Εντάσεις και «κόντρες» στο Δημοτικό Συμβούλιο – Δένδρα και καύσιμα άναψαν …«φωτιές» – έκδοση 19-3-2016
Προωθούνται οι αντικαταστάσεις του δικτύου ύδρευσης Ευξεινούπολης και του δικτύου ακαθάρτων Αμαλιάπολης

Τα δένδρα που κόπηκαν στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στο «τρίγωνο» κάτω από τον Χάνδακα, αλλά και η απευθείας ανάθεση της προμήθειας καυσίμων του Δήμου, άναψαν «φωτιές» στην 5η Δημόσια Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού, που έγινε την περασμένη Τετάρτη 16η Μαρτίου 2016, προκαλώντας αντεγκλήσεις, με φωνές και σκληρές εκφράσεις μεταξύ της Διοίκησης του Δήμου και της Δημοτικής Αντιπολίτευσης.

Η διατύπωση του θέματος για τα δένδρα «έγκριση κοπής δέντρων στη συμβολή των οδών Αχιλλέως – Ευξεινουπόλεως – Στρ/γού Αθαν. Φράγκου (Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου), προς διασαφήνιση της αριθμ. 238/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου», προκάλεσε αρχικά το ειρωνικό σχόλιο του Νίκου Τσανή («γιατί αφήσατε κανένα δένδρο, για να κόψετε τώρα;»), αλλά και ανάλογα καταγγελτικά σχόλια και τοποθετήσεις των Βαγγέλη Χατζηκυριάκου, Γιώργου Παπαϊωάννου, Δημήτρη Τσούτσα, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι η Διοίκηση φέρνει το θέμα, αφού συντελέστηκε μια παράνομη πράξη, η οποία δεν συμμορφώθηκε εξ αρχής με την υπόδειξη της Τεχνικής Υπηρεσίας για την κοπή μόνο οκτώ δένδρων και κόπηκαν πολύ περισσότερα. Ειπώθηκε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε αρχικά παρούσης μόνο της ομάδας Πλειοψηφίας, αφού σ’ εκείνη τη συνεδρίαση η Δημοτική Αντιπολίτευση είχε αποχωρήσει για άλλο λόγο και αιτία.

Κατήγγειλαν δε, ότι με τον όρο «διασαφήνιση» επιχειρείται ο Δήμος να αποφύγει το πρόστιμο που επιβλήθηκε, αλλά και άλλες πιθανές δικαστικές ενέργειες εναντίον από περιοίκους κτλ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι αργότερα ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι θα μηνύσει τον Δήμο για τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Βαλαμούτης, αλλά και άλλα μέλη της Ομάδας Διοίκησης, αντέτειναν ότι η κοπή μόνο 8 δένδρων –όπως ορίστηκε αρχικά- αποδείχτηκε επί τόπου ότι δεν εξασφάλιζε την προσδοκούμενη ορατότητα στο σημείο, στο οποίο συμβαίνουν συχνά τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.

Ο Βασίλης Μαμούρας έκανε ειδική αναφορά στην αναρχία που επικρατεί σε στενά πεζοδρόμια της πόλης και της περιοχής, με δένδρα, εικονοστάσια κτλ., ενώ νέοι νόμοι αναφέρουν σαφώς ότι πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος πλάτους τουλάχιστον 6 μέτρων, για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.

Ο Αργύρης Ρούσσας επισήμανε, ότι «η Αντιπολίτευση καταγγέλλει τη διαδικασία, αλλά δεν μας είπε αν συμφωνεί τελικά με το έργο ή όχι.»

Τελικά, μέσα σε φορτισμένο κλίμα το θέμα ψηφίστηκε μόνο από την Πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Χατζηκυριάκος, Παπαϊωάννου, Τσανής, Τσούτσας και Σάββας Τσόγκας ψήφισαν αρνητικά και οι Σπύρος Ράππος, Κώστας Καρακώστας και Κώστας Κρανάς ψήφισαν λευκό.

