ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+/KA2 - Λαός Του Αλμυρού

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+/KA2

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος  Erasmus+/KA2  με τίτλο   “Modern Extrovert European Tales”, στο οποίο το  Γυμνάσιο  Ευξεινούπολης συμμετέχει ως Εταίρος,  στη Στρατηγική Σύμπραξη στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με σχολεία εταίρους από  το Τοurcoing της Γαλλίας, το Soverato της Ιταλίας, τη  Loimaa της Φινλανδίας  και την Προύσα της Τουρκίας,  εκπαιδευτικοί  και μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης, ταξίδεψαν στη Loimaa  της Φινλανδίας,  από 12 έως 18 Μαρτίου 2017.

Η Διευθύντρια του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί υποδέχθηκαν και καλωσόρισαν τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των εταίρων χωρών. Ακολούθησαν παιχνίδια γνωριμίας μεταξύ των μαθητών και εκπαιδευτικών και στη συνέχεια η ξενάγηση στο σχολείο.  Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν  και να χορέψουν παραδοσιακούς χορούς της Φινλανδίας,  να  παρακολουθήσουν  μαθήματα στις τάξεις του φινλανδικού σχολείου και να συμμετέχουν στις αθλητικές δραστηριότητες σε ένα πανέμορφο γυμναστήριο. Εργάστηκαν επίσης σε ομάδες και δημιούργησαν stop  motion  films. Παρουσίασαν παραδοσιακά παιγνίδια της χώρας τους καθώς και τις  παραδοσιακές τέχνες. Οι μαθητές παρουσίασαν επίσης  τον ήρωα της κάθε χώρας  με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και αποφάσισαν μετά από ψηφοφορία να δημιουργήσουν ως κεντρικό ήρωα,  τον ήρωα της Φινλανδίας ο οποίος  θα αποτελέσει και το logo του προγράμματος. Έναν  ήρωα με χαρακτηριστικά που θα αντικατοπτρίζουν τις διάφορες εθνότητες που συμμετέχουν και μέσα από αυτή τη διαδικασία και την επαφή των εταίρων από  τις άλλες χώρες,  να συνειδητοποιήσουν, ότι τα στερεότυπα δεν ανταποκρίνονται  πάντα στην αλήθεια και ότι,  στη σημερινή  πολιτισμική Ευρώπη και με τις  ραγδαίες  αλλαγές  που συντελούνται σε κοινωνικό επίπεδο,  αυτά που μας ενώνουν  είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Στη διάρκεια της εβδομάδος, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν  το Μουσείο Taidetalo  στη Loimaa.  Επισκέφτηκαν επίσης στο Turku το Πολιτιστικό κέντρο του  Logomο, το στούντιο του ζωγράφου  Mikko Paakkola, το Πανεπιστήμιο  των Καλών Τεχνών και τα στούντιο του, το  Art  Μουσείο.  Επισκέφτηκαν επίσης  το  Ελσίνκι, το  Μουσείο Emma Art, το  Κέντρο Επιστημών Heureka και  το Πλανητάριο καθώς και  την εμβληματική Φινλανδική Σοκολατοβιομηχανία Fazer.
Στις  συναντήσεις των εκπαιδευτικών προγραμματίστηκε  μια  ποικιλία δραστηριοτήτων,  στις οποίες περιλαμβάνεται η δημιουργία του ήρωα σε μορφή κούκλας  και  μιας ταινίας με τις περιπέτειές του στο ταξίδι του προγράμματος, το σενάριο του οποίου θα γραφτεί στη συνάντηση της Ελλάδος το Νοέμβριο 2017, καθώς και δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με γλωσσική καλλιέργεια και μαθήματα εκμάθησης των όρων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα  και στην επικοινωνία όλων των εταίρων χωρών.

Στόχος του προγράμματος είναι να εντοπίσουμε τα στερεότυπα, τα οποία έχουν  οι λαοί της Ευρώπης στον τρόπο που βλέπουν και αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον και να τα συνειδητοποιήσουμε. Οι δραστηριότητες   αυτές  θα προωθήσουν  τη δημιουργικότητα των μαθητών, την ικανότητα να επιλύουν προβλήματα, την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, της αυτονομίας και της καινοτομίας και θα τους δώσουν  τη δυνατότητα να διευρύνουν και να επεκτείνουν το όραμα τους για το σχολείο. Θα γνωρίσουμε την κουλτούρα των εταίρων  χωρών μέσα από το παραδοσιακό θέατρο και τους παραδοσιακούς χορούς καθώς επίσης την τοπική κουζίνα και τις διατροφικές συνήθειες κάθε τόπου.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί απήλαυσαν τη φινλανδική φιλοξενία και επέστρεψαν στην Ελλάδα με τις καλύτερες αναμνήσεις και εμπειρίες. Στη συνάντηση της Φινλανδίας συμμετείχαν οι μαθήτριες Ξυνού Παναγιώτα, Αργυροπούλου Δέσποινα, Πετρίδου Γεωργία και οι εκπαιδευτικοί Σταυραντώνη Μαρία, Καραγιαννοπούλου Μαρία και Σιαμέτη Αθανασία.

 
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.