Το πανηγύρι της Παναγιάς στη Γαύριανη
Μεγάλο πανηγύρι πραγματοποιήθηκε στη Γαύριανη Πτελεού, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, μετά τη Θεία Λειτουργία, με αφορμή τον εορτασμό του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γαύριανης, που βρίσκεται στον παλαιό οικισμό, λίγο έξω από την τοποθεσία του σημερινού χωριού. Αν και ο δρόμος σε κάνει να προσεύχεσαι πολύ πριν φτάσεις στην Παναγιά… Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείς το πανέμορφο ξωκλήσι.

Το πανηγύρι της Γαύριανης είναι ένα έθιμο που πραγματοποιείται πάνω από 15 χρόνια, με ευθύνη και πρωτοβουλία του εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας του χωριού, που αναλαμβάνει και την προετοιμασία του φαγητού, το οποίο διανέμεται στους επισκέπτες δωρεάν. Η προετοιμασία αρχίζει από τα ξημερώματα της μεγάλης εορτής, και, εκτός από τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου, συμμετέχουν σ’ αυτή οι κάτοικοι του χωριού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και την αρτοκλασία, μεγάλες ποσότητες μαγειρεμένου κρέατος -που συνήθως είναι γίδα ή προβατίνα-  και συνοδεύεται από μανέστρα, διανέμεται σε όλους όσους δίνουν το παρόν στη γιορτή και το πανηγύρι αρχίζει, στην όμορφη τοποθεσία με το κιόσκι και τα πολλά δέντρα.

Τα κρέατα είναι προσφορά των κτηνοτρόφων από όλη τη γύρω περιοχή.

Οι κάτοικοι της Γαύριανης και οι αρκετοί ξένοι επισκέπτες, εκκλησιάστηκαν, αντάλλαξαν ευχές και στη συνέχεια διασκέδασαν στο πανηγύρι που στήθηκε για τη γιορτή της Μεγαλόχαρης, και κράτησε πολλές ώρες, με την ορχήστρα του Γιάννη Τσάτσου.

 

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.