Μείγμα για σπιτικό ζωμό λαχανικών χωρίς βράσιμο – Συνταγή | Λαός Του Αλμυρού full screen background image

Μείγμα για σπιτικό ζωμό λαχανικών χωρίς βράσιμο – Συνταγή

Σύστημα Φιλτραρίσματος Νερού Πλυντήριο Στεγνωτήριο 1400 στροφών



Έχετε στο ντουλάπι κύβο λαχανικών; Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή δε νομίζω να ξαναπάρετε ποτέ. Μεγάλη κουβέντα ε; Δείτε πόσο απλό είναι να έχουμε εύκολα σπιτικό ζωμό λαχανικών, χωρίς βρασίματα και μεγάλες ποσότητες υλικών. Αυτή την εποχή έχουμε μεγάλη ποικιλία λαχανικών κατάλληλων για κύβους αφού δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμη εντελώς τα καλοκαιρινά και έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρκετά χειμωνιάτικα λαχανικά. Ο χρόνος προετοιμασίας μπορεί να γίνει ακόμα πιο μικρός, αν έχετε σούπερ δυνατό μπλέντερ ή μίξερ. Το αλάτι μπορεί να σας φανεί πολύ, εδώ όμως το χρησιμοποιούμε για τη συντήρηση του μείγματος και είναι σημαντικό να υπάρχει για να μη χαλάσουν τα λαχανικά. Η δοσολογία για έτοιμο ζωμό είναι ένα κουταλάκι του γλυκού (5ml) μείγμα, για κάθε κούπα (240ml) ζεστού νερού. Οπότε και η ποσότητα αλατιού στο έτοιμο προϊόν δεν είναι τελικά τόσο μεγάλη. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν θέλουμε να βάλουμε τόσο αλάτι μπορούμε να το ελαττώσουμε αλλά θα φυλάξουμε το μείγμα σε παγοθήκες στην κατάψυξη. Υπολογίζουμε δόσεις της μιας κουταλιάς του γλυκού πριν καταψύξουμε. Οι παρακάτω ποσότητες μας δίνουν παραπάνω από ένα λίτρο μείγματος, μπόλικο δηλαδή. Και κρατάει πολλούς μήνες στην συντήρηση του ψυγείου. Το χρησιμοποιούμε όπου θέλουμε λίγη έξτρα νοστιμιά.

Υλικά

4 μεγαλούτσικα καρότα, τριμμένα

3 κλωνάρια σέλερυ (το χοντρό κομμάτι, μέχρι εκεί που αρχίζουν τα μικρότερα κλωνάρια με τα φύλλα) κομμένα σε μικρά κομμάτια

1 πράσο (το λευκό και ανοιχτό πράσινο μέρος), κομμένο σε ροδέλες

1 μικρό κρεμμύδι, χοντροκομμένο

1/3 από ένα ματσάκι μαϊντανό (με τα κοτσανάκια), χοντροκομμένο

2 μεγαλούτσικα μανιτάρια, χοντροκομμένα (1 ½ με 1 ¾ της κούπας)

10 κομμάτια λιαστή ντομάτα από βάζο, ψιλοκομμένη (με ψαλίδι κουζίνας είναι πιο εύκολο)

1 κουτ. γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού

200 γρ. αλάτι

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Σε δόσεις, βάζουμε τα υλικά στο μπλέντερ και πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν σχεδόν πάστα. Μεταφέρουμε την πάστα σε άλλο μπολ και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά, προσέχοντας να μην παραγεμίζουμε το δοχείο (για να κοπούν όλα ομοιόμορφα). Αν τα υλικά μας είναι μοιρασμένα σε περισσότερα από ένα μπολ, προσπαθούμε να μοιράσουμε ισόποσα και τα λαχανικά. Δηλαδή το κάθε μπολ να έχει απ’ όλα πριν μπει το περιεχόμενό του στο μπλέντερ. Συγκεντρώνουμε το μείγμα, το ανακατεύουμε με κουτάλα και το ξαναπερνάμε από το μπλέντερ. Έτσι είμαστε σίγουροι ότι όλα τα υλικά έχουν κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Δεν θέλουμε τη μια ο ζωμός μας να έχει πιο έντονη γεύση σέλινου και την άλλη καρότου. Βάζουμε το μείγμα σε μεγάλο βάζο με καπάκι, και έχουμε πρόχειρο άλλο ένα μήπως μας βγει παραπάνω.

Για τη χρήση: Αναμειγνύουμε με καυτό νερό (αναλογία 1 κουταλιά του γλυκού (5ml) μείγμα για κάθε 1 κούπα (240ml) νερό). Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε λίγο μείγμα σε σάλτσες, στο νερό που βράζουμε το ρύζι κλπ.

 

 

 

 








Αφήστε μια απάντηση