Νυμφαίο – «Μνημεία σε κίνδυνο» στην περιοχή Αλμυρού – Ημέρα Αρχαιολογικής Υπηρεσίας


Η 21η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Σύλλογο των Ελλήνων Αρχαιολόγων ως «Ημέρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», με σκοπό να προβληθεί και να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο της. Η «Ημέρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» για το έτος 2015 έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μνημεία σε κίνδυνο».

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς», γενικώς και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν τις αρχαιότητες της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού, θεώρησε υποχρέωσή της να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και να λάβει μέρος στον εορτασμό της «Ημέρας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Στην περιοχή του Αλμυρού υπάρχει ένα σημαντικότατο αρχαιολογικό μνημείο, άγνωστο στο μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της, το οποίο δεν είναι εύκολα προσβάσιμο στο κοινό.

Πρόκειται για ένα «Νυμφαίο», ένα σπήλαιο, δηλαδή, σε βράχο, στο οποίο λατρεύονταν οι «Νύμφες». Είναι μοναδικό στο είδος του, ίσως σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Βρίσκεται στην περιοχή του Αχιλλείου και πιο συγκεκριμένα στη θέση «Κρούνια».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού σε αγαστή συνεργασία, εμπνευσμένες από αγάπη για τα αρχαία μνημεία μας, οργανώνουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας αυτής την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 με το παρακάτω πρόγραμμα:

  1. Ώρα 10.00 π. μ. στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού «Εκπαιδευτική Περιήγηση» με υπεύθυνη την αρχαιολόγο κ. Βάσω Ροντήρη.
  2. Προβολή βίντεο για τις δραστηριότητες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κατά το έτος 2015.
  3. Επίσκεψη – ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Σπηλαίου – Νυμφαίου στη θέση «Κρούνια» του Αχιλλείου με συνοδό – ξεναγό την αρχαιολόγο κ. Βάσω Ροντήρη.

Η συμμετοχή όλων στα δύο πρώτα αντικείμενα της εκδήλωσης είναι ελεύθερη.

Για το τρίτο σκέλος της εκδήλωσης, την επίσκεψη στο «Σπήλαιο –Νυμφαίο», παρακαλούνται όσοι έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν στην επίσκεψη με δικό τους μέσον ή με τη βοήθεια φίλων και γνωστών. Διαφορετικά, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού εγκαίρως για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης.

Τηλ. επικοινωνίας: κ. Ζγουλέτα 6972241143, κ. Κοντογεωργάκη 2422024082

Το Δ. Σ. της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.