Μυνήματα ζωής! από τη Φιλανθρωπική εκδήλωση των Συλλόγων Γονέων "Spoon River" - video, φωτο - Λαός Του Αλμυρού

Μυνήματα ζωής! από τη Φιλανθρωπική εκδήλωση των Συλλόγων Γονέων “Spoon River” – video, φωτοΤα βαθύτερα μηνύματα μέσω της τέχνης εμπνέονται… εμπνέονται καλύτερα, δυνατότερα, αμεσότερα. Έτσι, σήμερα το βράδυ, όλοι μας αναπολήσαμε, σκεφτήκαμε, αποφασίσαμε; παρακολουθώντας την παράσταση Spoon River που έφεραν στην πόλη μας οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Αλμυρού, σε μια ακόμη πετυχημένη φιλανθρωπική εκδήλωση.

Ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου που έστειλαν στο almyros.gr οι συνεργάτες του θεατρικού εργαστηριού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου:

ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΒΟΛΟΥ

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

SPOON RIVER

 του

EDGAR LEE MASTERS

Ο Έντγκαρ Λή Μάστερς (1869- 1950), Αμερικανός ποιητής και μυθιστοριογράφος, δημιουργός του ποιητικού έργου «Σπούν Ρίβερ Ανθολογία».

Το «Σπούν Ρίβερ», είναι έργο που μένει σαν ένα από τα πιο αξιόλογα βιβλία της Αμερικής της αρχής του 20ού αιώνα.

Η μύηση του ποιητή στην αρχαία ελληνική επιγραμματική ποίηση, ήταν έργο που ανέλαβε ο φίλος του William Marion Reedy.

Έτσι γεννήθηκε στον Μάστερς η ιδέα να συνθέσει μερικά, παρόμοια με τα ελληνικά επιγράμματα, επιτάφια ποιήματα σε ελεύθερο στίχο. Κάθε ποίημα της συλλογής του αυτής είναι ένας μονόλογος που λέγεται (από τον τάφο) από τους πρώην κατοίκους του Σπούν Ρίβερ, ενός φανταστικού χωριού που έφτιαξε ο ποιητής.

Η Ανθολογία χαρακτηρίστηκε από πολλούς κριτικούς σαν «ένα από τα πιο πρωτότυπα κομμάτια της φανταστικής λογοτεχνίας, που γράφτηκαν ποτέ».

Το «Σπούν Ρίβερ» του Μάστερς είναι πρώτα μια συλλογή ποιημάτων, οπού ο δημιουργός της μιλάει για τη ζωή του χωριού, μέσα από τα επιτάφια επιγράμματα των ανθρώπων που θάφτηκαν στο νεκροταφείο του τόπου.

Ο ποιητής φαίνεται να πέρασε εκεί τα μικρά του χρόνια. Σε τούτη τη φανταστική πολιτεία, όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους  και μέσα από τις οικογενειακές σχέσεις τους, τις κουβέντες της γειτονιάς, τις επιτυχίες ή αποτυχίες των ανθρώπων, ο Μάστερς, λέει και περιγράφει την ιστορία της.

Το Σπούν Ρίβερ γίνεται έτσι ένα κλασικό στο είδος του έργο  μια Ανθρώπινη Κωμωδία, κατάληξη μιας πόλης γεμάτης από ατομικότητες.

Με τον ποιητή να παρουσιάζει τους κατοίκους της, όπως πραγματικά ήταν παρά όπως τους είδε ο κόσμος.

Θα λέγαμε μάλιστα για τον Μάστερς, ότι είναι ένας ξεχωριστός ποιητής και ένας πνευματώδης προσωπογράφος των ανθρώπινων παρορμήσεων.

Σε τούτο το έργο του ανακαλύπτουμε έναν ολόκληρο πλούτο από ρυθμούς, μουσικότητες, καθαρούς λυρικούς τόνους  όπως υπάρχει έντονο πάντοτε και συγκινητικό το δράμα.

Με απλότητα που πλησιάζει το τέλειο και με ποιητική διεισδυτικότητα, μετέβαλε σε ποιητικό λόγο ένα κομμάτι της πατρίδας του και έδωσε σε άντρες και γυναίκες κάτι σαν μια ουσία ποιητικής αθανασίας.

Την Καλλιτεχνική επιμέλεια και την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς.

Πιάνο-τραγούδι : Βάσω Ζαγόρη

Ερμηνεύουν και τραγουδούν οι: Κασσιανή Βαρδαλή, Στάφανος Βλαχάβας, Ράνια Θεοχαροπούλου,Ολίνα  Μανωλοπούλου,Φρειδερίκη Μπεκίρη, Ειρήνη Μυλωνά, Γιώργος Παπαδόπουλος, Μάρθα Παπαθανασίου,Μαρία Πράντζου, Βάσια Στάμου, Άρτεμις Χατζηαποστολίδου,Αλκιστης Μαρία Κοσμά,Ειρήνη Μπρόζου,Κωνσταντίνα Καραχρήστου.
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.