Χρήστος Μπουκώρος: Η κυβέρνηση πριμοδοτεί τα εισαγόμενα κρέατα


Ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτή Κοζάνης Ν.Δ. Γεώργιο Κασαπίδη, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνοντας την προνομιακή μεταχείριση των εισαγόμενων ζωοκομικών προϊόντων έναντι των αντίστοιχων ελληνικών, με την επιβολή υψηλότερου συντελεστή Φ.Π.Α. στην πώληση των εγχώριων κρεάτων. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι έμποροι προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος αγοράς και σφαγής ντόπιων ζώων, αποφεύγουν την αγορά του έτσι κι αλλιώς ακριβού εμπορεύματος(εγχώριου), το οποίο επιβαρύνεται με υψηλό ΦΠΑ και έξοδα σφαγής. Ως εκ τούτου, προσανατολίζονται σε αγορά εισαγόμενου (είτε ζωντανού που θα σφαχτεί σε Ελλάδα και θα λάβει ελληνική σφραγίδα, είτε ήδη σφαγμένου στο εξωτερικό αποφεύγοντας και τα έξοδα σφαγής) από προμηθευτές του εξωτερικού.

Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης ωθούν την αγορά στην εισαγωγή ζώντων ζώων, κρέατος και παρασκευασμάτων, υπονομεύοντας την εγχώρια κτηνοτροφία.

Με την ερώτησή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς για τη σκοπιμότητα εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου. Τέλος, ρωτούν αν η κυβέρνηση εξετάζει τη μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ από το 24%, που ισχύει σήμερα για τα ελληνικά κρέατα, στο 13%, όπως ισχύει για τα εισαγόμενα (!), προκειμένου να ενισχυθούν η ελληνική αγορά και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.