Καταργείται η επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο – Ερώτηση Χρ. Μπουκώρου


Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες, από το 2017, με προσθήκη πως καταργείται η έκπτωση πετρελαίου για τους αγρότες και «καλύτερη στόχευση» (δηλαδή μείωση) του επιδόματος θέρμανσης είναι μερικά από τα νέα στοιχεία της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Θεσμούς, σύμφωνα με την πρόταση που έδωσε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση στη δημοσιότητα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΡ. ΜΠΟΥΚΩΡΟΥ

Επαναφορά του παλαιού συστήματος με τον διαχωρισμό του πετρελαίου κίνησης και της θέρμανσης και την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης και της εξίσωσης του φόρου με αυτόν του πετρελαίου κίνησης, προανήγγειλε στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο Αναπληρωτής Υπουργός, στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή θα υπάρχει διάταξη νόμου, που θα επαναφέρει το παλαιό σύστημα με το διαχωρισμό του φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, λέγοντας ότι ο φόρος θα καθοριστεί στα 6 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα 33 λεπτά για το πετρέλαιο κίνησης. Δηλαδή το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι κατά 27 λεπτά φθηνότερο από ότι σήμερα που υπάρχει εξομοίωση φόρου. Ο βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος, αναπτύσσοντας την ερώτησή του άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ υποστηρίζοντας ότι έχει αποδειχθεί εντελώς αναξιόπιστη στις υποχρεώσεις της προς τρίτους, οι οποίες έχουν αυξηθεί ραγδαία. «Ενώ η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ είχε υποσχεθεί 751 ευρώ κατώτατο μισθό για τους εργαζομένους και 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους, με την καθυστέρηση καταβολής του επιδόματος θέρμανσης τους στερεί πόρους ίσους με τις μηνιαίες απολαβές τους. Όχι μόνο δεν τους δώσατε, αλλά τους κόβετε κιόλας με την αναξιοπιστία και την αφερεγγυότητά σας. Ακόμα και να πιστωθούν τώρα στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα καθυστερούμενα ποσά για το επίδομα θέρμανσης, οι πολίτες δε θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls)» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής. Στη συνέχεια μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Χρήστος Μπουκώρος ανέφερε τα εξής: «Δε θέλω να σχολιάσω την απόφαση της κυβέρνησης που μας γνωστοποίησε ο κ. Μάρδας, αφού αυτή θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Πολύ φοβάμαι όμως ότι με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και θα επικρατήσουν τους επόμενους μήνες, αν δεν θεσπιστούν δικλείδες ασφαλείας, ιδιοκτήτες πολλών οχημάτων δε θα αποφύγουν τον πειρασμό να τα κινούν με …πετρέλαιο θέρμανσης» υπογράμμισε ο βουλευτής.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών είπε ότι : «Δε φοβόμαστε ότι θα υπάρχει φοροδιαφυγή, αφού έως το τέλος του έτους θα έχει κλειδώσει όλο το σύστημα διακίνησης πετρελαίου μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης, που θα ξεκινά από τις φορολογικές αποθήκες και θα φτάνει έως το τελευταίο πρατήριο» και πρόσθεσε ότι «με την κατάργηση του ενιαίου φόρου και την υιοθέτηση του διαχωρισμού φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης υπολογίζεται ότι η αύξηση της κατανάλωσης θα φέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ, ενώ με το καθεστώς της εξομοίωσης που ίσχυσε χάθηκαν περίπου 700 εκατ. από τα δημόσια έσοδα. Παράλληλα, θα εξοικονομηθούν 210 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό που αποτελούσαν τη δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης και τα οποία θα μπορέσουν να μεταφερθούν σε άλλες δημοσιονομικές δαπάνες».

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.