3ο Δημοτικό Αλμυρού: Εκπαιδευτική εκδρομή στους Κωφούς - Λαός Του Αλμυρού

3ο Δημοτικό Αλμυρού: Εκπαιδευτική εκδρομή στους ΚωφούςΔημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της Στ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού σχολείου Αλμυρού, σχετικά με την εκπαιδευτική τους εκδρομή στους Κωφούς.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΚΩΦΟΥΣ

          Τη Δευτέρα, 16 -11, η τάξη μας μαζί με τη δασκάλα μας και τον κ. διευθυντή πραγματοποίησε έναν εκπαιδευτικό περίπατο στους καταπράσινους Κωφούς. Σκοπός της επίσκεψής μας ήταν να γνωρίσουμε τον τόπο καταγωγής του Στέφανου Κομμητά, ενός από τους δασκάλους του Γένους το1821.

          Στο χωριό μας υποδέχτηκαν θερμά ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κωφών «Στέφανος Κομμητάς» κ.Γιαννίτσης, καθώς και μέλη του συλλόγου, ο αντιπρόεδρος κ. Καραφέρης Δημήτριος, Ο ταμίας κ. Ζαγκούρης Δημήτριος, ο πρόεδρος του Δ.Δ. Κωφών κ. Βέργας Κωνσταντίνος που φρόντισε για την καθαριότητα των χώρων της επίσκεψης και ο εκκλησιαστικός επίτροπος  του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Κωφών κ. Κολώνης Ιωάννης.

          Πρώτη στάση της ξενάγησής μας ήταν στο παλιό πέτρινο σχολείο του χωριού, που τώρα  δε λειτουργεί. Εντυπωσιαστήκαμε όταν μάθαμε ότι η ιστορία των Κωφών, αλλά και της γύρω περιοχής, αρχίζει από το 300 π.Χ. περίπου.

          Ύστερα κατευθυνθήκαμε στην παλιά εκκλησία του χωριού, στους Αγίους Αποστόλους. Η εκκλησία, αν και είναι πολύ παλιά (1665 μ.Χ.), λειτουργεί ακόμη και σήμερα.

          Στον περίβολο της εκκλησίας βρίσκεται το κενοτάφιο του Στέφανου Κομμητά. Χαρήκαμε πάρα πολύ για τα όσα μάθαμε γι’ αυτόν τον  μεγάλο δάσκαλο του γένους, που δυστυχώς το όνομά του δεν αναφέρεται στο σχολικό βιβλίο της Ιστορίας. Αισθανθήκαμε πολύ περήφανοι που ένας συμπατριώτης μας έκανε γνωστό στο εξωτερικό όλον τον πλούτο της ελληνικής γνώσης. Μάθαμε για τη μεγάλη του προσφορά στην παιδεία και η καρδιά μας γέμισε από ευγνωμοσύνη για το μεγάλο του παιδαγωγικό έργο.

          Στη συνέχεια της επίσκεψής μας, είδαμε το εσωτερικό του ναού. Μας εντυπωσίασαν οι μισοσβησμένες αγιογραφίες, το χρυσό, ξυλόγλυπτο τέμπλο και η επίπεδη, γεμάτη γεωμετρικά σχέδια οροφή του.

          Κατόπιν, στο γραφείο του συλλόγου, θαυμάσαμε τον θησαυρό του χωριού, το συγγραφικό έργο του Στέφανου Κομμητά που αποτελείται από 41 τόμους, τα βιβλία του «Δασκάλου».

          Τέλος, γεμάτοι από συναισθήματα χαράς, εκτονωθήκαμε τρώγοντας και παίζοντας στη γραφική πλατεία του χωριού. Αναζωογονημένοι επιστρέψαμε γεμάτοι ενθουσιασμό στο σχολείο. Ήταν μια πολύ ωραία και αξέχαστη εμπειρία.

          Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Γιαννίτση, καθώς και τους υπόλοιπους χωριανούς για τη ζεστή τους φιλοξενία.

                                                  Οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης

                                               του 3ου Δημοτικού Σχολείου

                                                               Αλμυρού

ΚΩΦΟΙ 20151116_094627
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.