Το «Παράξενο Καλοκαίρι» της Λίνας Φυτιλή Άνοιξη λογοτεχνική της συγγραφέως – έκδοση 16-4-2016
Την Κυριακή 10 Απριλίου παρουσιάστηκε το βιβλίο της Λίνας Φυτιλή «Παράξενο Καλοκαίρι» από την Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, πρόεδρο της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού, Εκπαιδευτικού και την Αγγελική Μπαρμπερίου – Κεχαγιά, Φιλολόγου και Συγγραφέα, στην αίθουσα του  Ειδικού Σχολείου Αλμυρού.

Συντονίστρια η Ρούλα Καπράλου, Εκπαιδευτικός και μέλος του Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος του Λυκείου Ελληνίδων Αλμυρού.

Την εντύπωσή μου, από την παρουσίαση έκλεψε όχι μόνο η αξία του πονήματος της Λίνας, αλλά και η γενικότερη στάση της απέναντι σε όσα επιχειρεί και καταφέρνει. Όπως η από ψυχής και μνήμης ομιλία της, το «καλαίσθητο» και προσεγμένο λογοτεχνικά βιβλίο της, η οικογένειά της που κρεμόταν από τα χείλη της και καμάρωνε. Ακέραιος άνθρωπος, δοσμένος σε όσα έχει αναλάβει, έχει κερδίσει την εκτίμησή μας ως μητέρα, εκπαιδευτικός, συγγραφέας.

Σας μεταφέρουμε λίγα χαρακτηριστικά όσων ειπώθηκαν κατά την παρουσίαση.

Χρυσούλα Κοντογεωργάκη: Όταν πήρα στα χέρια μου το κομψό και καλαίσθητα τυπωμένο  βιβλίο της Λίνας, το περιεργάστηκα με προσοχή. Απλό, απέριττο… στοιχεία που παραπέμπουν στην ίδια τη συγγραφέα… Η γλώσσα που χρησιμοποιεί δεν είναι πολύπλοκη, περίτεχνη, με πολλά στολίδια. Ζωγραφίζει όμως, με ακρίβεια, με φυσικότητα, με τις κατάλληλες λέξεις και με τις εύστοχες φράσεις, ιδίως τον πλούτο των συναισθημάτων που απορρέουν και πλημμυρίζουν τον αναγνώστη… Όλα τα διηγήματα αναφέρονται σε θέματα καθημερινά, ζωτικά, ενδιαφέροντα, που όλους μας απασχολούν. Ο καθένας μας θα συναντήσει ήρωες και καταστάσεις με τα οποία θα ταυτιστεί…

 

Αγγελική Μπαρμπερίου Κεχαγιά: Με το έργο της αυτό, γίνεται το πέρασμά της σε μια άλλη φόρμα του πεζού λόγου, το διήγημα. Τα διηγήματά της παίρνουν ένα απλό περιστατικό και του δίνουν άλλη διάσταση. Προωθούν τη σκέψη και τον προβληματισμό, συνάμα χαλαρώνουν και ταξιδεύουν τον αναγνώστη. Κοινός τόπος και ζητούμενο όλων των ιστοριών, οι ανθρώπινες σχέσεις… Η Λίνα σε αυτό το βιβλίο πειραματίζεται χωρίς φόβο και κερδίζει.

 

Λίνα Φυτιλή: Πίσω από το φόντο των ιστοριών αυτών, όλες οι εποχές περνούν σε μια αέναη συνέχεια. Παρελθόν και παρόν δίνουν τη σκυτάλη τους στο μέλλον. Πρόκειται για ιστορίες που φαντάστηκα και θέλησα να μοιραστώ τόσο με φίλους όσο και με αγνώστους.

Δώδεκα διηγήματα, θραύσματα αφηγήσεων, με σιωπές, αλληγορίες, μικρές εκρήξεις στις οποίες αντανακλάται ο κόσμος που ζούμε. Η κοπιαστική εργασία γι’ αυτά τα διηγήματα, η λεπτομερής ανάπτυξη του τρόπου με τον οποίο οι ήρωες και οι αρχικές τους ιδέες μεταμορφώνονταν αργά και σταθερά σε τέχνη μέσα από τις δικές μου αγωνίες, ελπίδες και ματαιώσεις,  θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφορμή για τη συγγραφή ενός νέου βιβλίου.

 

Καλοτάξιδο Λίνα. Ο «Λαός» αναμένει να προβάλλει και άλλα πολλά πονήματά σου!

 

 

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.