Η παρουσίαση του 22ου Δελτίου της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού | Λαός Του Αλμυρού full screen background image

Η παρουσίαση του 22ου Δελτίου της Φιλαρχαίου Εταιρείας ΑλμυρούΤην Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του 22ου τεύχους της δεύτερης εκδοτικής περιόδου του «Δελτίου» της.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο οίκημα της Φιλαρχαίου, όπου πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν. Ο πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας κ. Βίκτωρ Κοντονάτσιος, η αντιπρόεδρος κα Χρυσούλα Κοντογεωργάκη και ο κ. Ευθύμιος Ζιγγιρίδης διαχρονικό ενεργό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΠΟΛ, επιμελήθηκαν την παρουσίαση του Δελτίου.

Μέσα από τις χιλιάδες σελίδες των τευχών της περιοδικής έκδοσης «Δελτίο της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» έχουν παρουσιασθεί εκατοντάδες θεμάτων τοπικής ιστορίας, έχουν διερευνηθεί και διαλευκανθεί ιστορικά ζητήματα και έχουν αποκατασταθεί στην αληθινότητά τους θέματα, τα οποία  είχαν διαστρεβλωθεί και εξακολουθούν να παρουσιάζονται διαστρεβλωμένα και παραποιημένα σε βιβλία γενικής ιστορίας της Ελλάδας.

Στο τεύχος, του έτους 2018, παρουσιάζονται ενδιαφέροντα, όπως πάντοτε, θέματα.

Πρώτο θέμα του νέου τεύχους είναι «Η Ένωσις Γεωργικών Συνεταιρισμών Αλμυρού και ο Χρήστος Β. Τσιαμανής, ο δημιουργικός διευθυντής της». Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αλμυρού, στην περίοδο της ακμής της κατά το παρελθόν, ήταν ένα επίτευγμα από αυτά του τιμούσαν τον Αλμυρό αλλά ταυτόχρονα ένα επίτευγμα που είχε θέσει γερές βάσεις για μία ευέλπιδα και σταθερή ευοίωνη οικονομική κατάσταση. Είναι ένα ένδοξο κομμάτι του παρελθόντος τούτου του τόπου. Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού, καταγράφοντας την ιστορία της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Αλμυρού και, επειδή, όπως είναι γενικώς παραδεκτό, «η ιστορία διδάσκει», πιστεύει ότι προσφέρει στην περιοχή μας.

Για το Μοναστήρι της Παναγίας Ξενιάς έχουν καταγραφεί αρκετά στις σελίδες προηγούμενων τευχών του «Δελτίου». Συνεχίζοντας την καταγραφή σχετικών θεμάτων στο νέο αυτό τεύχος παρουσιάζονται δύο ακόμα πτυχές της ιστορίας του μοναστηριού αυτού. Το πρώτο θέμα πραγματεύεται την «Κοινωνική προσφορά του Μοναστηριού της Παναγίας Κισσιώτισσας» και το δεύτερο  την «Προέλευση της ονομασίας «Παναγία Ξενιά».

Πολύ γνωστό σε όλους είναι το γραφικό νησάκι της Μιντζέλας. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν την ιστορία του και, το ακόμα χειρότερο, κυκλοφορούν και έχουν γραφεί λαθεμένες απόψεις. Στο 22ο τεύχος του «Δελτίου» το θέμα «Η «μυστηριώδης» νησίδα Αγ. Νικόλαος της Αμαλιάπολης» παρουσιάζει ἀκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες και υποδεικνύει την παραποιημένη και άγνωστη μέχρι τώρα ιστορική αλήθεια για το νησί αυτό.

Πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία των τοπικών ιστορικών και κοινωνικών γεγονότων περιέχονται στα ατομικά ημερολόγια και στις καταγραμμένες αναμνήσεις κάποιων Αλμυριωτών που είχαν την τύχη  να διασωθούν. Μερικά από αυτά μας τα εμπιστεύθηκαν οι απόγονοί τους και η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού τα παρουσιάζει μέσα από τις σελίδες του «Δελτίου» της.

 
Αφήστε μια απάντηση