Η Κυριακή της Ορθοδοξίας











Την Κυριακή που μας πέρασε (5 Μαρτίου 2017), Α’ Κυριακή των νηστειών, η Εκκλησία μας γιόρτασε τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας, την «Κυριακή της Ορθοδοξίας.». Την αναστήλωση δηλαδή των Ιερών Εικόνων, η οποία καθιερώθηκε το 843 από την Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, Θεοδώρα.

Η εικόνα για την Ορθοδοξία μας δεν αποτελεί αντικείμενο λατρείας, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσον τιμής του προσώπου που εικονίζεται. Ακόμα και ο Χριστός μπορεί να εικονισθεί, διότι έγινε άνθρωπος.

Όσοι προσήλθαν στους ναούς της πόλης μας παρακολούθησαν την τελετή εορτασμού της ημέρας, αφού με λαμπρότητα πιστοί κρατώντας στα χέρια τους εικόνες της εκκλησίας, τις κάνανε περιφορά γύρω από τον εκάστοτε ναό, σταματώντας στις τέσσερις πλευρές του. Υπέροχοι ψαλμοί από τους ιερείς και ψαλτάδες έκαναν την όλη διαδικασία πιο κατανυκτική.

Κάθε Κυριακή μέσα στην Μεγάλη Σαρακοστή έχει ένα δικό της ξεχωριστό νόημα και μήνυμα προς τους πιστούς και αποτελούν ένας είδος προετοιμασίας προς την κορύφωση της σαρακοστής που είναι η Σταύρωση και η Ανάσταση του Ιησού μας.

Λουΐζα Μαρία Μποτού

 





Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.