Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας Κ. Νικοβιώτη για την κατάσταση της πυροπροστασίας στον Δήμο Αλμυρού | Λαός Του Αλμυρού full screen background image

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας Κ. Νικοβιώτη για την κατάσταση της πυροπροστασίας στον Δήμο ΑλμυρούΜετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, κινητοποιήθηκαν πολλές Αρχές, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα στο ενδεχόμενο αντιμετώπισης μιας μεγάλης καταστροφής. Σ’ αυτά τα πλαίσια και μετά τις Δηλώσεις του Περιφερειάρχη όπως αναφέρονται παρακάτω, ζητήσαμε από τον Αντιδήμαρχο, αλλά και υπεύθυνο πολιτικής προστασίας κ. Κώστα Νικοβιώτη συνέντευξη για την ετοιμότητα του Δήμου Αλμυρού. Ακολουθούν οι πολλοί ενδιαφέρουσες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα:

 • Μετά τις Δηλώσεις του Περιφερειάρχη: «δεν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης σε κανέναν Δήμο… τα σχέδια δεν είναι χαρτιά, που ανανεώνουμε κάθε χρόνο. Χρειάζονται ρεαλισμό.» Τι σκοπεύει να κάνει η Δημοτική Αρχή; Έχει ο Δήμος Αλμυρού σχέδιο εκκένωσης, πότε συντάχθηκε; Κρίνετε ότι πρέπει να ανανεωθεί;

Κάθε χρόνο γίνεται συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου στην Αντιπεριφέρεια και ανά Δήμο. Ο Δήμος, έχει συντάξει σχέδιο συγκέντρωσης πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς. Πρόκειται για ανοικτούς χώρους, γήπεδα και πάρκα, που έχουμε ορίσει για κάθε χωριό-δημοτική Ενότητα του Δήμου Αλμυρού και είναι εξασφαλισμένη η ασφάλεια των πολιτών. Έχουμε στη διάθεσή μας τρία λεωφορεία για τη μεταφορά των πολιτών και δυο υδροφόρες για την ενίσχυση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

 • Ποιες υπηρεσίες είναι συναρμόδιες;

Οι συναρμόδιες υπηρεσίες είναι αυτές που συμμετέχουν και στο ΣΤΟ, δηλαδή λιμενικό, αστυνομία, πυροσβεστική, εθελοντικές ομάδες, στρατός, αεροπορία και φυσικά ο Δήμος και η Αντιπεριφέρεια.

 • Επαρκούν οι υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας για ελέγχους σε αυθαίρετα; Γίνονται έλεγχοι στον Αλμυρό από κάποιο φορέα για την παράνομη δόμηση; Διεκδικεί η Δημοτική Αρχή να γίνονται; Παραμένουν οι καταγεγραμμένοι δρόμοι διαφυγής ανοιχτοί, αλλά και οι χώροι συγκέντρωσης;

Αρμοδιότητα για τον έλεγχο των αυθαιρέτων έχει το Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου το οποίο στελεχώνεται με έναν υπάλληλο. Στο έργο της καταγραφής των αυθαιρέτων υπάρχει συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας.  Όταν γίνεται καταγγελία η υπηρεσία ανταποκρίνεται άμεσα. Ο έλεγχος γίνεται κατόπιν καταγγελίας, βέβαια και όταν πέφτει στην αντίληψη των υπαλλήλων γίνονται οι ανάλογες ενέργειες.

Πρόθεση του Δήμου είναι να περιορίσει ή και να εξαλείψει το φαινόμενο των αυθαιρέτων και προσπαθεί με κάθε μέσο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.

 • Η πολιτική προστασία του Δήμου, έχει προβλέψει ή έχει σε λειτουργία τη δυνατότητα αποστολής SMS στους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στις υπό εκκένωση περιοχές; (Με εντοπισμό τους μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας.)

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημερωθεί από κανένα αρμόδιο φορέα του κράτους, πως μπορούμε να έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Είμαστε σε διερεύνηση του τρόπου αξιοποίησης αυτής της λειτουργίας με τους υπαλλήλους του Δήμου.

