το παρόν.

Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.