Οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης εκπαιδεύονται για να σώζουν ζωές | Λαός Του Αλμυρού full screen background image

Οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης εκπαιδεύονται για να σώζουν ζωέςΤην Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018,  μέσα από το Πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας KIDS  SAVE  LIVES”   (Οι ΜΑΘΗΤΕΣ  ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ)  οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Ευξεινούπολης, είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν για τέταρτη  χρονιά, στέλνοντας το μήνυμα ότι πολίτες με στοιχειώδη εκπαίδευση σε δεξιότητες Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και με μόνο εργαλείο τα χέρια τους μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση μιας καρδιάς που έχει σταματήσει να λειτουργεί. Οι μαθητές/τριες  και οι εκπαιδευτικοί  του Γυμνασίου Ευξεινούπολης παρακολούθησαν στο αμφιθέατρο του σχολείου  ένα ακόμη σεμινάριο για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής  και τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και εκπαιδεύτηκαν  στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) με τη βοήθεια προπλασμάτων, υπό την επίβλεψη πιστοποιημένων εκπαιδευτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC),  του  Διευθυντή του Καρδιολογικού τμήματος του Γ.Σ.Ν. Λάρισας, Στρατιωτικού  Καρδιολόγου Παρίση  Χαράλαμπου και του Νοσηλευτή του Γ.Σ.Ν.Λ.  Μπουλετή   Αχιλλέα.

Ο ρόλος του  Οργανισμού  «Kids Save Lives» είναι να  παρέχει εκπαίδευση σε μαθητές, ώστε να μάθουν πώς να δράσουν αν ξαφνικά κάποιος καταρρεύσει. Εστιάζεται σε βασικές και σωτήριες για τη ζωή γνώσεις και δεξιότητες, που μπορεί να βοηθήσουν το θύμα να κρατηθεί στη ζωή μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας. «Η εκπαίδευση των μαθητών για την Ελλάδα είναι κάτι καινούριο, όχι όμως για τον υπόλοιπο κόσμο. Για παράδειγμα, εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ γίνεται σε μαθητές στη Δανία από το 1995, ενώ στην Αμερική εδώ και πολλά χρόνια».  Το να εκπαιδεύσεις παιδιά, είναι πολύ ελπιδοφόρο για την Ελλάδα.  H “ΚΑΡΠΑ” σήμερα αναγνωρίζεται διεθνώς ως βασική και πολύτιμη δεξιότητα ζωής. Μαθαίνοντας  “ΚΑΡΠΑ”  τα παιδιά μαθαίνουν να βοηθούν τους συνανθρώπους.  «Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι ένα από τα μείζονα θέματα στον τομέα της παγκόσμιας υγείας. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο μετά από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο με ανεπιτυχή εξωνοσοκομειακή καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Αυτό σημαίνει 2.000 θάνατοι κάθε μέρα». O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  και 4 άλλοι Διεθνείς Οργανισμοί του κλάδου Υγείας προτείνουν την εκπαίδευση μαθητών σχολικής ηλικίας στην αναζωογόνηση.

Ο κ. Παρίσης αναφέρθηκε  στη  σημαντική εκστρατεία του  Γυμνασίου Ευξεινούπολης για την απόκτηση  και προσφορά στο Δήμο Αλμυρού 3 αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών και συνεχάρη την εκπαιδευτική κοινότητα για την πρωτοβουλία της.

Ο Σύλλογος διδασκόντων και η Διευθύντρια του Γυμνασίου Ευξεινούπολης  ευχαριστούν τον κ. Παρίση Χ. και τον κ. Μπουλετή Α. που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για να εκπαιδεύσουν  τους μαθητές.

Η  Διευθύντρια

Σταυραντώνη  Μαρία
Αφήστε μια απάντηση