Πρώτα χαμόγελα για τους βαμβακοπαραγωγούς του Αλμυρού Τιμή και παραγωγή με θετικό πρόσημο για τα «πρώτα χέρια» - Έκδοση 7-10-2017 - Λαός Του Αλμυρού full screen background image

Πρώτα χαμόγελα για τους βαμβακοπαραγωγούς του Αλμυρού Τιμή και παραγωγή με θετικό πρόσημο για τα «πρώτα χέρια» – Έκδοση 7-10-2017
 

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουν οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού, σχετικά με τις αποδόσεις της συγκομιδής του βαμβακιού. Μέχρι στιγμής έχουμε φτάσει περίπου στο 10% της συλλογής στον Αλμυρό και όπως φαίνεται οι σοδειές είναι αντίστοιχες με τις περσινές για τα “πρώτα χέρια”.

Σε αντίθεση με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον Θεσσαλικό κάμπο, όπου οι σοδειές είναι από τις χαμηλότερες των τελευταίων χρόνων, οι παραγωγοί του Αλμυρού φαίνεται πως θα έχουν μια καλή χρονιά.

Σύμφωνα με τους γεωπόνους το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών του Αλμυρού, φρόντισαν να πραγματοποιήσουν έγκαιρα ψεκασμούς για το πράσινο σκουλήκι, ενώ τα καιρικά φαινόμενα δεν φαίνεται να προκάλεσαν ζημιά στην παραγωγή.

Ελπιδοφόρα είναι και τα μηνύματα που αφορούν την ποιότητα της παραγωγής. Το βαμβάκι που έχουν παραλάβει μέχρι στιγμής οι εκκοκκιστές, δεν έχει επηρεαστεί από τις τελευταίες βροχές και έχει χαρακτηριστεί «αρίστης ποιότητας».

Όσον αφορά τις τιμές για παράδοση στο εργοστάσιο, η «Επίλεκτος» του ομίλου Δοντά, δίνει 53 λεπτά το κιλό και αποτελεί ένα πρώτο δείγμα γραφής των προθέσεων των εκκοκκιστών.  Σαφέστερη εικόνα για το πού θα κυμανθούν φέτος οι τιμές, όταν ανακοινώσουν τις τιμές τους οι τέσσερις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του χώρου (Εκκοκκιστήρια Μάρκου, Αφοί Καραγιώργου-Σιάρκος, Αγγελούσης και Κουρούδης) οι οποίες αθροιστικά απορροφούν περί το 60% της εγχώριας παραγωγής.

Οι γεωπόνοι κ. Βασίλης Κατσαρός και κ. Αντώνης Καλόγηρος, καθώς και ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δημάρχου Αλμυρού σε θέματα Φυτικής παραγωγής και Κτηνοτροφίας κ. Άρης Καραγεώργος δήλωσαν στον «Λαό του Αλμυρού»:

Άρης Καραγεώργος: «Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών του Αλμυρού, δεν έχει ξεκινήσει τη συγκομιδή του βαμβακιού. Μέχρι στιγμής τα μηνύματα που έχουμε λάβει από την περιοχή του Αλμυρού είναι θετικά. Επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως έχει ανακοινωθεί ήδη τιμή από κάποια εκκοκιστήρια».

Αντώνης Καλόγηρος: «Όσον αφορά τη συγκομιδή του βαμβακιού, πιστεύουμε πως η φετινή χρονιά θα είναι αρκετά καλή για τους ντόπιους παραγωγούς. Σίγουρα, όσοι έκαναν έγκαιρα τους ψεκασμούς δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι, ενώ και ο καιρός δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τη φετινή σοδειά. Διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς προβλέπονται βροχές στην περιοχή μας. Ελπίζουμε να μην έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα επηρεάσουν την ποσότητα και την ποιότητα του βαμβακιού».

Βασίλης Κατσαρός: «Το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών της επαρχίας του Αλμυρού, πραγματοποίησε έγκαιρα τους αναγκαίους ψεκασμούς. Επίσης τα καιρικά φαινόμενα δεν φαίνεται να επηρέασαν ιδιαίτερα τη φετινή σοδειά, καθώς  τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Η τιμή που έχει ανακοινωθεί δεν είναι ακόμη σταθερή. Ελπίζουμε στην υψηλότερη δυνατή κοστολόγηση, για το κέρδος των παραγωγών».

 

Χριστίνα Τοσούδη
Αφήστε μια απάντηση