Ψηφιοποίηση παλαιών φωτογραφιών από τους Νήες Σούρπης – Κάλεσμα
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούρπης «ΝΗΕΣ», παραμένει στην ενεργό δράση, αυτή τη φορά συγκεντρώνοντας παλαιές φωτογραφίες της ευρύτερης περιοχής της Σούρπης.

28η Οκτωβρίου 1959- Δημοτικό σχολείο Σούρπης

Πιο συγκεκριμένα το 1982, ο Σύλλογος απηύθυνε για πρώτη φορά κάλεσμα για τη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού με πρωτεργάτη τον Θανάση Κουτμάνη. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε προπομπό για τη μετέπειτα δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου Σούρπης.

Τον τελευταίο χρόνο, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Περιστεράς Νίκος με τη συνεργασία των μελών, αποφάσισαν την εκ νέου συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού. Σκοπός των μελών του Συλλόγου, είναι η συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού, όπου απεικονίζεται η καθημερινότητα των κατοίκων της Σούρπης και των γύρω περιοχών. Η ψηφιοποίηση του αρχείου, θα συντελέσει αποτελεσματικά στην διάσωσή του και θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. 

Κάλεσμα Πολιτιστικού Συλλόγου Σούρπης «ΝΗΕΣ»

Σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας μικρός θησαυρός. Ψάξτε στα συρτάρια σας, σκανάρετε παλιές φωτογραφίες που έχουν για τον καθένα μας αλλά και για την περιοχή μας (Σούρπη, Νηές, Αγία Τριάδα, Δρυμώνα…) ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επικοινωνήστε με την ομάδα.

Αρχείο της Βασιλικής Νικολάου Πανταζώνα – Δεκαετία 1930 χτίσιμο Αγίας Παρασκευής

Σκοπός μας πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή ώστε μέσα από τη συγκέντρωση αυτών των φωτογραφιών να δημιουργηθεί ένα λεύκωμα και γιατί όχι μια έκθεση στο μέλλον, σαν ιδιαίτερο πολιτιστικό γεγονός. Καλό θα είναι το σκανάρισμα και η φωτογράφηση των παλιών φωτογραφιών να γίνει με όσο το δυνατόν καλύτερη ανάλυση.

Οι φωτογραφίες που συγκεντρώνουμε σ’ αυτή την ομάδα είναι σαν κομματάκια του παζλ που μας δίνουν σιγά σιγά μια εικόνα της παλιάς περιοχής Σούρπης.

Μια εικόνα που αποζημιώνει με τον καλύτερο τρόπο, την επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία της αρχειοθέτησης αυτού του υλικού, που ξυπνάει μνήμες στους πιο παλιούς, αλλά κυρίως, δείχνει στους νέους μια άγνωστη πλευρά της περιοχής μας.
Ευχαριστούμε όλους που μας εμπιστεύονται τους μικρούς τους θησαυρούς και ελπίζουμε στην συγκέντρωση και ψηφιοποίηση πολλών παλιών φωτογραφιών, που να αναδεικνύουν την κοινωνική ζωή όπως ήταν παλιά, καθώς και την εικόνα της περιοχής μας.

Αρχείο Φωτεινής (Φένια) Γεωρ. Χαλάτση – Τοπική Αλμυριώτικη φορεσιά

Διαχειριστές της ομάδας είναι οι: Περιστεράς Νίκος (πρόεδρος), Δημήτρης Ντούκας(μέλος) και Τριαντάφυλλος Σπανός (μέλος).

 

Σχετικές ηλεκτρονικές σελίδες:

https://www.facebook.com/groups/803887899666347/

https://www.facebook.com/psourpes

https://paliesfotosourpis.blogspot.gr/

email Επικοινωνίας : politistiko.team.nies@gmail.com

 

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούρπης «ΝΗΕΣ», συστάθηκε κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης, δηλαδή το 1975-76 και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους Συλλόγους στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού.

Το Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Τριάδας – δεκαετία 1950

Η πλούσια πολιτιστική δράση, είναι κύριο χαρακτηριστικό του Συλλόγου και με την πάροδο των ετών τα μέλη του έχουν δημιουργήσει μια αξιόλογη πολιτιστική κληρονομιά.

 Ορισμένες από τις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει ο Σύλλογος είναι:

–  Η αναβίωση πολλών εθίμων

–  Η σύσταση χορευτικού τμήματος το 2000

–  Η δημιουργία θεατρικής ομάδας το 2006

–  Η συγκέντρωση λαογραφικού υλικού το 1982 για πρώτη φορά

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.