Οι φονικές φωτιές στην Αττική, η πυροπροστασία της Όθρυος το γκρέμισμα ενός πυροφυλακείου και οι ευθύνες δημόσιων λειτουργών…


Γράφει ο Χρήστος Καραζούπης

 

Με αφορμή τις φονικές φωτιές της Αττικής, όπου απωλέσθηκαν πολλές ζωές συνανθρώπων μας θα θέλαμε να δούμε πως είναι δομημένη η προστασία της φύσης και των ανθρώπων από φυσικές καταστροφές στα όρια του Δήμου Αλμυρού. Υπεύθυνο λοιπόν για τη η προστασία της φύσης και των ανθρώπων από φυσικές καταστροφές είναι το (Σ.Τ.Ο) Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του  Δήμου Αλμυρού, στο οποίο συμμετέχουν εκτός του Δήμου που συντονίζει, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, στρατός, αεροπορία, λιμενικό, αστυνομία, δασαρχείο, πιστοποιημένες στο ΜΗΤΡΩΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας  οργανώσεις.

Με την ιδιότητα του μέλους συμμετείχαμε στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του  Δήμου Αλμυρού  το οποίο συνεδρίασε πριν δύο μήνες για να δοθούν κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων από φωτιές την καλοκαιρινή περίοδο. Με έκπληξη εκεί χωρίς να μας παρουσιασθεί κανένα σχέδιο αντιμετώπισης των κινδύνων από φωτιές (ο Περιφερειάρχης κος Αγοραστός δήλωσε ότι κανένας δήμος στη Θεσσαλία δεν έχει σχέδιο εκκένωσης των πόλεων!!!), σε δική μας επισήμανση για την έλλειψη πυροπροστασίας της ¨Όθρυος, την οποία είχε αναλάβει η ομάδα μας με απόλυτη επιτυχία από το έτος 2007 που είμαστε εγγεγραμμένοι στο Μητρώο, ακούσαμε με έκπληξη ότι δεν προβλέπεται στα επιχειρησιακά σχέδια της πυροσβεστικής η προστασία της Όθρυος!!!!!. Το ερώτημα που θέσαμε τότε και θέτουμε και σήμερα είναι, το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση φωτιάς στην Όθρυ και τυχόν απώλειες περιουσιών και ανθρώπων, αλλά και καταστροφής του υπέροχου αυτού βουνού των ΤΙΤΑΝΩΝ. Εμείς  από τη στιγμή που γκρεμίσθηκε το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΝΕΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΕΙΟ στην Όθρυ, έχουμε αποστείλει επιστολές στους αρμοδίους, σε περίπτωση που καεί η Όθρυς, την ευθύνη θα έχουν οι φυσικοί και ηθικοί υπεύθυνοι του γκρεμίσματος του πυροφυλακείου, ο δήμαρχος Αλμυρού κος Εσερίδης, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδος κος Ντίτορας, οι οποίοι για προσωπικούς διαφορετικούς λόγους ο καθένας θέλοντας να «εκδικηθούν» τον υπογράφοντα, χρησιμοποιώντας χρήματα των δημοτών του Δήμου Αλμυρού γκρέμισαν ένα ενεργό πυροφυλάκειο!!!!!, υπό τα όμματα της αδιαφορούσης Πυροσβεστικής  Υπηρεσίας. Πρόκειται βέβαια για μία παγκόσμια πρωτοτυπία, σε ένα τόπο που μαστίζεται από δασικές πυρκαγιές, κατεδαφίζονται πυροφυλάκεια!

Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι σε μία περίοδο κατά την οποία όλη η Ελλάδα καίγεται, βρέθηκαν στελέχη τα οποία αποφάσισαν να στερήσουν τις υπηρεσίες που πρόσφερε με απόλυτη επιτυχία αυτό το δημόσιο πυροφυλάκειο, στο τομέα της πυροπροστασίας, της πάταξης της λαθροϋλοτομίας και της προστασίας των βοτάνων στο βουνό των ΤΙΤΑΝΩΝ την  Όθρυ, για μία δεκαετία,  για το  οποίο το Ελληνικό Δημόσιο δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ, αφού από εκεί επιχειρούσε με απόλυτη επιτυχία  η ομάδα μας.

Το μόνο που μας απομένει είναι μία προσευχή για την προστασία του βουνού των ΤΙΤΑΝΩΝ, σε αντίθετη περίπτωση μερικοί θα τρέχουν να κρυφτούν, αφού  είμαστε στην Ελλάδα…… και όταν δεν συμβαίνει κάτι, όλα καλά, σε αντίθετη περίπτωση ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες, όπως συνέβη και στις φονικές φωτιές στην Αττική.

Εμείς θα συνεχίσουμε τη προσπάθεια και τον πολιτικό αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, την ανάπτυξη της κοινωνίας πολιτών και τον σεβασμό του κράτους δικαίου, την ελευθερία, την αγάπη για όλους τους ανθρώπους. Είναι  επίσης  δεδομένο  ότι η οργάνωσή μας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να διαφυλάξει την προστασία του  περιβάλλοντος,  την ασφάλεια των πολιτών, την περιουσία του δημοσίου και των πολιτών, αλλά και τη δική μας εθελοντική δράση.

 

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.