Καταγγελία της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ για ζημιές στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «Γούρα» | Λαός Του Αλμυρού
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.
full screen background image

Καταγγελία της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ για ζημιές στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «Γούρα»

Καταγγελία προς το Α.Τ. Αλμυρού, τον Εισαγγελέα, το Δασαρχείο και τη ΔΥΟ Ν. Ιωνίας κάνει ο Πρόεδρος της Εθελοντικής Οργάνωσης Ανάβρας Μαγνησίας ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ, Δημήτρης Τσουκαλάς, σχετικά με ζημιές που προκάλεσε στο Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο «Γούρα» μια ομάδα ανθρώπων μετά από την είσοδό τους σε αυτό με άλογα.

Αναλυτικά η καταγγελία της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ, αναφέρει τα εξής:

«Κύριοι,

Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να καταγγείλουμε ένα απαράδεκτο και καταδικαστέο από όλους τους συγχωριανούς μας γεγονός, που συνέβη στις 10-08-2014 στις πηγές της Ανάβρας.

 

Οι πηγές είναι το πιο όμορφο μέρος του Περιβαλλοντικού Πολιτισμικού Πάρκου ΓΟΥΡΑ του χωριού μας, ένα από τα καλύτερα πάρκα που υπάρχουν στην Ελλάδα και το οποίο επισκέπτονται πολλές χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο, τόσο Ελληνες όσο και ξένοι. Κυρίως όμως προσελκύει μαθητές από Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Ελλάδα για το μάθημα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Πρόκειται για ένα χώρο 240 περ. στρεμμάτων περιφραγμένο για να μην εισέρχονται ζώα και προκαλούν καταστροφές. Υπάρχουν σχετικές πληροφοριακές πινακίδες (ελληνικά-αγγλικά) στις εισόδους με τον κανονισμό λειτουργίας του πάρκου, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Πρόσφατα, στον πιο επισκέψιμο χώρο του Πάρκου, αυτόν των πηγών, έχουν γίνει έργα αποκατάστασης του χλοοτάπητα σε έκταση 600 τ. μ. με δωρεά-χορηγία του Ομίλου Σφακιανάκη προς την Εθελοντική μας Οργάνωση.

 

Σ’ αυτόν λοιπόν τον τόσο σημαντικό χώρο για το χωριό μας -και όχι μόνο- μια ομάδα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων –δυστυχώς- υπήρχαν και συγχωριανοί μας, έβαλαν το βράδυ του Σαββάτου 09-08-2014 τα άλογα μέσα, στα πλαίσια αλογοδρομίας-πορείας που διοργάνωσαν το διήμερο 9 και 10-08-2014. Τα ζώα πάτησαν και κατέστρεψαν τον χλοοτάπητα, ενώ προξένησαν ζημιές στο σύστημα του αυτόματου ποτίσματος. Η ζημιά είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν υπολογισθεί ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες, χρειαζόταν ακόμη 6 κουρέματα πριν πατηθεί αν υπήρχε ανάγκη.

Ακόμη πρέπει να τονίσουμε και το εξής πολύ σοβαρό θέμα: Για οποιαδήποτε εκδήλωση γίνεται στο χώρο των πηγών –και ποτέ με ζώα- χρειάζεται να γίνει αίτηση στην Τοπική Κοινότητα, που είναι υπεύθυνη για το χώρο, με την οποία να ζητάει την έγκρισή της. Στην προκειμένη περίπτωση τίποτα τέτοιο δεν έγινε από τους διοργανωτές, όπως μας πληροφόρησε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Γιώργος Κελάφας.

Οι καταστροφές ολοκληρώθηκαν από την ύπαρξη ψησταριάς που έφτιαχνε και πουλούσε σουβλάκια (με τίνος άδεια αλήθεια και με τι νόμιμες αποδείξεις) για τις ανάγκες εγκατάστασης της οποίας το αυτοκίνητο που την μετέφερε πάτησε το γκαζόν και άφησε ανεξίτηλα ίχνη. Περιττό να τονίσουμε τον κίνδυνο πυρκαγιάς που υπήρξε και την εικόνα που είχε γενικά ο χώρος μετά την αποχώρηση των διοργανωτών με τα σκουπίδια, τα κάρβουνα και τα παγάκια (!) παρατημένα παντού τριγύρω.

 

Επειδή τέτοιες αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες, μας θίγουν και μας προσβάλλουν πρωτίστως ως πολίτες, πέρα από τις καταστροφές που έχουν προξενήσει στο περιβάλλον, ζητάμε από σας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι παρόμοιο θέμα αυθαίρετων ενεργειών και καταστροφών στο χώρο του Πάρκου δεν έχει σημειωθεί ποτέ μέχρι σήμερα στα 8 χρόνια λειτουργία του. Είναι ένα γεγονός που έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους ώστε να τιμωρηθούν οι παραβάτες.

Για την Εθελοντική Οργάνωση ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ

Ο Πρόεδρος

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Κιν. 697 2024 399
Αφήστε μια απάντηση