Ανάδειξη του Βυζαντινού ναού στις Νηές ζητά το Τοπικό Συμβούλιο – Έκδοση 24-6-2017
 

Το τοπικό συμβούλιο Σούρπης συνεδρίασε και έλαβε απόφαση δράσεων, σχετικά με την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου «Αγίας Τριάδας» στις Νήες Σούρπης (παλαιός Βυζαντινός Ναός).

Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν στα πρακτικά για τη συνεδρίαση:

Ο Πρόεδρος εισηγήθηκε σχετικά με το Βυζαντινό Ναό Αγίας Τριάδας στις Νηές, μετά από διαμαρτυρίες των δημοτών για την απαράδεκτη κατάσταση εγκατάλειψης που επικρατεί, να γίνουν άμεσα ενέργειες από την αρχαιολογική υπηρεσία Μαγνησίας για τη διάσωση και προστασία του μνημείου με την κατασκευή στεγάστρου, την κατασκευή περίφραξης και εξασφάλισης πρόσβασης στο χώρο. Η Τοπική Κοινότητα Σούρπης έχει πάρει απόφαση, που περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου, για την κατασκευή καλντεριμιού διότι η αξιοποίηση του χώρου πέρα από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει μπορεί επίσης να αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες, λόγω της εξαιρετικής θέσης του και της πανοραμικής θέας που προσφέρει. Απαραίτητη προϋπόθεση των παραπάνω είναι η απομάκρυνση των γειτονικών ποιμνιοστασίων, τα οποία σαφώς και δεν πρέπει να βρίσκονται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Το Συμβούλιο, αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου, μετά από διαλογική συζήτηση ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ να γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από την αρμόδια υπηρεσία για την προστασία και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, όπως επίσης και του μνημείου του Ναού ο οποίος είναι ο ένας από τους δύο Βυζαντινούς Ναούς που διασώζονται αυτή τη στιγμή στην Μαγνησία.

Αναμένουμε πλέον νεώτερα από τη Δημοτική Αρχή.

 

νηές - σούρπη2

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.