Περικλής Ξύδης: 11 χρόνια στο τιμόνι του βόλεϊ – «Μεγάλο γεγονός για τον Αλμυρό το διεθνές τουρνουά βόλεϊ» | Λαός Του Αλμυρού full screen background image

Περικλής Ξύδης: 11 χρόνια στο τιμόνι του βόλεϊ – «Μεγάλο γεγονός για τον Αλμυρό το διεθνές τουρνουά βόλεϊ»Με αφορμή το 1ο Διεθνές χριστουγεννιάτικο τουρνουά βόλεϊ που πραγματοποιείται στον Αλμυρό, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από αυτό.

Φυσικά, πρόκειται για τον Περικλή Ξύδη, γνωστό γυμναστή στην περιοχή μας, τόσο από την αθλητική και επαγγελματική του πορεία, όσο και από την ενασχόλησή του με το τμήμα βόλεϊ του Γυμναστικού Συλλόγου Αλμυρού, ομοσπονδιακό προπονητή της ΕΣΠΕΚΕΛ.

Στη σύντομη επικοινωνία που είχαμε, ο κ. Ξύδης ανέφερε το πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή του, τα χρόνια που ασχολείται με τις ακαδημίες του Γ.Σ.Α, τις επιτυχίες που έχουν κατορθώσει οι αθλήτριες του τμήματος, καθώς και το πόσο χαρούμενος είναι που για πρώτη φορά μια τόσο μεγάλη γιορτή του βόλεϊ πραγματοποιείται στον Αλμυρό.

Η πρώτη φορά που ασχολήθηκε με το βόλεϊ, ήταν το 1986, όταν μια ομάδα νέων, αποφάσισαν να αφήσουν το μπάσκετ και να ασχοληθούν με το βόλεϊ. Ήταν η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε αντρική ομάδα βόλεϊ στον Αλμυρό, η οποία αποτελούταν κυρίως από εφήβους. Προπονητής τους τότε ο Θανάσης Πολύζος. Η ομάδα αυτή είχε αρκετές δυνατότητες, όμως οι περισσότεροι έφυγαν από τον Αλμυρό είτε για σπουδές, είτε για την εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας. Η έλλειψη των ακαδημιών, οδήγησε στο να υπάρξει μια καμπή στο άθλημα για κάποια χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, επέλεξε να ειδικευτεί στην κολύμβηση και την πετοσφαίριση. Επιστρέφοντας στον Αλμυρό και με την επανέναρξη του του τμήματος βόλεϊ στον Γ.Σ.Α, επιλέχθηκε ως νέος προπονητής του τμήματος.

Η πορεία του τμήματος βόλεϊ

Από το 2007 και έπειτα, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στις ακαδημίες του βόλεϊ, προκειμένου να υπάρχει συνέχεια στην δημιουργία αθλητριών. Η δουλειά όλων απέδωσε καρπούς, αφού το τμήμα μετράει 6 συμμετοχές σε Final – Four Κορασίδων – Παγκορασίδων Κεντρικής Ελλάδας, απ’ όπου έχει κατακτήσει τρία μετάλλια.

Το 2012, η ομάδα του Αλμυρού, υπό την καθοδήγηση κ. Ξύδη, κατόρθωσε να ανέβει στη Β’ Εθνική κατηγορία, όπου παρέμεινε για πέντε χρόνια, χωρίς καμία μεταγραφή από άλλες ομάδες.

Κατά την αγωνιστική σεζόν 2017 – 2018, αποφασίστηκε από τους υπεύθυνους του τμήματος και όσους συμμετέχουν σε αυτό, η ομάδα του Γ.Σ.Α. να αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα. Χαρακτηριστικά ο κ. Ξύδης αναφέρει: «Μας ενδιαφέρει να ασχοληθούμε πρωτίστως με τις υποδομές, δηλαδή τις ακαδημίες μας. Έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, η ομάδα μας να πρωταγωνιστεί σε αναπτυξιακά τμήματα. Επιθυμούσαμε να μην έχουμε άγχος κατά την αγωνιστική περίοδο και να μπορούμε να σταθούμε στην κατηγορία.

Αυτή τη στιγμή, 70 – 80 κορίτσια στελεχώνουν τις ακαδημίες μας, ενώ 30 απαρτίζουν τα αγωνιστικά τμήματα. Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε μια κατάσταση «συγκομιδής» παικτριών. Το τμήμα μας έχει βγάλει αθλήτριες που έχουν αγωνιστεί στην Α1 και Α2 εθνική κατηγορία. Βλέπουμε πως υπάρχουν πολλά ταλέντα που μπορούν να ασχοληθούν σοβαρά με τον αθλητισμό και ειδικότερα με το βόλεϊ.

Φέτος γίνεται και προσπάθεια δημιουργίας τμήματος αγοριών. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Έχουμε ήδη δημιουργήσει τμήμα με αγόρια γεννημένα από το 2003 έως το 2005. Καλούμε όλους να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια και να παροτρύνουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με το βόλεϊ.

Τέλος, θέλω να τονίσω πως η διεξαγωγή του τουρνουά θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην προετοιμασία των αθλητριών για τη συνέχεια των πρωταθλημάτων. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ένα τέτοιο αθλητικό γεγονός θα γίνει επιτέλους στο μέρος μας. Πιστεύουμε πως θα συμβάλλει στην ενίσχυση και διαφήμιση τόσο του βόλεϊ, όσο και του τόπου μας.»

Χριστίνα Ν. Τοσούδη
Αφήστε μια απάντηση