Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ν. Αγχιάλου: Βαριά η πολιτιστική κληρονομιά
Στην κατοχή του Συλλόγου μας περιήλθε μία εφημερίδα του Φιλοπρόοδου που εκτυπώθηκε και διανεμήθηκε τον Ιούνιο του 1959(!!!) στη Νέα Αγχίαλο. Υπεύθυνος σύνταξης ένας εκ των συνιδρυτών του συλλόγου, ο αείμνηστος κ. Γεώργιος Μπουρτζής. Την παρέδωσε στο Σύλλογο η κ. Ευαγγελία Κίτσογλου, η οποία την ανακάλυψε μέσα στα πράγματα του πατέρα της κ. Λεωνίδα Κίτσογλου, μέλος του Φιλοπρόοδου αλλά και της τότε χορωδίας του συλλόγου.

Διαβάζοντάς την κανείς, θα ανακαλύψει πόσο δραστήριοι κοινωνικά, αθλητικά, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά ήσαν πάντα οι Αγχιαλίτες. Θα ανακαλύψει και θα συγκινηθεί διαβάζοντας τα ονόματα των μελών της χορωδίας του Φιλοπρόοδου, της κίνησης του ληξιαρχείου, της νέας διοίκησης του αθλητικού συλλόγου. Θα ανακαλύψει πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η ιστορία του συλλόγου με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Ενός συλλόγου που ιδρύθηκε στην Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας το 1882 και επανιδρύθηκε στη Νέα Αγχίαλο το 1957..!!!

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να υπάρξουμε άξιοι συνεχιστές του ονόματος και της βαριάς πολιτιστικής κληρονομιάς του Φιλοπρόοδου. Είναι τιμή και χρέος μας απέναντι σε όλους αυτούς, που σε καιρούς δύσκολους, είχαν όραμα και έδωσαν προοπτική στον τόπο μας.

Η Πρόεδρος Βαλασία Πετρίδη και το Δ.Σ. του Φιλοπρόοδου Συλλόγου ευχαριστούν θερμά την κ. Κίτσογλου γι’αυτή την ευγενική και ιδιαιτέρως σημαντική προσφορά της.

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.