Άψογη η εκδήλωση του «Πελίτι» στον Παλαιό Πλάτανο - video - Λαός Του Αλμυρού

Άψογη η εκδήλωση του «Πελίτι» στον Παλαιό Πλάτανο – video

Τον «καλό» σπόρο έσπειραν για άλλη μια φορά τα μέλη και οι φίλοι της τοπικής ομάδας του «Πελίτι», στην τέταρτη γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών σπόρων, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 10 Μαΐου 2014, στον Παλαιό Πλάτανο, κάτω από το αιωνόβιο πλατάνι της γραφικής πλατείας. Η τοποθεσία αυτή επιλέχτηκε φέτος με τη σκέψη πως όλες οι όμορφες και ιστορικές γωνιές αυτού του τόπου αξίζουν την προσοχή, την αγάπη, το σεβασμό και τη φροντίδα των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των επισκεπτών.

Η γιορτή περιελάμβανε την ανταλλαγή σπόρων των καλλιεργητών που προσέφεραν τους δικούς τους, αλλά και των επισκεπτών που αντάλλαξαν το αριθμημένο χαρτάκι τους με σπόρους ή φυτά της αρεσκείας τους, καθώς και παζάρι ανταλλαγής με κάθε λογής αντικείμενα (ρούχα, παπούτσια, συσκευές).

Παράλληλα, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, τα παιδιά ζωγράφισαν θέματα από τη φύση με προσφερόμενα υλικά, τα οποία εκτέθηκαν στο χώρο της γιορτής. Νικήτρια του διαγωνισμού, με δώρο ένα μπλουζάκι, αναδείχτηκε η μικρή Νίκη Χριστοδούλου, από τη Θεσσαλονίκη, που τράβηξε την προσοχή των κριτών με την τεχνοτροπία της ζωγραφιάς της.

Ακολούθησαν ομιλίες σχετικά με τη διάσωση και διάδοση – διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών, την εξέλιξη  της νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τις δράσεις της τοπικής ομάδας, ενώ έλαβε χώρα και ένα εργαστήριο για την ποιότητα του εδάφους με ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων ανάμεσα σε ομιλητές και ακροατές.

Από τις βασικότερες σκέψεις, που κατηύθυναν τη φετινή εκδήλωση, ήταν η επιδίωξη της αυτάρκειας στη διατροφή του καθενός, ως το καλύτερο αντίδοτο στην κρίση, καθώς και ο τονισμός της σημασίας της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, που μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά στη λύση προσωπικών και συλλογικών προβλημάτων.

Ένα από τα γεγονότα που χαροποίησαν ιδιαίτερα τους διοργανωτές της γιορτής, ήταν η ευαισθητοποίηση, το ενδιαφέρον και οι γνώσεις των φετινών επισκεπτών, που έφτασαν στον τόπο μας και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Η συμμετοχή του καθενός, με τις δικές του απόψεις, τη μεταφορά εμπειριών και καλλιεργητικών μεθόδων, θεωρείται πολύτιμη, προκειμένου να εμπλουτιστεί ο προβληματισμός αλλά και να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν όλους μας σαν καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων ή έστω σαν καταναλωτές.

Τα μέλη και οι φίλοι της ομάδας του «Πελίτι» φρόντισαν για τους μεζέδες και το κρασί, που προσφέρθηκαν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της γιορτής.

Ο Κώστας Γρούσκος και η Στέλλα Χριστοφορίδου, ένα καλλιτεχνικό ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη, με ακορντεόν και διάφορα κρουστά, κράτησαν συντροφιά στους πιστούς φίλους της ομάδας, αλλά και της μουσικής και του καλού ελληνικού τραγουδιού, με ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, που μετέτρεψε τη γιορτή σε ένα παρεΐστικο γλέντι, με πολύ κέφι και χορό, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

triantopoulos
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.