Αποκλειστική συνέντευξη του Κώστα Κρανά εφ’ όλης της ύλης - Λαός Του Αλμυρού full screen background image

Αποκλειστική συνέντευξη του Κώστα Κρανά εφ’ όλης της ύλης

“Δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κάποιους να μας θεωρούν υποβαθμισμένη περιοχή και να μας αγνοούν”

 

Τι γεύση σας αφήνει το 2017 ως άνθρωπο αλλά και ως πολιτικό;

Όποιος ασχολείται με την Τ.Α. δεν είναι πολιτικός και σε καμμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό. Ο χώρος αυτός είναι χώρος συμμετοχής, δημιουργίας και προσφοράς. Οι αυτοδιοικητικοί ως ενεργά μέλη της κοινωνίας είναι επαγγελματίες αλλά παράλληλα είναι και οικογενειάρχες και προσφέρουν ανιδιοτελώς τον χρόνο, την διάθεσή τους, τις σκέψεις και τις γνώσεις τους σε ερασιτεχνικό και όχι επαγγελματικό επίπεδο. Και όλα αυτά βέβαια σήμερα στις καινούργιες συνθήκες και απαιτήσεις που έχουν διαμορφωθεί με τις ιδιαιτερότητες των ενιαίων Καλλικρατικών Δήμων. Γι’ αυτούς λοιπόν τους λόγους – όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την Τ.Α. – ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου πολιτικό.

Όσον αφορά το 2017 μου άφησε – όπως άλλωστε και σε όλο τον κόσμο – μια πικρία και στενοχώρια. Ήταν κι αυτό μια δύσκολη χρονιά, όπως άλλωστε ήταν όλα τα τελευταία χρόνια, που η βαθειά οικονομική κρίση, η λιτότητα και η ανεργία μαστίζουν τον τόπο μας. Τα συσσωρευμένα λάθη των προηγούμενων ετών, μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε χωρίς να διαφαίνεται και κάποιο φώς ανάκαμψης στην άκρη του τούνελ.

 

Ποιά η συμβολή ποιές οι παρεμβάσεις της Δημοτικής Παράταξης “Όλοι Μαζί –

Νέα Πορεία” ως αντιπολίτευση στο Δήμο.

Ο κόσμος αποφάσισε με την ψήφο του στις προηγούμενες εκλογές, ποιά δημοτική αρχή θέλει να τον διοικήσει. Από την πρώτη στιγμή εμείς ως Δημοτική Παράταξη σεβόμενοι την ετυμηγορία του λαού δεν θελήσαμε να ασκήσουμε μια στείρα αντιπολιτευτική τακτική και να ασκήσουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

Σε θέματα τα οποία θεωρήσαμε ως ήσσονος σημασίας προσπαθήσαμε να ήμαστε περισσότερο συγκαταβατικοί στην επίλυσή τους. Σε θέματα μεγαλύτερης σπουδαιότητας πάντοτε εκφέρουμε άποψη και καθιστούμε γνωστές τις θέσεις μας προς όφελος του τόπου μας, χωρίς τσακωμούς και αντιπαραθέσεις. Θέλουμε η Παράταξή μας να παίξει ένα συναινετικό ρόλο στην διευθέτηση των προβλημάτων της περιοχής μας. Αντιδικίες και έριδες στο δημοτικό συμβούλιο, δεν θεωρούμε ότι ωφελούν κανένα. Άλλωστε ο λαός δεν μας έστειλε στο δημοτικό συμβούλιο να τσακωνόμαστε αλλά να προσπαθήσουμε για την επίλυση των προβλημάτων του.

Θα σας θυμίσω ότι τελευταία παρέμβαση της Δημοτικής μας Παράταξης, ήταν σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της μεταφοράς των οχλουσών δραστηριοτήτων από το λιμάνι του Βόλου στο Τσιγκέλι Αλμυρού.

Διαπιστώσαμε ότι στο ΦΕΚ 237/ΑΑΠ/4-11-2016 στην Έγκριση Μελέτης “Αναθεώρηση και Επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) του Πολεοδομικού Συγκροτήματος  Βόλου, αναφέρεται ότι για την αποφυγή ανάπτυξης οχλουσών δραστηριοτήτων στο Λιμάνι του Βόλου προβλέπεται η σταδιακή απομάκρυνση των φορτοεκφορτώσεων μεταλλευμάτων, σιτηρών, χημικών και γενικά χύδην φορτίων και η μεταφορά αυτών στις λιμενικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Τσιγκέλι Αλμυρού. Αγνόησαν τελείως οι αρμόδιοι φορείς, τις αρνητικές αποφάσεις προηγούμενων δημοτικών συμβουλίων του Αλμυρού. Καταθέσαμε ερώτηση – ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο και ζητήσαμε να γίνουν οι ανάλογες παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία και όπου αλλού κριθεί αναγκαίο, ώστε με αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε ένα τέτοιο γεγονός.

