Αλμυρά - Γλυκά

Αλμυρά – Γλυκά για την τσέπη μας: Πληρωμές, Εισπράξεις, Προθεσμίες, Πληροφορίες


 έκδοση 2-2-2019

Από 1η Φεβρουαρίου ο νέος κατώτατος μισθός-Άυξηση του ποσού επιδόματος ανεργίας

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της 27-1-2019, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, τονίζει ότι «Από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ωφεληθούν άμεσα περίπου 880.000 συμπολίτες μας». Παράλληλα, προσθέτει, ότι θα αυξηθούν συνολικά 24 επιδόματα «που συναρτώνται με τον κατώτατο μισθό, μεταξύ αυτών το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης, το επίδομα διαθεσιμότητας, η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών, τα οποία λαμβάνουν περισσότεροι από 280.000 συμπολίτες μας». Η Υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι «το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό. Μετά από έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, θα υπογράψω την υπουργική απόφαση για την αύξηση που θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου. Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα καταργήσουμε τον λεγόμενο υπο-κατώτατο μισθό για τους νέους έως 25 ετών. Θα υλοποιήσουμε έτσι την κεντρική μας δέσμευση απέναντι στον κόσμο της εργασίας και τους νέους». Σημειώνεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού από 01/02/2019 διαμορφώνει τα εξής δεδομένα: Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 650€/μήνα μεικτά, από τα 586,08€  (αύξηση 11%).Το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 29,04€/ημέρα μεικτά, από τα 26,18€ (αύξηση 11%). Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται. Ο κατώτατος μισθός και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 650€/μήνα μεικτά, από τα 510,95€ (αύξηση 27%). Το υποκατώτατο ημερομίσθιο καταργείται. Το κατώτατο ημερομίσθιο και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 29,04€/ημέρα μεικτά, από τα 22,83€ (αύξηση 27%). Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζονται αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες. Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξάνεται από τα 586,08€ στα 650€. Το επίδομα ανεργίας από 360 ευρώ ανέρχεται στα 400 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 440 για ένα προστατευόμενο μέλος, στα 480 για δύο, στα 520 για τρία, στα 560 για τέσσερα, στα 600 για πέντε και στα 640 για έξι προστατευόμενα μέλη. Συνολικά αυξάνονται 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Λεπτομέρειες για τη νέα ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις

Αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσόγλου, τονίζει ότι «θα προχωρήσουμε σε σχετική νομοθέτηση τον Φεβρουάριο, προκειμένου η ρύθμιση να τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο. Θα αφορά ενεργούς και ανενεργούς επαγγελματίες και θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους». Προσθέτει, επίσης, ότι «για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016 θα υπάρξει κούρεμα της βασικής οφειλής, η οποία θα μειωθεί μέσω επανυπολογισμού των οφειλόμενων εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα του ασφαλισμένου κατά τα έτη που δημιουργήθηκαν οι οφειλές. Επίσης, οι προσαυξήσεις θα μειωθούν κατά 85%. Η νέα μειωμένη οφειλή που θα προκύψει θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 120 δόσεις, ενώ σε δόσεις θα μπορούν να ρυθμιστούν και οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/12/2017. Για οφειλή έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι έως και 36 και για μεγαλύτερη οφειλή θα είναι έως και 12.

Λιγότερες εισφορές ΕφΚΑ αγροτών με παράλληλη αμοιβή από εργόσημο ΟΓΑ

Αγρότες οι οποίοι παράλληλα με την αγροτική τους δραστηριότητα αμοίβονται και με εργόσημα ΟΓΑ (νυν ΕΦΚΑ) για αγροτικές εργασίες που παρέχουν, έχουν την δυνατότητα να λάβουν επιστροφές από τον ΕΦΚΑ καθώς πληρώνουν δύο φορές τον οργανισμό. Ωστόσο για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο αγρότης να δηλώσει στον ανταποκριτή ΟΓΑ της περιοχής του, ότι ταυταυτόχρονα με την ασφάλιση στον ΕΦΚΑ ως αγρότης, κολλάει και κάποια εργόσημα ΟΓΑ, ώστε να γίνει κάποια στιγμή η εκκαθάριση. Στην περίπτωση που δεν δηλωθεί η περιστασιακή αυτή απασχόληση τότε χάνει τα χρήματα της επιστροφής από τον ΕΦΚΑ.

 

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το λινκ.