Διαμαρτυρία κατοίκων του Αχιλλείου για επιτίμιο στην ενορία τους – Έκδοση 14-10-17 | Λαός Του Αλμυρού full screen background image

Διαμαρτυρία κατοίκων του Αχιλλείου για επιτίμιο στην ενορία τους – Έκδοση 14-10-17 

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου κατοίκων του Αχιλλείου, που υπεβλήθη προς δημοσίευση στην εφημερίδα μας, σχετικά με επιτίμιο που επεβλήθη στον πατέρα Η.Κ., με στέρηση μισθού, ενώ δεν Λειτουργεί και η εκκλησία του Αχιλλείου κατά το διάστημα της τιμωρίας αυτού.

«Στο Αχίλλειο την Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε συνέλευση των κατοίκων οι οποίοι διαμαρτυρόμαστε για τα κάτωθι:

Θεωρούμε άδικη την τιμωρία του ιερέα του χωριού για παράπτωμα που αντίκειται στους κανονισμούς της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, ο οποίος τέλεσε το μυστήριο της Βάπτισης τέκνου, του οποίου ο γονέας του έλκει την καταγωγή του από το Αχίλλειο αλλά διαμένει στο Βόλο. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν η Μητρόπολη δεν επέδειξε τα ίδια αντανακλαστικά.

Η τιμωρία του Ιερέα κατ’ επέκταση είχε ως συνέπεια και την τιμωρία της εκκλησίας και των κατοίκων αφού ο ιερέας δεν αναπληρώθηκε για την διάρκεια της αργίας του με αποτέλεσμα να μη μπορούν οι πιστοί να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία τις Κυριακές και να παραμένει η εκκλησία κλειστή στερώντας τα όποια (λίγα) έσοδα σε μια εποχή που τα έξοδα είναι δυσβάσταχτα (ΕΝΦΙΑ, Εφορία, υποχρεώσεις προς τη Μητρόπολη και λειτουργικά έξοδα). Για τις παραπάνω υποχρεώσεις θα ζητηθεί από τους κατοίκους να συμβάλλουν οικονομικά.

Εν κατακλείδι θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες που επιφέρουν τον αναβρασμό και τη διατάραξη της γαλήνης των πιστών μόνο κακό κάνει, αφού πλήττει το θρησκευτικό συναίσθημα σε μια εποχή που θεσμοί, παραδόσεις και πίστη βάλλονται πανταχόθεν.»

 

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με όλα τα μέρη, ενημερώσαμε για την πρόθεσή μας να δημοσιεύσουμε την επιστολή εκπρόσωπο της Μητρόπολης, ζητώντας δήλωση, που όμως μάλλον δεν κατέστη δυνατό να μας απαντήσει και επιφυλασσόμαστε να δημοσιεύσουμε αυτούσιο όποιο κείμενο σχετικό μας κοινοποιηθεί.

Όσο για την κοινωνία του Αχιλλείου, σας μεταφέρουμε δηλώσεις κατοίκων, επίσης αυτούσιες, των οποίων τα στοιχεία είναι διαθέσιμα για τους ενδιαφερόμενους και με την άδειά τους.

«Ο περιορισμός της Μητρόπολης, όσον αφορά την τέλεση των μυστηρίων, έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις όμορων Μητροπόλεων, πράγμα που πλήττει την τοπική οικονομία. Οι εκδηλώσεις που ακολουθούν παραδοσιακά την τέλεση των μυστηρίων, πραγματοποιούνται σε γειτονικούς Δήμους, κυρίως Γλύφα, Λαμία, εφόσον είναι κοντά στις εκκλησίες που τελούνται τα μυστήρια, με αποτέλεσμα, να χάνουν σημαντική πηγή εσόδων οι εστιάτορες του Αχιλλείου, αλλά και οι επαγγελματίες τα έσοδα των οποίων πηγάζουν από τις φροντίδες για τους γάμους και τη βάπτιση.

Η μικρή μας κοινωνία, συμβάλλει σ’ αυτό που της αναλογεί και ίσως και περισσότερο, στα έξοδα της Μητροπόλεως και στα έσοδα των εράνων, ενώ ταυτόχρονα καλείται να καλύψει τα δικά της έξοδα, της ενορίας μας δηλαδή. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αν δεν τελούνται Λειτουργίες, δεν έχουμε πρόσβαση και στους πιστούς που γνωρίζουν και βοηθούν στην αποπληρωμή εξόδων της ενορίας μας, όπως ΕΝΦΙΑ. Αυτό μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα ακόμα και εκποίηση περιουσίας, κάτι το οποίο θα αγωνιστούμε με αίσθημα ευθύνης και ακάματα να μη συμβεί. Χρειαζόμαστε όμως και επιθυμούμε την κατανόηση και καταλαγή και όχι την εκπλήρωση του επιτιμίου.»
Αφήστε μια απάντηση