 

Τι πιστεύετε ότι λείπει από την θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής; Ποιά

έργα θα έπρεπε να γίνουν κατά προτεραιότητα κατά την γνώμη σας ;

Η σημερινή δημοτική αρχή πήρε εντολή με μεγάλη πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Το αν θα το καταφέρει θα κριθεί και πάλι από τους δημότες, με το πλήρωμα του χρόνου στο τέλος της θητείας της.

Εμείς από την πλευρά μας όσο μπορούμε ασκούμε τον έλεγχο στα δημοτικά συμβούλια όπως μας όρισε ο λαός, χωρίς φασαρίες και μεμψιμοιρίες.

Ο τόπος βιώνει μια βαθειά οικονομική κρίση που ήρθε να ταράξει και να αλλάξει όλο το οικοδόμημα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Δυστυχώς το κυριότερο χτύπημα το δέχθηκε το σύστημα των κοινωνικών δομών. Μερίδα του πληθυσμού – κυρίως η μεσαία τάξη- δηγήθηκε στην κατάρρευση, ακόμη και στην εξαθλίωση. Το βάρος λοιπόν πέφτει στον Δήμο να οργανώσει τις κοινωνικές δομές του για να μπορεί άμεσα να λύνει τα προβλήματα των δημοτών που δοκιμάζονται. Επίσης μακροπρόθεσμα θα πρέπει με τα έργα που υλοποιεί να στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για το ντόπιο εργατικό δυναμικό.

Άρα τα έργα που θα έπρεπε να υλοποιηθούν άμεσα κατά την γνώμη μας, είναι αυτά τα οποία θα αποβλέπουν στη δημιουργία κοινωνικών δομών και θεσμών. Υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, τα οποία μπορούν να διεκδικηθούν για την υλοποίηση τέτοιων δράσεων. Φυσικά στα θέματα αυτά απαραίτητη είναι και η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Θα πρέπει η περιοχή μας να διεκδικήσει μερίδιο από την πίτα του τουρισμού. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι πανέμορφοι οικισμοί μας, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μοναστήρια μας και φυσικά η Όθρυς, τα Ζερέλια και το δάσος Κουρί. Δεν θα σταματήσω να επαναλαμβάνω και να τονίζω ότι η Όθρυς έχει πολλά να προσφέρει στην περιοχή μας. Θα σας θυμίσω κάτι που έχω αναφέρει πολλάκις σε δημοτικά συμβούλια. Κάποια μελέτη σκοπιμότητας που είχε γίνει από το ΤΕΕ Μαγνησίας για τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στην Όθρυ έχει μείνει ξεχασμένη και επιμελώς παραμελημένη σε κάποια συρτάρια.

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν αποφασιστικότητα από την πλευρά της δημοτικής αρχής και λήψη αποφάσεων για την δημιουργία έργων τουριστικής υποδομής. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κάποιους να μας θεωρούν υποβαθμισμένη περιοχή και να μας αγνοούν σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης.

Έργα λοιπόν τα οποία είναι απαραίτητα για την προσέλκυση τουριστών ώστε να βοηθηθεί η μικροοικονομία της περιοχής μας και έργα που θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας πρέπει να δρομολογηθούν πάραυτα.

 

Ποιά θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που εμποδίζουν τους

ΟΤΑ σήμερα να παράγουν έργο;

Η έλλειψη υποδομών, το ανεπαρκές μέγεθος και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού καθιστούν αναποτελεσματική την διοικητική δομή των ΟΤΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της γραφειοκρατίας και την ελλιπή παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Κατ επέκταση έχουμε και μείωση στην εισροή εσόδων στα ταμεία των Δήμων. Τα αποτελέσματα των ελλείψεων αυτών φαίνονται στην παραγωγή έργου. Χρόνιες λανθασμένες επιλογές ειδικοτήτων προσωπικού, χωρίς εξειδίκευση και γνώσεις, προς κάλυψη της διοικητικής και μόνο μηχανής, οδήγησαν στη δημιουργία Δήμων και κοινοτήτων με προσωπικό αποτελούμενο μόνο από διοικητικούς υπαλλήλους, χωρίς να ληφθεί μέριμνα να υπάρχουν επιστήμονες, τεχνίτες και χειριστές ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες απαιτήσεις.

