1ο ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού - Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου - Παράρτημα Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου, στο Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας - Λαός Του Αλμυρού

1ο ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού – Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου – Παράρτημα Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου, στο Ε.Α.Κ.Κ.Ν. ΚασσαβετείαςΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ (ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Σχολικό έτος: 2014-2015

Στο πλαίσιο της γιορτής της Παιδείας παρουσιάστηκε την Τρίτη 12 Μαΐου 2015 στο 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού το διασχολικό πολιτιστικό πρόγραμμα «Ρατσισμός και Τέχνη», που υλοποιήθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015 ταυτόχρονα σε τρεις σχολικές μονάδες, στο 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού, που είχε το ρόλο του συντονιστή της σύμπραξης, στο Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου και στο Παράρτημα του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου στις Φυλακές Κασσαβετείας.

Η τέχνη χρησιμοποιήθηκε για εκπαιδευτικό σκοπό και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διδαχτούν το ρατσισμό μέσα από έργα τέχνης. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η επαφή με την τέχνη

– αναπτύσσει τη φαντασία (Dewey)

– αυξάνει τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη

– εξελίσσει τα πολλαπλά είδη νοημοσύνης (Gardner, Harvard School of Education)

– εξοικειώνει με αντισυμβατικό τρόπο σκέψης

Τα έργα τέχνης μιλούν για σημαντικές αλήθειες, έχουν ολιστική διάσταση και απαιτούν νοητική και συναισθηματική εγρήγορση για την κατανόησή τους. Χρησιμοποιήθηκαν πίνακες ζωγραφικής διάσημων ζωγράφων, κινηματογραφικές ταινίες και λογοτεχνικά κείμενα, όλα αυθεντικά έργα τέχνης, και μέσα από τη συστηματική παρατήρησή τους, οι συμμετέχοντες μαθητές οδηγήθηκαν όχι μόνο στη γνώση, αλλά και στο μετασχηματισμό τυχόν στερεοτυπικών αντιλήψεών τους αναφορικά με το θέμα του ρατσισμού.

Αποτέλεσμα της πρωτοποριακής αυτής διασχολικής συνεργασίας υπήρξε ένα βιβλίο όπου οι μαθητές των τριών σχολείων ξεδιπλώνουν τις ψυχές τους και καταγράφουν σκέψεις κι εμπειρίες τους για το κοινωνικό αυτό πρόβλημα.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί από το 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού για την υλοποίηση του προγράμματος: Αποστολία Κοτζαγιώτου, φιλόλογος και Αθανάσιος Φλεβάρης, καθηγητής φυσικής αγωγής, που εργάστηκαν υπό την αιγίδα του διευθυντή του σχολείου κ. Γεωργίου Καπράνα.

Το εξώφυλλο του βιβλίου και η αφίσα του προγράμματος φιλοτεχνήθηκαν από τους μαθητές.
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.