Κούρεμα αιγοπροβάτων: Πότε γίνεται και σε τι τιμές αγοράζουν το μαλλί











Το κούρεμα των αιγοπροβάτων είναι απαραίτητο για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης και τυχόν μολύνσεις από τσιμπούρια ή ψείρες. Η διαδικασία της κουράς, συνιστάται να γίνεται πρωινές ώρες, όταν επικρατεί καλοκαιρία. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να μεταχειρίζονται τα ζώα με ήρεμες κινήσεις και να τα προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία και το κρύο, αφού κουρευτούν.

Μετέπειτα το ανεπεξέργαστο μαλλί πωλείται σε τιμές 0,1 – 0,3 ευρώ ανά κιλό, σε εμπόρους ή απ’ ευθείας, σε εργοστάσια κυρίως στο εξωτερικό.

Η σημασία της κουράς στην Ελλάδα
Το κούρεμα των αιγοπροβάτων δεν αποτελεί μια ακόμα τυπική διαδικασία για τα κοπάδια και τον κτηνοτρόφο, αλλά αντίθετα αποτελεί έθιμο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

…η συνέχεια του άρθρου στην πηγή του…





Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.