Γ. Βαλωμένος: «Δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν το τεχνικό πρόγραμμα που υποβάλουμε»
έκδοση 2-6-2018

Καταγγέλλει βλάβες-κακοδιαχείριση του δικτύου της ΔΕΥΑΑΛ και λάθη στους λογαριασμούς

Συνεχίζουμε με τις συνεντεύξεις φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέλοντας να δώσουμε «βήμα» σε όλες τις Δημοτικές παρατάξεις, αλλά να ακουστούν προβλήματα και νέα όλων των Τοπικών Κοινοτήτων του Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού.

Αυτή την εβδομάδα εξασφαλίσαμε αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων κ. Γιάννη Βαλωμένου.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την τοπική αυτοδιοίκηση και ποια η κατάσταση που επικρατεί Αγίους Θεοδώρους, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη;

Ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση επτά χρόνια. Υποψηφιότητα έθεσα για πρώτη φορά το 2011, ενώ ήμουν υποψήφιος και το 2014. Δεν έχω μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση και είναι γεγονός πως από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι οι Άγιοι Θεόδωροι ανήκαν στον Καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού. Το χωριό μας επηρεάστηκε άμεσα όχι από την αλλαγή σε Καλλικρατικούς Δήμους, αλλά όταν οι Δήμοι έγιναν Καποδιστριακοί.  Πριν την εφαρμογή του Καποδίστρια η Κοινότητα των Αγίων Θεοδώρων ήταν από τις πιο οργανωμένες στην περιοχή μας. Η μετέπειτα αλλαγή από Καποδιστριακό Δήμο σε Καλλικρατικό, επέφερε αλλαγές μόνο στις αποστάσεις, καθώς τα προβλήματα για εμάς είχαν ήδη ξεκινήσει.

Ποια τα έργα που έχουν ή βρίσκονται υπό υλοποίηση κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Δυστυχώς δεν γίνονται μεγάλα έργα στην περιοχή μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας, έχουμε καταφέρει να εντάξουμε το χωριό μας στο πρόγραμμα Α. Μπαλτατζής. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνεται η δημιουργία παιδικής χαράς και αθλητικών χώρων. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από το 2015, υπάρχει όμως μια καθυστέρηση και δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω του εργολάβου. Επίσης αυτό που γίνεται είναι η συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας. Βέβαια και αυτή η συντήρηση δεν επαρκεί πάντα, καθώς γίνεται μια φορά τον χρόνο και με ελάχιστα μέσα. Από εκεί και έπειτα συμβάλλουμε όλοι μαζί με εθελοντική δουλειά για τυχόν μικροεπισκευές που πρέπει να γίνουν.

Ποια τα έργα που έχετε προτείνει εσείς ή οι κάτοικοι του χωριού και θωρείται πως είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν;

Αρχικά όλοι οι κάτοικοι επιθυμούμε την ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού. Το έργο του βιολογικού, το ξεκίνησε η Κοινότητα των Αγίων Θεοδώρων το 1994 με την Α’ φάση να ολοκληρώνεται το 1996 και η Β’ το 2002. Απομένουν περίπου τα 3/5 του έργου, τα οποία δεν γνωρίζουμε πότε θα υλοποιηθούν.

Όσον αφορά την αγροτική οδοποιία, πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης μια φορά τον χρόνο, πράγμα που δεν επαρκεί. Εκτός από τα γκρέιντερ χρειάζονται και φορτηγά με περισσότερο χώμα, χαλίκι και πίσσα. Η δουλειά γίνεται πρόχειρα και οι κινήσεις που κάνουμε συμβάλλουν στο να «βγαίνει» η χρονιά.

Κατά τ’ άλλα κάθε χρόνο παραδίδουμε το τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίζει το τοπικό συμβούλιο. Δυστυχώς, δεν λαμβάνεται υπ’ όψη και προσπαθούμε μόνοι μας με ότι μέσα έχουμε να βελτιώνουμε την καθημερινότητάς μας.

Ποια τα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πλέον στην καθημερινότητά μας είναι τα αδέσποτα. Πάντα είχαμε πρόβλημα σαν περιοχή καθώς βρισκόμαστε κοντά στην Εθνική και πολλοί ασυνείδητοι εγκαταλείπουν εδώ τα ζώα τους. Τον τελευταίο καιρό όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει και από θαύμα μέχρι στιγμής δεν είχαμε επιθέσεις. Ο Δήμος Αλμυρού είναι αδικαιολόγητος που δεν έχει κάνει ακόμη ενέργειες για να βρεθεί λύση σε αυτό το θέμα. Πρέπει έστω και τώρα να δρομολογηθεί κάτι. Το τελευταίο διάστημα, κάναμε μόνοι μας κάποιες στειρώσεις μαζί με μια κυρία από το χωριό που έδειξε κάποια ευαισθησία για το θέμα. Οι ατομικές δράσεις δεν θα φέρουν τη λύση δε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα.

Το δεύτερο θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως την τοπική κοινωνία μας, σχετίζεται με τη Δ.Ε.Υ.Α.ΑΛ. Μέχρι το 2014 που η ύδρευση και η άρδευση του χωριού ήταν υπό τον Δήμο Αλμυρού δεν αντιμετωπίζαμε προβλήματα. Από το 2015 που ανέλαβε η Δ.Ε.Υ.Α.ΑΛ., αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Κάθε φορά που γίνεται κάποια βλάβη, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση για την αποκατάστασή της. Αυτό έχει ως συνέπεια τη δημιουργία περισσότερων βλαβών για την αποκατάσταση των οποίων απαιτείται περισσότερος χρόνος. Γίνεται κακοδιαχείριση όσον αφορά το δίκτυο, οι συντηρήσεις είναι μηδαμινές, ενώ παλαιότερα έγιναν και πολλά λάθη στους λογαριασμούς. Ουσιαστικά δεν γίνεται σωστή λειτουργία και θεωρώ πως εν μέρει ευθύνεται και ο Δήμος γι’ αυτό. Προφανώς η ανάγκη για επιπλέον προσωπικό είναι άμεση.

Σε ένα μικρό χωριό όπως οι Άγιοι Θεόδωροι, υπάρχει πολιτιστική δραστηριότητα;

Γενικότερα στα μικρά χωριά υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τα πολιτιστικά. Δυστυχώς δεν μεριμνά κανένας με αποτέλεσμα να διοργανώνεται μια εκδήλωση τον χρόνο. Ευτυχώς υπάρχει ο Α.Μ.Σ. Ηρακλής που είναι και ο μοναδικός σύλλογος που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας. Τα παιδιά που συμμετέχουν στον σύλλογο, ασχολούνται με την ποδοσφαιρική ομάδα που έχουμε, ενώ είναι εκείνοι που διοργανώνουν και το πανηγύρι. Ο σύλλογός μας κάνει αξιόλογη δουλειά καθώς έχει ιδρύσει εδώ και 15 χρόνια τράπεζα αίματος, ενώ όλα τα μέλη του συνεισφέρουν εθελοντικά.

Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;

Πιστεύω ότι δεν είναι καλό να μένει κάποιος στο ίδιο πόστο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, δεν νομίζω να είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.