Χρ. Μπουκώρος: Σε Πτελεό, Αχίλλειο, Δρυμώνα και Αγίους Θεοδώρους λάθη καταγραφής καλλιεργήσιμης γης
Εσφαλμένη καταγραφή καλλιεργήσιμης γης από το σύστημα τηλεπισκόπησης

Επισημαίνει ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

            Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνοντας τα λάθη που έχουν γίνει στην καταγραφή της  καλλιεργήσιμης γης από το σύστημα τηλεπισκοπικής γεωργίας, με αποτέλεσμα δεκάδες παραγωγοί να υποστούν σημαντικές μειώσεις στη Βασική Ενιαία Ενίσχυσή που λαμβάνουν.

Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Οι περιοχές του Πτελεού – Αχίλλειου- Δρυμώνα και Αγίων Θεοδώρων ελέγχονται από το σύστημα τηλεπισκοπικής γεωργίας. Οι περιοχές αυτές καλλιεργούνται κυρίως από ελαιόδεντρα. Φέτος, πολλοί παραγωγοί είδαν μειωμένη την προκαταβολή της Βασικής Ενιαίας Ενίσχυσης, καθώς πολλά από τα ελαιόδεντρα δεν αναγνωριστήκαν σαν δέντρα, αλλά σαν πουρνάρια ή θάμνοι! Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα. Τα αγροτεμάχια καταχωρηθήκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σαν μη επιλέξιμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ή ακόμη και να μηδενίζεται η έκταση τους επισύροντας ποινές στη Βασική Ενίσχυση.

Ως εκ τούτου, η τηλεπισκόπηση καταγράφει ως δασική έκταση την καλλιεργήσιμη γη, με αποτέλεσμα, όχι μόνο οι παραγωγοί να μην λαμβάνουν την συνδεδεμένη ενίσχυση που δικαιούνται,  αλλά αντιθέτως να καλούνται να πληρώσουν και πρόστιμο.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο  κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να ανταποκριθείτε στις ενστάσεις των καλλιεργητών, στέλνοντας επιτόπιους ελέγχους για αυτοψία, μετά την εσφαλμένη καταγραφή των καλλιεργήσιμων εκτάσεων ως δασικών από το σύστημα τηλεπισκόπησης;
  2. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την εσφαλμένη καταγραφή των ελαιοκαλλιεργειών από την τηλεπισκοπική γεωργία; Θα προβείτε σε αποζημίωση των ζημιωμένων καλλιεργητών;».
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.