Κ. Αγοραστός: Κανένας Δήμος στη Θεσσαλία δεν έχει σχέδια εκκένωσης - Λαός Του Αλμυρού

Κ. Αγοραστός: Κανένας Δήμος στη Θεσσαλία δεν έχει σχέδια εκκένωσηςΣε αναμμένα κάρβουνα κάθονται όλοι οι αιρετοί μετά την ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική σχετικά με το σχεδιασμό τους για την αντιπυρική προστασία.

«Δεν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης σε κανέναν Δήμο και αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα. Τα σχέδια δεν είναι χαρτιά, που ανανεώνουμε κάθε χρόνο. Χρειάζονται ρεαλισμό. Εάν σήμερα πιάσει μια φωτιά στα παράλια της Λάρισας ή στη Σκιάθο ή στην Πορταριά, ο κόσμος θα τρέχει να σωθεί και θα τον ενημερώνουν να πάει σε μια πλατεία, αλλά κανείς δεν θα του πει, γιατί δεν υπάρχει σχέδιο, ποιον δρόμο να ακολουθήσει. Εάν κινηθεί μόνος του ο καθένας, με στόχο να βγει σε καθαρό σημείο, θα πέσει επάνω σε άλλα σπίτια, που έχουν κλείσει διεξόδους, θα βγει μπροστά σε αποθήκες, σε πλυσταριά, σε φράχτες. Αυτή είναι η κατάσταση της απόλυτης αυθαιρεσίας και της νομιμοποίησής της. Με κάποια χρήματα νομιμοποιείς το αυθαίρετο, που έχτισες, όπου θες και κανείς δεν επιβάλλει τον Νόμο, που λέει ότι γύρω από την αυθαιρεσία, πρέπει να υπάρχουν και δρόμοι και διέξοδοι», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας πως ελάχιστοι Δήμοι έχουν προωθήσει τα σχέδια οικιστικής ανάπτυξης για τις περιοχές που ελέγχουν, ενώ Δήμοι και δασαρχεία σταμάτησαν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, καθώς επικαλούνται την κρίση. «Το κράτος έχει γίνει δουλοπάροικο. Εκεί που απαγορεύει, εκεί επιτρέπει. Μια τρέλα επικρατεί. Δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, περιοχές καίγονται από την εκτός σχεδίου δόμηση και τα οικιστικά σχέδια δεν προχωράνε, για να εξυπηρετούνται αιτήματα», είπε και δήλωσε, πως κανένας Δήμος δεν έχει σχέδιο προστασίας με εκκένωση των περιοχών σε περίπτωση κρίσης.

«Χτίζουν παράνομα»
«Δήμαρχος μου είπε προχθές, πως δεν χρειάζεται να έχει σχέδιο, γιατί θα κατευθυνθεί ο κόσμος στη θάλασσα. Δεν ήξερα αν έπρεπε να κλάψω ή να γελάσω. Μέχρι να φτάσει στη θάλασσα ο κόσμος, θα έχει περάσει πάνω από δέκα πλυσταριά και πέντε κρεβατοκάμαρες. Χτίζουν παράνομα, νομιμοποιούν και δεν κάνουν δρόμους, όπως οφείλουν», είπε και πρόσθεσε ότι φοβάται και τρέμει τις φωτιές στις Σποράδες , το Πήλιο, τα παράλια της Λάρισας. Με λανθασμένες μεθόδους γίνονται αναδασώσεις σε καμένες περιοχές της Θεσσαλίας και όχι σύμφωνα με τη χλωρίδα, που προϋπήρχε στην περιοχή. «Όταν εξελιχθεί μια φωτιά και σου ζητήσει στοιχεία η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τι θα παρουσιάσεις; Έχεις σχέδια; Ξέρουμε που υπάρχουν μηχανήματα, ξέρουμε ποιους ιδιώτες θα καλέσουμε, ξέρουμε πως να κινηθούμε και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, παρότι ο επίτροπος δεν μας εγκρίνει ούτε τα έξοδα για τις βλάβες στα μηχανήματα, που είναι 20ετίας, καθώς χρειάζεται διαγωνισμός και για ένα απλό εξάρτημα. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει και το είδαμε με τον πιο τραγικό τρόπο. Οι φωτιές και οι πλημμύρες θα επαναλαμβάνονται συνεχώς. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν από τους Δήμους σχέδια εκκένωσης μιας περιοχής, δεν μπορεί να μην υπάρχει πολεοδόμηση, γιατί οι δήμαρχοι δεν τις προχωρούν. Δεν μπορεί να επαφίεσαι στην καλή συνεργασία, αλλά με ρεαλισμό να αντιμετωπίζεις το κάθε τι και να έχεις ετοιμότητα. Όταν λες έχω σχέδιο, πρέπει ο κόσμος να το γνωρίζει, να έχεις τοποθετήσει σήμανση, να ξέρει τι κάνει, να ενεργοποιήσεις τα sms. Δεν μπορείς να λες μαζευτείτε στις πλατείες και να υποστηρίζεις, πως έκανες το χρέος σου. Για να φτάσει κάποιος στην πλατεία ή στην εκκλησία, πρέπει να του υποδείξεις και τον δρόμο. Πρέπει κάθε περιοχή να έχει παντού σήμανση, για να γνωρίζει το κοινό. Σήμερα δεν υπάρχει πουθενά». Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός, ότι έχουν απομακρυνθεί από την Αγχίαλο τα πυροσβεστικά αεροσκάφη το 2014. «Κακονομία, πολυνομία, έλλειψη χωροταξίας, ανομία, οργανωτικό χάος, είναι η κακοδαιμονία μας, σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι δεν εξοπλιζόμαστε λόγω κρίσης. Δεν πιστεύω πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, που δεν κατάλαβαν πως τέλειωσαν τα ψέματα. Πρέπει να πέσουν και τοιχία και φράχτες και να ανοίξουν δρόμοι. Η άναρχη δόμηση είναι κυρίαρχη παντού. Δεν πιστεύω να μην κατάλαβαν όλοι, πως η πολιτική προστασία είναι παραγωγικό μέσο, τώρα που καταστράφηκαν όλα».

 

Άρον άρον ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε μέσα στο εθνικό πένθος ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, χωρίς να ενημερώσει τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το μεσημέρι της Τετάρτης στο Διοικητήριο στη Λάρισα.

Σε αυτή, όπως έγραψε το larissanet.gr, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Αρχηγός ΤΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης,  ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Σκούπρας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας, Ταξίαρχος Βασίλης Καραπιπέρης και ο Χρήστος Καραμπούζης  υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν  ο καλύτερος συντονισμός των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αεροπορίας, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας. Η σύσκεψη έγινε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη σύσκεψη που γίνεται για αυτό το σκοπό. Εκείνα που ζητήθηκαν από τους συμμετέχοντες ήταν σχεδιασμός ανάπτυξης περιπόλων (για την πρόληψη) και σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Όλα αυτά στη σύσκεψη της 25ης Ιουλίου! Συμπέρασμα, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αντίστοιχος σχεδιασμός εκκένωσης για πυρκαγιά!
Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.