Ξενάγηση στην Ελληνιστική Άλο και τις Φθιώτιδες Θήβες από την Εφορία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ» - Έκδοση 7-10-2017 - Λαός Του Αλμυρού full screen background image

Ξενάγηση στην Ελληνιστική Άλο και τις Φθιώτιδες Θήβες από την Εφορία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ» – Έκδοση 7-10-2017
 

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η δράση της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, με θέμα «Άλος και Φθιώτιδες Θήβες: Ανακαλύπτοντας ξανά δύο πόλεις της Αχαΐας Φθιώτιδας».

Οι ξεναγήσεις διοργανώθηκαν με αφορμή τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με βασικό στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και η ευαισθητοποίησή τους στα θέματα αυτά, με το άνοιγμα χώρων και μνημείων στην κοινωνία και τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών για τη διετία 2017-2018 είναι αφιερωμένο στις «ΠΟΛ(Ε)ΙΣ», παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες με σκοπό μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας που θα θέσει προβληματισμούς και θ’ ανοίξει συζητήσεις για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και το μέλλον τους.

Η περιήγηση της Τετάρτης ξεκίνησε με την επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, όπου η μετάβαση έγινε με λεωφορείο, ενώ παρευρέθηκε και η Γ’ τάξη του Γυμνασίου Σούρπης συνοδεία του κ. Τριαντάφυλλου Σπανού. Ακολούθησε επίσκεψη στην Ελληνιστική Άλο και αναφορά σχετικά με τις πύλες της αρχαίας πόλης. Για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των δύο αρχαίων πόλεων, οι αρχαιολόγοι κα Βάσω Ροντήρη και κα Σταματία Αλεξάνδρου συνέστησαν επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού. Οι αρχαιολόγοι συνόδευσαν το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια των ξεναγήσεων.

 

Λίγα λόγια για τις Φθιώτιδες Θήβες και την Ελληνιστική Άλο      

Οι ελληνιστικές Φθιώτιδες Θήβες δημιουργήθηκαν από κατοίκους της Φυλάκης και της Πυράσου, πιθανώς κατά το δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ., κοντά στις σημερινές Μικροθήβες. Έγιναν ηγέτιδα πόλη της Αχαΐας Φθιώτιδας και άκμασαν ως το κύριο λιμάνι στον Παγασητικό κόλπο μέχρι την ίδρυση της Δημητριάδας γύρω στο 293 π.Χ. Η πόλη προσχώρησε στην Αιτωλική Συμπολιτεία κατά το 2ο μισό του 3ου αι. π.Χ. Οι ελληνιστικές Φθιώτιδες Θήβες καταστράφηκαν από τα στρατεύματα του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Ε’, το 217 π.Χ. ο οποίος στη συνέχεια ανοικοδόμησε την πόλη, αυτή τη φορά με Μακεδόνες αποίκους, και τη μετονόμασε σε Φιλιππούπολη.

Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, οι Φθιώτιδες Θήβες μεταφέρθηκαν στην παραθαλάσσια περιοχή που βρίσκεται σήμερα η Νέα Αγχίαλος, πολύ κοντά στην Πύρασο, αν και η αρχική θέση δεν εγκαταλείφθηκε εντελώς. Στα χρόνια του Χριστιανισμού το όνομα γίνεται Θήβες που, για διάκριση από τις ελληνιστικές Θήβες, γίνεται Θεσσαλικές ή Χριστιανικές Θήβες. Η νέα πόλη γρήγορα αναπτύχθηκε σε σημαντικό χριστιανικό κέντρο. Πυρπολήθηκε και καταστράφηκε στα μισά του 7ου αιώνα, κατά την εποχή των σλαβικών μετακινήσεων στον ελλαδικό χώρο.

 

Η Άλος ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Θεσσαλίας, χτισμένη στις βορειοανατολικές υπώρειες του όρους Όθρυς και την πεδιάδα του Αλμυρού, σε απόσταση περίπου 100 μ. από τη θάλασσα. Η θέση της είχε μεγάλη στρατηγική σημασία στην αρχαιότητα, καθώς έλεγχε το στενό πέρασμα από τον Παγασητικό στον Μαλιακό κόλπο και κατά συνέπεια τον δρόμο από τη βόρεια προς τη νότια Ελλάδα.

Η πόλη αναφέρεται στον Κατάλογο Νεών της Ιλιάδας (Β 682), ενώ στον Ηρόδοτο (7, 173) είναι γνωστή ως σημαντικό λιμάνι κατά τους Περσικούς Πολέμους. Το 346 π.Χ. ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας την κατέστρεψε. Στην πρώιμη Ελληνιστική περίοδο, γύρω στο 302 π.Χ., η πόλη επανιδρύθηκε πιθανότατα ως επίνειο της Αχαΐας Φθιώτιδας. Νέα καταστροφή υπέστη πιθανόν από σεισμό το 265 π.Χ.

 
Αφήστε μια απάντηση