 • Διεκδικούμε την επαναφορά των πυροσβεστικών αεροσκαφών που από το 2014, απομακρύνθηκαν από τη Νέα Αγχίαλο;

Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Είμαστε διατεθειμένοι να ενισχύσουμε ανάλογο αίτημα απ’ όπου αυτό μπορεί να προέρχεται.

 • Τη Δευτέρα ψηφίστηκε η παράταση για έργα πυροπροστασίας του 2017, ώστε να υλοποιηθούν τον Σεπτέμβριο του 2018. Σημαίνει ότι δεν προλάβαμε το καλοκαίρι του 2017 και του 2018. Πόσα χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που έγιναν έργα πυροπροστασίας; Κάθε πότε πρέπει να γίνονται;

Τα έργα από τη Δημοτική Αρχή έχουν δημοπρατηθεί και θα γίνουν. Οι διαδικασίες μέχρι την ολοκλήρωση των έργων προβλέπουν για τον εργολάβο και τις παρατάσεις, όπως π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών ή λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργολάβων μετά από χαμηλή προσφορά. Εμείς ασκούμε τις απαραίτητες πιέσεις και οδεύουν προς ολοκλήρωση. Σε συνεργασία με το Δασαρχείο που ίσως αδυνατεί να καλύψει κάποιες εργασίες, παρεμβαίνουμε σε δρόμους και επαναφέρουμε τη βατότητά τους.

 • Τι εργασίες έχουν γίνει για την επισκευή αγροτοδασικών οδών, ή αν έχετε προγραμματίσει τέτοιες εργασίες.

Οι Δασικοί δρόμοι είναι στην ευθύνη του Δασαρχείου, ενώ για τους αγροτικούς έχουμε ήδη δημοπρατήσει έργα περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ. Συνάμα έχουμε μισθώσει τρία ιδιωτικά γκρέιντερ, τα οποία παράλληλα με τα μηχανήματα του Δήμου από τις αρχές Μαρτίου και μέχρι σήμερα παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται. Όπως προανέφερα στους Δασικούς είμαστε με το δασαρχείο σε συνεργασία και προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.

 • Στα έργα οδοποιίας που αναμένεται να πραγματοποιηθούν θα γίνουν εργασίες και στο παράκτιο οδικό τμήμα;

Όπου υπάρχει πρόβλημα θα παρέμβουμε.

 • Λειτουργούν οι πυροσβεστικοί κρουνοί σε όλο τον Δήμο; Κάθε πότε γίνεται έλεγχος της καλής λειτουργίας τους;

Λειτουργούν οι πυροσβεστικοί κρουνοί. Δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα κάποιο πρόβλημα.

 • Για το Αισθητικό Δάσος Κουρί προβλέπεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα.

Γίνονται οι καθαρισμοί χόρτων και καθ’ υπόδειξη του Δασαρχείου, ξερών κορμών.

 • Αν θέλετε ένα σχόλιο για την κινητοποίηση των Συλλόγων του Αλμυρού και τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής.

Η κινητοποίηση των συλλόγων του Αλμυρού για τη συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης βρήκε από την πρώτη στιγμή πρόθυμο συμπαραστάτη της τη Δημοτική Αρχή. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στις δύσκολες αυτές στιγμές που βιώνει η χώρα μας και οι συνάνθρωποί μας είναι αξιέπαινες και αγκαλιάζονται με ιδιαίτερη ευαισθησία από το κοινωνικό σύνολο.

Οι σύλλογοι του Δήμου Αλμυρού αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την κοινωνική τους ευαισθησία, καθώς και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο και θέλω να τους συγχαρώ για την άψογη συνεργασία σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στον Δήμο.

 • Αν θέλετε ένα μήνυμα στους πυρόπληκτους της Αττικής.

Εκφράζω την θλίψη μου και τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων που έφυγαν τόσο άδικα και τραγικά στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Αττική, καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή μου στους τραυματίες και σε όσους έχουν μείνει άστεγοι, χάνοντας τις περιουσίες τους. Προσπαθούμε από το δικό μας μετερίζι να είμαστε δίπλα τους και τους ευχόμαστε να οπλιστούν με δύναμη και κουράγιο για να μπορέσουν να συνεχίσουν της ζωή τους.

 

Τσιντσίνη Βιβή
Αφήστε μια απάντηση