Στη Βόρειο Ήπειρο για 6η συνεχή χρονιά ο σύλλογος Σαρακατσαναίων
Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων, η Στάνη, πραγματοποίησε για 6η συνεχή χρονιά με μέλη και φίλους 2ήμερη εκδρομή από 27-28 Οκτωβρίου στη Βόρεια Ήπειρο.

 

Η εκδρομή ήταν, για ακόμη μία φορά, άψογα οργανωμένη από το Τουριστικό Γραφείο της συντοπίτισσάς μας κ. Μίνας Τελκή και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

 

Ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Πρεβεζιάνος και τα μέλη του συμβουλίου που συμμετείχαν, προσέφεραν υπηρεσίες γαστρονομικής εξυπηρέτησης με πολλά εδέσματα, που παρασκεύασαν ή χορήγησαν μέλη και φίλοι του Συλλόγου.

 

Η αναχώρηση έγινε το πρωί από την Ευξεινούπολη. Μετά από σύντομες στάσεις για ξεκούραση, οι εκδρομείς έφτασαν στα σύνορα στο Μαυρομάτι Θεσπρωτίας. Πριν τον τελωνιακό έλεγχο γευμάτισαν με νόστιμα εδέσματα, προσφορά του Συλλόγου. Νωρίς το απόγευμα αφίχθησαν στους Άγιους Σαράντα και κατέλυσαν σε παραθαλάσσιο 4*ξενοδοχείο. Το απόγευμα ξεναγήθηκαν στο «Μαργαριτάρι των Βαλκανίων» ή «Ριβιέρα των Βαλκανίων», όπως την αποκαλούν. Το βράδυ διασκέδασαν σε παραθαλάσσια ταβέρνα με ζωντανή μουσική.

 

Την επόμενη μέρα, μετά το πρόγευμα, έγινε η αναχώρηση για την Κλεισούρα. Στο ελληνικό μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες του νομού Αργυροκάστρου και στην Κλεισούρα του νομού Πρεμετής, πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι  επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις για το Έπος του 1940. Στα δύο χωριά υπάρχουν στρατιωτικά νεκροταφεία, στα οποία βάσει συμφωνίας της Αλβανίας και της Ελλάδας θα επαναταφούν τα οστά Ελλήνων στρατιωτών πεσόντων του πολέμου 1940-1941, αφού πρώτα γίνει εκταφή τους από διάφορα σημεία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 7.976 Έλληνες πεσόντες του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου στο αλβανικό μέτωπο δεν έχουν ενταφιαστεί σε οργανωμένα στρατιωτικά νεκροταφεία. Στις εκδηλώσεις στους Βουλιαράτες, παρέστησαν εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι των πεσόντων του έπους του ΄40 από την Ελλάδα και εκατοντάδες Έλληνες από κάθε ελληνική μειονοτική περιοχή. Στο Βουλιαράτι και στην Κλεισούρα, μετά τη Θεία Λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο αφιερωμένο στους Έλληνες πεσόντες του ΄40. Κατάθεση στεφάνου έγινε και από τον πρόεδρο του συλλόγου Σαρακατσαναίων η Στάνη, κ. Γιάννη Πρεβεζιάνο. Μετά τις εκδηλώσεις, επόμενος προορισμός η πόλη των Ιωαννίνων. Νωρίς το βράδυ, η εκδρομή του συλλόγου τερμάτισε στην Ευξεινούπολη.

 

Από πλευράς συλλόγου συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Ιωάννης Πρεβεζιάνος, ο ταμίας, κ. Δημήτριος Πρεμέτης, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και από την εξελεκτική επιτροπή, ο κ. Νικόλαος Χουσιάδας.

 

Ο πρόεδρος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και υποστήριξε ότι μέσα από τις συλλογικές δραστηριότητες, επιτυγχάνεται η σύσφιξη σχέσεων των μελών του συλλόγου κι ενδυναμώνεται η γνώση και το αίσθημα των τοπικών και φυλετικών ελληνικών ριζών. Επίσης, υποστήριξε, ότι η συγκεκριμένη εκδρομή στη Βόρεια Ήπειρο, που πραγματοποιήθηκε για 6η συνεχόμενη χρονιά από το Σύλλογο, έχει εθνικό χαρακτήρα και είναι χρέος μας να αποδίδουμε φόρο τιμής στους πεσόντες του 1940-41, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια!

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.