Εν Αλμυρώ Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών για παιδιά; Ε, ναι! Παρουσιάστηκε η Ακαδημία ΕΝαρμονία | Λαός Του Αλμυρού full screen background image

Εν Αλμυρώ Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών για παιδιά; Ε, ναι! Παρουσιάστηκε η Ακαδημία ΕΝαρμονία

έκδοση 12-5-2018

Με τον καλύτερο τρόπο παρουσιάστηκε η Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών για παιδιά ΕΝαρμονία, το περασμένο Σάββατο 5 Μαΐου, δηλαδή με δράσεις σε τέχνες και επιστήμες για παιδιά, αλλά και για παιδιά και γονείς!

Διασκεδαστικός, άμεσος και δημιουργικός ήταν ο τρόπος που ακόμη μια φορά διάλεξαν οι Σταυρούλα Μαυρομμάτη και οι συνεργάτες της για την Ανοικτή Ημέρα Γνωριμίας, Μαρία Κρικελά Νηπιαγωγός, Ρίτσα Σιούτη, Αργυρώ Γεωργακοπούλου βιολόγος, Απόστολος Καραΐσκος Χημικός Μηχανικός, Ιφιγένεια Αρίδη – Παυλίδη Ψυχολόγος, Άννα Βρακά, καθηγήτρια Αγγλικών και Ελένη Γεντικάκη εκπαιδεύτρια Πιλάτες.

Ας δούμε όμως πως μας παρουσιάζει την ιδέα και την Ακαδημία η ηθική αυτουργός, Μουσικός Σταυρούλα Μαυρομμάτη:

Η Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών για Παιδιά ΕΝαρμονία, είναι ένας Σύλλογος που ενώ μετράει μόλις λίγους μήνες ύπαρξης, ως ιδέα καλλιεργούνταν εδώ και 3 χρόνια περίπου.

Στο διάστημα αυτό δημιουργήσαμε τις ανάλογες συνθήκες που βοήθησαν να ευδοκιμήσει ο σπόρος της αρχικής ιδέας ώστε να μετατραπεί σε όραμα. Η ιδέα αυτή είναι πάρα πολύ απλή: “Τα παιδιά μας είναι το μέλλον μας”. Πανάρχαια όσο και η ανθρωπότητα στη διατύπωσή της από τη μια, από την άλλη, στην εφαρμογή της πρωτότυπη όσο και η επωνυμία του Συλλόγου μας.  Η μόνη μας ελπίδα να αλλάξει κάποτε “κάτι” είναι να φροντίσουμε τα παιδιά μας, να γαλουχήσουμε το μυαλό τους, να καλλιεργήσουμε το πνεύμα τους, να θρέψουμε την καρδιά τους. Να τα εισάγουμε σε νέα μονοπάτια σκέψης, ενόρασης και δράσης.

Η Ακαδημία ΕΝαρμονία γεννήθηκε μέσα από τα Μουσικά Εργαστήρια Ήχος και Φως. Η φιλοσοφία, η προσέγγιση και το όραμα πηγάζουν από εκεί, όπως και οι άνθρωποι που την ξεκίνησαν, που έκαναν αυτό το όραμα δικό τους και είναι παραπάνω από απλά πρόθυμοι να μοιραστούν τον ενθουσιασμό και την τρέλα που κουβαλά μαζί του κάθε νέο ξεκίνημα. Είναι η προέκταση και το πιο ολοκληρωμένο μοντέλο τους. Το Φεστιβάλ Τεχνών και Επιστημών για Παιδιά ΕΝαρμονία, που για δυο συνεχόμενες χρονιές διοργανώθηκε από τα Μουσικά Εργαστήρια Ήχος και Φως, αποτέλεσε εξάλλου και τον προάγγελο της Ακαδημίας ΕΝαρμονίας.