Πρέπει λοιπόν να δοθούν στους ΟΤΑ πόροι και εκχώρηση αρμοδιοτήτων – όπως προέβλεπε και ο Καλλικράτης – για να μπορούν να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στην παραγωγή του έργου τους.

 

Ο Καλλικράτης μπόρεσε να ενισχύσει ή αποδυνάμωσε τους παλαιούς Δήμους &

Κοινότητες; Οι σημερινές συνθήκες αυτοδιοίκησης για τον Αλμυρό επαρκούν

για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών στον Καλλικρατικό Δήμο; Τις

πταίει;

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις συντριπτικές οικονομικές αλλαγές της ελληνικής πραγματικότητας κατά τα τελευταία χρόνια, θεωρώ ότι το πρόγραμμα Καλλικράτης ήταν αναγκαίο και απαραίτητο για την δυνατότητα επιβίωσης της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Η τοπική αυτοδιοίκηση που προϋπήρχε, με τους κατακερματισμένους Δήμους και τις Κοινότητες θα ευρισκόταν σήμερα σε κατάσταση παντελούς αδυναμίας εξυπηρέτησης των στοιχειωδών έστω αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Σε συνδυασμό με την έλλειψη πόρων και προσωπικού, θα περιοριζόταν απλά και μόνον σε ρόλο χορήγησης πιστοποιητικών. Αυτό θα επέφερε σε μικρό χρονικό διάστημα την κατάρρευση των αυτοδιοικητικών δομών.

Η δημιουργία ενός ενιαίου Δήμου με το πρόγραμμα Καλλικράτης συνετέλεσε στη δυνατότητα θεμελίωσης μιας υπηρεσίας λειτουργικής και παραγωγικής έστω και με αυτούς τους ελάχιστους πόρους και τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό.

Ο Καλλικράτης ήταν μια σημαντική τομή μεταρρύθμισης στην διοικητική δομή της χώρας, πλην όμως έγινε κάπως βιαστικά και ίσως με αρκετές ελλείψεις. Παρόλα αυτά απερίφραστα προκύπτει ότι βοήθησε στην ανάπτυξη του τόπου σε σχέση με τα μεγάλα θέματα που επί δεκαετίες είτε δεν επιλύθηκαν είτε ουδόλως προωθήθηκαν.

Και αυτό έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και υπό το βάρος ιδιαίτερα δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

Όσον αφορά τον Δήμο Αλμυρού κι αυτός αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τους άλλους Καλλικρατικούς Δήμους. Έλλειψη πόρων και ελλιπής στελέχωση των υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό. Θα πρέπει η κεντρική διοίκηση να παραχωρήσει τις αρμοδιότητες και τους πόρους που είχε υποσχεθεί στην Τ.Α. όπως επίσης θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να οργανωθούν και να στελεχωθούν με το κατάλληλο προσωπικό για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές απαιτήσεις.

 

Ποιό θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι

Δημότες του Αλμυρού; Ποιά θα ήταν η δική σας προτεραιότητα;

Τα προβλήματα των Δημοτών μας είναι ανεξάντλητα και καθημερινά, ώστε δεν επιτρέπουν κάποιο εφησυχασμό από πλευράς του Δήμου. Όπως προανέφερα η βαθύτατη οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει ανέγγιχτη και την τοπική κοινωνία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ανεργία – κυρίως των νέων – και η οικονομική εξαθλίωση μεγάλης μερίδας του κόσμου. Θα πρέπει ο Δήμος να δεί σοβαρά το θέμα της καταπολέμησης της ανεργίας και να δημιουργήσει έναν φορέα που θα εργαστεί για την ανάπτυξη της περιοχής μας αυτοδύναμα και με αποφασιστικότητα, πέρα από κάποια πολιτικά και οικονομικά κέντρα αποφάσεων. Η δική μας προτεραιότητα θα ήταν αυτή.

 

Θα είσαστε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές: Και αν ναι ως επικεφαλής;

Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ένας χώρος με πολύ μεγάλες απαιτήσεις πλέον, γνώσεων και εμπειρίας. Ασχολήθηκα με τον χώρο αυτό πολλά χρόνια και από νεαρή ηλικία. Οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει είναι πάρα πολλές. Είναι όμως νωρίς να παρθούν κάποιες αποφάσεις.

 

Θα μοιραστείτε μαζί μας την ευχή σας για το 2018;

Θέλω να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο πρώτιστα υγεία. Εύχομαι το χαμόγελο να επιστρέψει στα χείλη όλων μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και πάλι το μέλλον με αισιοδοξία. Πιστεύω όμως και στην αποφασιστικότητα και την δημιουργικότητα του Έλληνα αυτές τις δύσκολες στιγμές.

 
Αφήστε μια απάντηση