Π.Ε. Μαγνησίας για Σούρπη: 8-12 Αυγούστου οι δολωματικοί ψεκασμοί κατά του δάκου της ελιάςΗ Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων  ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές, τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των παρακάτω περιοχών ότι  κρίνεται απαραίτητη η επέμβαση για την προληπτική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς σύμφωνα με τα ποσοστά και βιολογικά χαρακτηριστικά του δακοπληθυσμού που προέκυψε από τις πληροφορίες του δικτύου παγίδων (αριθμό ακμαίων, την αναλογία φύλλου και ωριμότητα των θηλυκών ακμαίων του δάκου της ελιάς), τις επικρατούσες και αναμενόμενες καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, σχετική υγρασία και ταχύτητα αέρα)

Ειδικότερα, διενεργείται δολωματικός ψεκασμός στα πλαίσια του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ανάδοχου εργολάβου ψεκασμών για την παρακάτω περιοχή, ήτοι:

  • στη Δημοτική Ενότητα Σούρπης του Δήμου Αλμυρού στη Δημοτική Κοινότητα Σούρπης, θα ψεκαστούν στις 8/8/2016 οι τοποθεσίες Αγία Τριάδα μέχρι Άγιο Ιωάννη, στις  9/8/2016 οι τοποθεσίες Μετόχι και Λάτζα, στις 10/8/2016 οι τοποθεσίες Κούβελο και Ταγάνια και στις 11-12/8/2016 η τοποθεσία Κάστανος.

Ο ψεκασμός θα εφαρμοστεί ανά τρία (3) ελαιόδεντρα και θα διαρκέσει πέντε (5) ημέρες συνολικά, τηρουμένων των τεχνικών προδιαγραφών και υποχρεώσεων που αναφέρονται στο παράρτημα Β της αριθ. 2/ 2016 προκήρυξης την Υπηρεσίας μας για την ανάδειξη εργολάβων ψεκασμού του δάκου της ελιάς.

Σε περίπτωση επικείμενης τοπικής βροχής ή υπέρβαση τοπικά της θερμοκρασίας αέρα τους 28οC ή επικράτηση ανέμου εντάσεως μεγαλύτερης των 5 μποφόρ ενημερώνεται άμεσα η Υπηρεσία μας και διακόπτεται ο ψεκασμός.

Επισημαίνεται ότι στις κατοικημένες περιοχές επιτρέπεται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών  του προγράμματος  δακοκτονίας, μη τηρουμένων των ελαχίστων αποστάσεων από τους χώρους προστασίας  σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 7 περίπτωση 1ε) ββ) της Κ.Υ.Α. 6669/79087/20-8-2015 (ΦΕΚ 1791/Β/2015).

Καλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές να συμμετέχουν και να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού για την αποτελεσματική πραγματοποίηση του έργου τους. Επίσης οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι να περιορίσουν τα ποίμνια και τα μελίσσια τους μακριά από τις παραπάνω περιοχές.

 

Ο   Δ/ντής Εργασιών Δακοκτονίας

                                   

                                                                                          

 

                                                                                                      Δρ Νικόλαος Λιάνος

                                                                                                               Γεωπόνος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.