Ο πυρήνας της εκπαιδευτικής αυτής προσέγγισης, συνοψίζοντάς τον σε μια πρόταση, είναι, πως όλες οι Τέχνες συνδέονται μεταξύ τους. Ο προορισμός όλων των Τεχνών είναι ο ίδιος, το μέσο μόνο αλλάζει. Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας των Μουσικών Εργαστηρίων Ήχος και Φως, κάνοντας πράξη τη φιλοσοφία μας, δώσαμε την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις διάφορες Τέχνες αλλά και με τις Επιστήμες. Με την δύναμη της Τέχνης τα παιδιά ενεργοποιούνται συναισθηματικά, με την επιστημονική γνώση δραστηριοποιούνται νοητικά και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που τους δίνονται, αφυπνίζονται δημιουργικά. Γινόμαστε καθημερινοί μάρτυρες της θεαματικής επιτυχίας αυτής της προσέγγισης, και από χρόνο σε χρόνο παρατηρούμε τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εκπαίδευσης στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα ίδια τα παιδιά. Πώς γίνονται πιο χαρούμενα, πώς καταφέρνουν να ανακαλύψουν τα ίδια τους τα χαρίσματα και τις ικανότητές τους, μαθαίνουν να συνεργάζονται, να θέτουν στόχους, να εφαρμόζουν στρατηγικές για να τους κατακτήσουν, να αποκτούν περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και να γεμίζουν αυτοπεποίθηση. Για αυτό ακριβώς το λόγο ιδρύσαμε και το Σύλλογο Ακαδημία ΕΝαρμονία. Μια ομάδα, όταν αυτή έχει την ευλογία να είναι συσπειρωμένη γύρω από ένα τόσο δυνατό όραμα, αναμφίβολα μπορεί να καταφέρει πολλά περισσότερα από ένα μόνο άτομο. Και εμείς ως ομάδα αυτό ακριβώς θέλουμε να μοιραστούμε και με όλους εσάς τους γονείς. Να φέρουμε τη συγκεκριμένη αυτή εκπαίδευση πιο κοντά σε περισσότερα παιδιά, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερα πράγματα.

Γιατί ΕΝαρμονία; Η ευτυχία βρίσκεται στην αρμονία ανάμεσα σε αυτό που πιστεύεις και αυτό που πράττεις. Αν αυτό που κάνεις κάθε φορά δεν το αισθάνεσαι ως σημαντικό, τότε απλώς το διεκπεραιώνεις. Κι όταν κάτι το διεκπεραιώνεις, χάνεις την υπόστασή σου, τη ζωντάνια σου,  γίνεσαι ένα μέσο. Η κάθε μικρή μας στιγμή, αν έχει εσωτερική δύναμη και νόημα, μετατρέπεται σε μεγάλη. Και μέσα από τις Τέχνες και τις Επιστήμες είναι απόλυτα εφικτό και δυνατό να μάθει να ζει κανείς Με Αρμονία.

Μέσα από ομιλίες, διαλέξεις και εργαστήρια, ευελπιστούμε πρώτα απ’ όλα να δείξουμε σε εσάς τους γονείς πόσο σημαντικό είναι για την ανάπτυξη του κάθε παιδιού η ενασχόλησή του με τις τέχνες και τις επιστήμες. Μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια, τις εκθέσεις και τα σεμινάρια, σχεδιασμένα από τους ειδικούς του εκάστοτε αντικειμένου, θέλουμε να προσφέρουμε σε όλα τα παιδιά πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις από τους χώρους των Τεχνών και των Επιστημών.

Εμείς που ξεκινήσαμε την Ακαδημία ΕΝαρμονία λοιπόν, σε αυτό ακριβώς πρεσβεύουμε. Να αγκαλιάσουμε όλα τα παιδιά, να τα φροντίσουμε όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά, νοητικά και πνευματικά. Να τα βοηθήσουμε να ανακαλύψουν τις δυνάμεις και τις κλίσεις τους και να τους διδάξουμε πώς να τα χρησιμοποιούν για το καλό όλων. Και για αυτό ακριβώς το λόγο ενώνουμε τα ταλέντα μας, τις δυνάμεις μας, τις ικανότητες και τα χαρίσματά μας. Και ίσως μέσα από αυτή την πορεία καταφέρουμε και εμείς κοντά τους να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Και σας προσκαλούμε με όλη μας την καρδιά να μας συντροφεύσετε σε αυτό το ταξίδι.

Σταυρούλα Μαυρομμάτη, Μουσικός

 

 

 
Αφήστε μια απάντηση