Το επόμενο θέμα ήταν σχετικό με την παραπάνω περιοχή και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Άρης Καραγεώργος παρουσίασε κυκλοφοριακή μελέτη -που ψηφίστηκε ομόφωνα- βάσει της οποίας θα γίνουν διαπλατύνσεις των δρόμων πέριξ της συγκεκριμένης μικρής πλατείας.

 

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Εντάσεις προκάλεσε και το ζήτημα της απευθείας ανάθεσης προμήθειας καυσίμων από το Δήμο, με το αιτιολογικό ότι ο μειοδοτικός διαγωνισμός που προηγήθηκε απέβη άκαρπος, αφού δεν προσήλθε κανείς από τους πρατηριούχους και εμπόρους καυσίμων της περιοχής μας.

Ο Αντιδήμαρχος Κώστας Βαλαμούτης, στην εισήγησή του ανέφερε ότι πρόκειται για έναν ετήσιο τζίρο στα καύσιμα περίπου της τάξεως των 214.000 ευρώ, ο οποίος αποφασίστηκε να κατανεμηθεί σε δυο συγκεκριμένα πρατήρια του Αλμυρού, με το ένα να αναλαμβάνει τα καύσιμα των οχημάτων του Δήμου και το άλλο τα καύσιμα των Σχολείων, προσφέροντας έκπτωση 1% στις εκάστοτε ισχύουσες τιμές.

Η φράση του όμως ότι για την απευθείας ανάθεση ειδοποιήθηκαν μόνο 7-8 πρατήρια, προκάλεσε τις ενστάσεις κυρίως του κ. Τσανή, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Δήμος έπρεπε να καλέσει όλους τους επαγγελματίες, τον υπάρχοντα Σύλλογό τους και να μοιράσει τις αναγκαίες προμήθειες εκ περιτροπής.

Επειδή ο κ. Τσανής μίλησε για «νέα αυθαιρεσία της Διοίκησης του Δήμου», ο κ. Καραγεώργος θύμισε στο Συμβούλιο, ότι ο αρμόδιος κ. Βαλαμούτης κατάφερε πέρσι να μειώσει τις δαπάνες των καυσίμων κατά 30%, με τον καταγγέλλοντα να επισημαίνει, ότι η μείωση είναι πλασματική, επειδή δεν αναφέρεται στα λίτρα που καταναλώθηκαν, αλλά στα ποσά, θυμίζοντας ότι ανάλογα έχουν μειωθεί από πέρσι όλες οι εμπορικές τιμές των καυσίμων.

Και αυτό το θέμα της απευθείας ανάθεσης δεν ψήφισαν θετικά οι κ.κ. Χατζηκυριάκος, Παπαϊωάννου, Τσανής, Τσούτσας και Τσόγκας.

 

ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ομόφωνα ψηφίστηκαν τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, πλην όσων αφορούν τον προγραμματισμό προσλήψεων με 8μηνες ή ετήσιες συμβάσεις, όπου μειοψήφησε ο κ. Τσόγκας (θετικά όμως στην πρόσληψη δύο γυμναστών).

Ξεχώρισε η ψήφιση των διαδικασιών έγκρισης μελέτης και δημοπράτησης για την αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης της Ευξεινούπολης, ένα πάγιο αίτημα και φλέγον ζήτημα για τους κατοίκους της συγκεκριμένης κωμόπολης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, από την πλευρά της, αποφάσισε την απευθείας ανάθεση και για τη σύνταξη της μελέτης «Μελέτες υδραυλικών έργων – Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμού Αμαλιάπολης Δ.Ε. Σούρπης».

Στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Χατζηκυριάκος ζήτησε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Καραγιώργο (σε επόμενη συνεδρίαση) μια ενημέρωση για την πορεία των εκτελούμενων μεγάλων έργων στο Δήμο, ενώ από όλες τις πλευρές του Σώματος εκφράστηκαν ευχές για ταχεία ανάρρωση, προς τον για πρώτη συνεδρίαση απουσιάζοντα -για λόγους υγείας- Δήμαρχο Δημήτρη Εσερίδη.

 

 

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.